Julkisuudesta kadonneelta Venäjän puolustusministeriltä outo pikapyrähdys ruudulle – professori MTV:lle: "Epäilyttävä asetelma"

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun katoaminen julkisuudesta on hämmentänyt mediaa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


The Guardian kertoo huhuista, joiden mukaan katoamisen taustalla olisi rangaistus heikosta sotamenestyksestä Ukrainassa. Joidenkin väitteiden mukaan taas Shoigulla olisi terveysongelmia.

Shoigua ei oltu nähty julkisuudessa liki kahteen viikkoon. Nyt hän on näkynyt lyhykäisesti Kremlin julkaisemalla videolla. Shoigu näkyy Putinin telekonferenssin ruudulla vasemmassa yläkulmassa. Hämmennystä on aiheuttanut se, että Shoigu vilahtaa ruudulla erittäin lyhyen ajan.

Brittilehti Daily Mail kirjoittaa, että julkisuudessa näytetty video saattaa olla väärennös. Lehdessä pohditaan, että Shoigusta näkyvä videokuva vaikuttaa vanhalta tallenteelta.

Professori: Kuvamanipulaatio ei ole uusi juttu

Aalto-yliopiston professori Jaakko Lehtinen on katsonut kyseisen videopätkän. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, onko video todella väärennös.

– Sehän on aika low-tech-tilanne tavallaan. Siinä näkyy suuri joukko kasvoja videoyhteyden toisella puolella ja sitten kyse on siitä, onko niistä yksi ruutu oikeasti liveä vai onko se jotain vanhempaa kuvamateriaalia, joka olisi siihen sitten jotenkin liimattu päälle, hän toteaa MTV Uutisille.

Lehtisen mukaan videon aitoudesta herää kuitenkin perusteltu epäilys.

– Ajattelisin itse mediakriittisenä uutistenseuraajana, että jos tuolla tavalla halutaan todistaa, että Shoigu on ikään kuin terve ja hyvissä voimissa, niin siihen olisi helpompiakin keinoja. Asetelma on sen verran epäilyttävä, että kyllähän se pistää miettimään, että kyseessä olisi väärennös.

Lehtinen kertoo, että on paljon erilaisia keinoja saada aikaan valevideoita aina kovan tason deepfake-videoihin asti. Kuvamanipulaatio itsessään on kuitenkin tuttua jo vuosikymenten takaa.

– Kuvamanipulaatiolla on pitkät perinteet ympäri maailmaa ja niitä on tehty valokuvista jo vuosikymmenien ajan propagandan ja disinformaation välineenä, että sinänsä tämä ei ole mikään uusi juttu. En itse ajattele, että maailma olisi jotenkin hukkumassa uudenlaiseen disinformaatioon, Lehtinen kommentoi.

Lehtinen peräänkuuluttaa yleisen mediakriittisyyden perään:

– Jos vahvistamaton lähde tuntuu sanovan uskomattomia asioita, niin silloin yleisen mediakriittisyyden varjolla pitäisi hälytyskellojen lukijalla soida.

Lue myös:

    Uusimmat