Mainos

Julkisen alan liitot selvittivät EMU-jäsenyyttä

Kuntien talouteen on luotava riittävästi liikkumavaraa, jotta palvelut voidaan turvata myös Suomen EMU-jäsenyydessä. Julkisen alan ammattiliittojen tänään julkistettava selvitys talous- ja rahaliiton vaikutuksista paneutuu erityisesti työllisyyteen. Itse EMU-jäsenyyteen ammattijärjestöt eivät ota kantaa.

Työmarkkinajärjestöt pohtivat tiiviisti Suomen EMU-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja - kantoja otetaan kevään ja kesän aikana, sillä seuraavaa tuloratkaisuakin rakennetaan jo EMU-oloja silmällä pitäen.

Tänään julkisen alan työntekijäjärjestöt eli kuntien ja valtion palveluksessa olevien etujärjestöt käynnistävät oman EMU-keskustelun. Miten käy kuntien ja valtion palveluksessa olevien työntekijöiden sekä heidän tuottamiensa palvelujen?

Suurimmat epävarmuudet liittyvät tutkimuksen mukaan kuntien toimintamahdollisuuksiin kansalaisten palvelijoina. Vientiteollisuuskunnat hyötyvät EMU:n alkuvaiheessa, mutta mahdolliset suhdannehäiriöt näkyvät myös näillä paikkakunnilla voimakkaimmin.

Talous- ja rahaliitto EMU myös vahvistaa tuotannon ja työllisyyden keskittymistä suuriin aluekeskuksiin takamaiden tyhjentyessä. Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja noin puolta miljoonaa julkisen alantyöntekijää edustavien ammattiliittojentutkimus esittääkin erityisesti kuntien talouksiin liikkumavaraa, jotta kansalaisten peruspalvelut ja tietenkin julkisen alan työpaikat turvataan.

Tutkimus määrittelee tehokkaasti laadukkaita palveluja tuottavan julkisen sektorin myös merkittäväksi kansalliseksi kilpailutekijäksi EMU-oloissa. Toisin sanoen ne alueet pärjäävät, missä verorahat palveluihin käytetään järkevästi.
(MTV3/Ollijuhani Auvinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.