Julki tullut sähköposti paljastaa: Valkoinen talo jäädytti Ukrainan sotilasavun lähes heti Trumpin kiistellyn Ukraina-puhelun jälkeen

Valkoisen talon virkailija kehotti jäädyttämään Ukrainan sotilasavun lähes heti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli keskustellut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Asia selvisi viikonloppuna julkiseksi tulleesta sähköpostista, jonka on julkaissut tutkivaan journalismiin erikoistunut kansalaisjärjestö Center for Public Integrity. Puolustusministeriö sai ohjeistuksen 91 minuuttia puhelun jälkeen.

Puhelu on keskiössä Trumpin virkasyytteissä, jotka koskevat niin vallan väärinkäyttöä kuin kongressin toiminnan estämistä.

Trumpin syytetään sitoneen Ukrainan sotilasavun siihen, että Ukraina avaa tutkinnan Trumpin poliittisen kilpailijan, demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin pojasta.

Virkailija kehotti pitämään tiedon pienessä piirissä

Sähköpostissa Valkoisen talon hallinnosta ja varoista vastaava virkailija Michael Duffey antaa ohjeita avustuksesta puolustusministeriö Pentagonin virkailijoille.

–  Perustuen ohjeistukseen, jonka olen saanut liittyen hallinnon suunnitelmiin tarkastella avustusta Ukrainalle... Olkaa hyvät ja pidätelkää kaikkia puolustusministeriön lisätoimia varojen suhteen, hän kirjoitti.

Duffey myös kehottaa pitämään asian pienen piirin tiedossa sen arkaluonteisuuden vuoksi.

Republikaanit ovat puolustelleet sähköpostien sisältöä sillä, että sotilasavun lykkääminen on normaalia. Demokraattien mukaan Duffeyn toive salata keskustelu taas kertoo siitä, että tämä on mahdollisesti tiennyt tekevänsä jotain väärää.

– Tämä sähköposti, jos jokin, on syy sille, että tarvitsemme Duffeyn ja muut todistajaksi senaatin kuulemisiin, sanoi demokraattipoliitikko Chuck Schumer.

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt Trumpin virkarikossyytteet, mutta ne tulee hyväksyä vielä senaatissa. Syytteet kaatunevat senaatissa, jossa Trumpin republikaaneilla on enemmistö.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja