Mainos

Tutkija: Nyt on kaksi vanhempaa valtiomiestä vastakkain

Presidenttikisaan ilmoittautuneita Sauli Niinistöä (kok.) ja Paavo Lipposta (sdp.) yhdistää etäisyys omiin puolueisiinsa, sanoo MTV3:n Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

– Niinistö on irtaantunut jonkin verran kokoomuksen nykyjohdosta ja ehkä myös Kataisen linjanvedoista. Siinä mielessä hän on hyvin mielenkiintoinen ehdokas.

Samaa voi Grönlundin mukaan sanoa Lipposesta.

– Eihän hänen pääministerikausi ollut sitä perinteisintä sosiaalidemokratiaa vaan kyllähän Lipposta on pidetty jonkin sortin oikeistodemarina. Lipposesta muistetaan parhaiten hänen Eurooppa-myönteisyytensä ja vakaumuksensa siitä, että Suomen pitää olla Euroopan ytimessä.

Sivistynyttä keskustelua odotettavissa

Niinistö lähtee vaaleihin hyvistä asetelmista, arvioi Grönlund.

– Niinistön paras ominaisuus tässä kamppailussa tulee olemaan hänen kansansuosionsa. Hän on keikkunut viimeisissä mittauksissa aivan ylivoimaisessa johdossa ja hänellä on myös viime vaaleista hyvä kakkossija.

Grönlund muistuttaa, että Lipponen vei Suomen aikanaan Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:uun.

– Varmasti aika paljon nyt riippuu siitä, miten eurolle käy ja kuinka se vaikuttaa Lipposen mahdollisuuksiin.

Lipposen ja Niinistön vastakkainasettelua politiikan asiantuntija pitää kiinnostavana.

– Odotan hyvää keskustelua. Niin kuin presidentinvaaleissa täytyy ollakin, meillä on nyt kaksi vanhempaa valtiomiestä vastakkain ja molemmat ovat sivistyneitä, kokeneita poliitikkoja eli varmasti poliittisen keskustelun taso nousee. Nähtäväksi jää, kuinka muut ehdokkaat pystyvät vastaamaan niin sanotuille kärkiehdokkaille.

Grönlund pitää valitettavana, että Lasse Lehtinen ilmoitti vetäytyvänsä presidenttikilvasta.

– Kyllähän sekin kiinnostaa ja voi aktivoida kansaa, että puolueen sisällä on jonkinlaista kisaa pääsystä puolueen ehdokkaaksi. Muistellaan esimerkiksi vuoden 1994 kamppailua, jolloin Martti Ahtisaari löi Kalevi Sorsan sdp:n esivaaleissa. Se nostatti kansalaisten poliittista kiinnostusta ja intoa sitten vaaleissakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.