Jukka Jalosesta NHL-valmentaja? – ”Aion katsoa kortin”

Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista:"Sopivan haastavaa itsellekkin" 6:03
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellenikin."

Kaksinkertainen maailmanmestarivalmentaja Jukka Jalonen kertoi aiemmin syksyllä avoimesti NHL-unelmastaan. Tämä näkyi myös hänen Leijonien päävalmentajapestin jatkosopimuksessa, johon kirjattiin NHL-optio. Jalosen mukaan hän ei ole tehnyt asiasta pakkomiellettä.

Jääkiekkoliitto ja Jalonen solmivat sopimuksen, joka kattaa kauden 2021-22 loppuun asti. Tähän sisältyy NHL-pykälä, jonka mukaan Jalonen voi siirtyä rapakon taakse kesken sopimuskauden.

Menneen syksyn ja talven aikana NHL:ssä on nähty melkoiset valmentajamarkkinat. Potkuja on jaeltu tiuhaan tahtiin.

Joidenkin seurojen kohdalla väläyteltiin myös poikkeavilla vaihtoehdoilla. Mitä jos valmentaja ei tulisikaan tutusta kuppikunnasta, vaan boxin ulkopuolelta?

Euroopasta.

Jalonen ei ole odottanut tätä. 

– Jos jotain tapahtuu, niin varmaan kisojen jälkeen, Jalonen sanoo NHL-kuvioista MTV Urheilulle.

Tällä Jalonen viittaa kevääseen, jolloin NHL-seurat pohtivat ratkaisujaan ensi kautta ja tulevaisuutta ajatellen. Ylipäätänsä kevät on realistisempaa aikaa isoille muutoksille.

Esimerkki

Villeimmät spekulaatiot liittyivät ruotsalaisvalmentajaan Rikard Grönborgiin, jonka nimi nousi esille Nashville Predatorsin kohdalla. Grönborg on, Jalosen tapaan, ilmoittanut halustaan ryhtyä NHL-valmentajaksi.

Grönborgin tapaus on kertonut kuitenkin raakaa kuvaa siitä, miten vaikeaa Euroopassa toimivilla valmentajilla on päästä NHL-markkinoille.

– Hän voitti kuitenkin pari MM-kultaa peräkkäin, hän on asunut Pohjois-Amerikassa, hän tietää systeemit ja osaa kielen. Väitän, että hän on pätevämpi valmentaja kuin moni muu NHL:ssä tällä hetkellä valmentava. Hän on vain väärästä maasta, Jalonen itse puhui Grönborgista Urheilulehden haastattelussa.

Jalosen ja Grönborgin välillä on iso ero. Grönborg on ilmoittanut, että hän jahtaa vain päävalmentajan paikkaa. Jalonen puolestaan kertoi samaisessa Urheilulehden haastattelussa, että hänelle kelpaa myös apuvalmentajan pesti.

– Aion katsoa kortin niin, että jos sieltä jotain on tulossa, niin sitten kuulostellaan. Että mikä on homman nimi. Sitten tehdään mahdollisia päätöksiä. Ei tuo ole muuttunut miksikään, Jalonen sanoo päätään nyökytellen MTV Urheilulle.

"Ei pakkomieltä"

Jalonen tekee kaksi eri reissua Pohjois-Amerikkaan helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa. Hän ja Leijonien GM Jere Lehtinen lähtevät seuraamaan noin kymmentä NHL-ottelua, joiden yhteydessä he tapaavat MM-kisojen kannalta potentiaalisia pelaajia.

Jalosen mukaan hän ei ole sopinut matkan yhteyteen erillisiä tapaamisia NHL-seurojen tai näihin kytköksissä olevien henkilöiden kanssa.

– En ole ottanut mitenkään tavoitteeksi sitä, että pääsisin keskustelemaan tai neuvottelemaan jostain tulevasta pestistä. Toki, minulla on asianhoitaja siellä. Jos tapaan jonkun, niin sitten tapaan sellaisen henkilön vapaa-ajalla, kun pelejä ei ole. 

Jalonen painottaa, että hän suhtautuu koko kuvioon hyvin rauhallisesti.

– Kauden aikana ei ole tullut mitään kontaktia sinne suuntaan. Katsotaan nyt, että mitä keväällä tapahtuu. En koe, että minulla olisi mitään pakkomiellettä mennä tai päästä sinne. Jos sauma tulee, niin sitten kuulostellaan, Jalonen sanoo.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen Viiden jälkeen -ohjelman erikoisvieraana tänään keskiviikkona. Viiden jälkeen MTV3:lla kello 17.05.

Lue myös:

    Uusimmat