Jukka Jaloselta painokas puolustuspuheenvuoro EHT:n merkityksestä

Kiekkokalenteri kasvaa ja pelimäärät lisääntyvät jatkuvalla syötöllä. On eri sarjoja; oman maan liiga, CHL ja sun muut. Kaikki tämä on johtanut keskusteluun siitä, mikä Euro Hockey Tourin asema on kansainvälisessä jääkiekossa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen pitää systeemiä hyvin merkittävänä, varsinkin kun asiaa lähestyy porrasajattelun kautta.

Ylälaidan videolla torstain Tulosruudun juttu Leijonien ja Venäjän ottelusta.

Jalosella on kokemusta neljän turnauksen Euro Hockey Tourista niin A-maajoukkueen päävalmentajana kuin seurajoukkuevalmentajana. Hän tietää myös sen, kun oman seuran pelaajat lähtevät maajoukkuereissuille kiireisen seura-arjen keskeltä.

Jalosella on hyvin vankka mielipide Euro Hockey Tourin arvosta.

– Mun mielestä se on suomalaisen jääkiekkoilun kannalta erittäin tärkeässä asemassa. Samoin koko eurooppalaisen jääkiekkoilun kannalta. Pirun tärkeä, Jalonen sanoo MTV Sportille.

– Eikä näiden pelien tasoa kannata väheksyä. Sitä voi kysyä pelaajilta. ”Voisitko verrata seurajoukkuepelejä näihin peleihin?” Veikkaan, että sieltä tulee kyllä kommenttia siitä, kummat pelit ovat vaativampia.

– Mietin tätä valmentajana – en mieti mitään rahaa, enkä mitään muuta. Miten sitä, miten pystymme viemään pelaajia ja koko suomalaista jääkiekkoa eteenpäin.

– Täällä kehitetään pelaajia yksilötasolla, se on ihan selvää. Nämä ärsykkeet, mitkä täällä ovat, antavat hyviä asioita pelaajien kehittymisen kannalta. He näkevät ja oppivat sen, jos esimerkiksi nykyinen taso ei vielä riitä. Silloin pitää parantaa jotain, jos tavoitteena on mennä esimerkiksi KHL:ään tai NHL:ään, Jalonen käy läpi.

Ruotsi-esimerkki

EHT-kysymys on tapetilla myös siksi, koska suomalaisten NHL-pelaajien määrä on kasvussa.

Jo nyt eteen tulee tilanne, jossa esimerkiksi Jalosella on MM-kisoja ajatellen paljon valinnan varaa pohjoisamerikkalaisista pelaajista. Tämä taas johtaa helposti niin sanottuun Ruotsi-ilmiöön.

Esimerkiksi viime keväänä Ruotsi sai niin paljon NHL-pelaajia MM-kisoihin, että Euroopassa pelaavat pelaajat jäivät selkeästi vähemmistöön. Poikkeukset olivat tasoa Elias Pettersson, joka on aloittanut hurjalla tavalla tulokaskautensa NHL:ssä.

Jalonen ei koe, että suomalaisten NHL-pelaajien kasvava määrä vähentäisi EHT:n arvoa.

– Se menee kuitenkin niin, että jos pelaajia tulee paljon NHL:stä, niin silti he menevät EHT-reitin kautta. Koska EHT-reitin käyneet parhaat pelaajat menevät NHL:ään ja sitten tulevat sieltä maajoukkueeseen. He ovat käyneet EHT-polun aiemmin. Jos NHL-pelaajia on paljon, niin kuin Ruotsilla on ja meillä alkaa olla, niin silloin Euroopassa pelaavan pelaajan pitää olla todella hyvä, jotta hän pääsee MM-kisoihin. Mutta ne todella hyvät eurooppalaiset pelaajat menevät jossain vaiheessa NHL:ään ja he tulevat sieltä sitten MM-kisoihin. Näin se menee, Jalonen avaa näkemystään, lisäten perää konkretiaa:

– Jos miettii nuoria pelaajia ja sitä, että he pääsevät pelaamaan näitä pelejä. Silloin he voivat päästä MM-kisoihin, josta heidät otetaan NHL:ään. Toki, joku voi mennä ilman MM-kisojakin sinne. Ei kovin moni mene. Eikä MM-kisoihin pääse helposti ilman näitä EHT-pelejä. Tässä on selkeät portaat, jotka pitää mennä askel kerrallaan, Jalonen hahmottaa.

