Mainos

Jukka Tarkka: Lipponen taivaanlahja demareille

Valtiotieteiden tohtori, politiikan tutkija Jukka Tarkka pitää Paavo Lipposta presidenttikisan raskaan sarjan kandidaattina.

– Hän on sosiaalidemokraateille tässä tilanteessa suurin piirtein taivaanlahja, sillä puoluekoneiston ja vaaliväen motivointi olisi ollut todella vaikeaa, jos ehdokkaana olisi ollut joku väkisin väännetty hahmo, johon tämä puolue ei itsekään usko.

Tarkan mukaan asetelma on nyt samanlainen kuin kokoomuksessa Sauli Niinistön presidenttiehdokkaaksi asettumisen jälkeen.

– Se oli samanlainen suuri helpotuksen hetki kokoomukselle.

Tarkka luonnehtii Lipposta monissa liemissä keitetyksi poliitikoksi.

– Erittäin vahvatahtoinen, joitakin se häiritsee, joitakin se ihastuttaa. Hän on myös erittäin vakuuttava hahmo kansainvälisellä kentällä ja siinä mielessä hänen eväänsä presidentin tehtävään ovat erittäin hyvät. Eivät ne ole huonot Niinistölläkään mutta tässä suhteessa Lipponen on ylivoimainen.

"Lipponen ja Niinistö yrmyilijöitä"

Kummankaan osalta tilanne ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

– Sekä Lipponen että Niinistö ovat poliittiselta olemukseltaan sellaisia yrmyilijöitä. Kummallakin on taipumus omaehtoiseen ajatteluun eikä oman puolueensa liturgian toistamiseen ja tällä käyttäytymistavalla aiheuttavat välillä puolueilleen kiusallisia tilanteita.

Tarkan mukaan syntymässä olevassa vaaliasetelmassa kummankin puolueet joutuvat joustamaan.

– Puolueet joutuvat nielemään tämän kaiken ja näyttämään ulospäin iloista naamaa vaikka vähän potuttaisikin.

Myös Lipponen joutuu hillitsemään luonnettaan.

– Melko paljon riippuu siitä, kuinka Lipponen pitää kampanjan aikana tuittuilevan luonteensa kurissa. Hän on kuitenkin niin kokenut poliitikko, että aina kun itsehallintaa on tarvittu, hän on pystynyt siihen.

Niinistön vahvana puolena Tarkka pitää hänen taitoaan poliittisessa pelissä.

– Niinistö on tehnyt pitkän poliittisen uran ja osoittanut poliittisen taktiikan osaamista mutta niin, ettei strateginen ja periaatteellinen näkemys ole siitä kärsinyt.

Luvassa asiapitoisia vaaliväittelyitä

Tarkka odottaa alkuvuoden vaalikeskusteluilta korkeatasoista poliittista draamaa. Tarkan mukaan asetelma merkitsee sitä, että vaalikamppailu tulee olemaan asiapitoinen eikä sisällä kevyttä heittelyä.

– Jos kahden suuren puolueen ehdokkaina ovat tämän painoluokan ehdokkaat niin se merkitsee myös sitä, että Timo Soinin (ps.) käytettävissä oleva sektori pienenee huomattavasti ja nämä kaksi [Lipponen ja Niinistö] tulevat pitämään huolen siitä, että Soinilla ei ole mahdollista hallita kenttää nokkelalla ilonpidolla ja yleisellä vinoilulla.

Katso Matti Maunun juttu (11.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.