Mainos

Julkijuopottelu ja prostituutio kuriin lailla

Suomeen tarvitaan uusi järjestyslaki, todetaan järjestyslakityöryhmän mietinnössä. Yleiseen turvallisuuteen ja järjestykseen liittyvät kiellot ja käskyt koottaisiin uuteen lakiin, jolloin käytäntö olisi sama koko maassa. Kieltojen rikkomisesta seuraisi useimmissa tapauksissa rikesakko.

Työryhmä luovutti tänään ehdotuksensa poliisiylijohtaja Reijo Naulapäälle. Lakiehdotuksen tekoa jouduttiin kiirehtimään, koska kansalaiset ovat viime vuosina suivaantuneet häiritsevään juopotteluun, katuprostituutioon ja muuhun häiritsevään käyttäytymiseen. Seuraavaksi ehdotus lähtee lausuntokierrokselle.
Työryhmän mielestä myös alkoholin ja liimojen nauttiminen tulisi kieltää muun muassa leikkipuistoissa, kauppakeskuksissa, asemilla, busseissa ja junissa. Samoin kiellettäisiin myös häiritsevä virtsaaminen yleisillä paikoilla. Päihteiden nauttiminen voidaan kieltää myös uimarannoilla, puistoissa ja aukioilla, joilla on alueen haltijan laittama selkeä kieltotaulu.

-Järjestyslaki takaa sen, että eri puolella maata on samat määräykset. Laki on yksi keino poliisille puuttua häiritsevään käyttäytymiseen ja tärkeä ennaltaehkäisyn kannalta, Naulapää totesi. Naulapää sanoi, että käytöstä yleisillä paikoilla ei saada kuriin ilman kotona tapahtuvaa kasvatusta.

Lähes 90 prosenttia kansalaisista pitää vanhempien esimerkkiä tärkeänä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta. Työryhmä ehdottaa nykyistä teräaselakia kumottavaksi ja osaa sen säännöksistä siirrettäväksi järjestyslakiin. Esimerkiksi joidenkin vaarallisten esineiden valmistus, hallussapito, maahantuonti ja kauppa kiellettäisiin yleisillä paikoilla. Näitä ovat esimerkiksi nyrkkiraudat, stiletit, tarkkuussingot ja sähköpatukat.

Katuseksin osto ja myynti kuriin


Yleistä häiriötä aiheuttava seksipalvelujen ostaminen ja myyminen tulisi kieltää järjestyslailla. Mietinnössä todetaan, että katuprostituution asiakkaat häiritsevät ja loukkaavat naisia ja katuprostituutio aiheuttaa häiritsevää liikennettä. Kyse on lähinnä pääkaupunkiseudun ongelmasta.

Ilotyttö

Helsingin kaupunki kielsi viime joulukuussa järjestyssäännöllään prostituution harjoittamisen yleisellä paikalla. Kaupungin päätös rajata kielto vain seksin myyjiin herätti paljon huomiota. Muun muassa oikeusoppineet pitivät sääntöä epätasa-arvoisena.

Uuden lain tultua voimaan kunnalliset järjestyssäännöt kumoutuvat. Seksipalvelujen häiriötä aiheuttavasta ostamisesta tai myymisestä yleisellä paikalla saisi rangaistuksen vasta sitten, jos ei usko poliisin kehotusta lopettaa toimintaa. Tällä halutaan varmistaa se, ettei kukaan syyllisty tietämättään rangaistavaan tekoon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.