NHL:n suomalaiset ja 95 prosenttia

Poikkeusesimerkit ovat harvassa. Jalonen itse nostaa esille Henri Jokiharjun, joka käytännössä ponnahti Kanadan junioriliigoista NHL-seura Chicago Blackhawksin ykköspakkipariin. Jokiharju ei ole koskaan pelannut esimerkiksi yhtään SM-liigaottelua.

– Hän oli viime kevään MM-leirityksessä mukana. Ne viimeisen EHT-turnauksen pelit olivat hänelle ensimmäisiä miesten tasolla. Uskon, että nekin auttoivat häntä siinä, missä hän on nyt. Hän tiesi, että vielä pitää ottaa steppi eteenpäin, että hän olisi mahtunut MM-kisajoukkueeseen. Ja uskon, että hän oli varmasti lähellä mahtua joukkueeseen.

Jalosen mukaan Jokiharju on poikkeus, joka vahvistaa säännön.

– Joku voi tehdä erilaisen polun, kyllä, mutta EHT on askel siinä reitissä, jonka 95 prosenttia suomalaisista NHL-pelaajista käy läpi.

Todellisuudessa Jalosen väittämä prosenttiosuus ei osu aivan yksi yhteen todellisuuden kanssa. Silti, hyvin monella nykyään NHL:ssä pelaavalla suomalaispelaajalla on EHT-pelejä allaan.

Seurojen näkökulma

EHT:n merkitystä perustellessaan Jalonen nostaa esille myös niitä tapauksia, jossa joku pelaaja ei ylläkään MM-kisoihin.

– Pelaajille on pirun tärkeää olla EHT:lla mukana. Siitä on heille hyötyä. He saavat kovia pelejä ja ainakin suomalaiset tykkäävät pelata maajoukkueessa. Tätä kautta he voivat saada myös parempia sopimuksia muualta. Maajoukkuepelaajan arvo markkinoilla on paljon isompi kuin sellaisen pelaajan, joka ei ole maajoukkueessa. Toki, sen voi ajatella niin, että tästä on seuroille taloudellista haittaa. Pelaaja kehittyy ja kun on pelannut maajoukkuepelejä, niin palkkavaatimus nousee. Seura joutuu maksamaan enemmän. Voi olla, että he eivät tykkää siitä. Seurat eivät välttämättä halua, että oma pelaaja menee maajoukkueeseen, kun pelaaja on sitten kalliimpi tai lähtee jonnekin muualle. Sekin on ihan ymmärrettävää. Tämä on kilpaurheilua ja kilpailua. Pelaajat ajattelevat näissä enemmän itseään kuin jotain seuraa.

– Toki, voi ajatella niin, että mun on helppo puhua tässä. Olen ollut seurajoukkueessa. Tiedän sen systeemin ja sitä vastaan on turha taistella. Pelaajat haluavat päästä omalla uralla niin pitkälle kuin mahdollista. He haluavat kokea erilaisia ympäristöjä, kehittyä ja saada paljon rahaa. Niin se vain menee. Niin nyt kuin jatkossa.

Jalosen mukaan seuroille asiassa on kaksi puolta.

– Heille voi olla hyötyä siitä, että pelaaja saa olla maajoukkueen mukana. Täällä voi päästä stepin eteenpäin. Silloin joku voi haluta, että pelaaja pääsee maajoukkueeseen.

Leijonille ja Jaloselle EHT-pelit ovat elintärkeässä asemassa kevään MM-kisoja ajatellen.

– Seurajoukkuepelit antavat meille tiedon siitä, että me voidaan valita joku pelaaja. Nämä pelit taas kertovat sen, että kuka pystyy pelaamaan kansainvälisiä pelejä, Leijona-luotsi painottaa.

Jalonen myöntää yhden haasteen niin EHT:ssa kuin koko nykyisessä kiekkokalenterissa.

– Seurajoukkueilla on niin paljon pelejä. Sen lisäksi on CHL:t ja muut. KHL pelaa vielä samalla viikolla, kun EHT-turnaukset käynnistyvät. Kaiken yhteensovittaminen on hankalaa.

– Eri tahojen välillä on kädenvääntöä asioista, mutta sekin on ymmärrettävää, Jalonen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat