Juhlat, matkustaminen, mökkeily? THL:n Salmiselta ohjeita kesäsuunnitelmiin: "Olisin varovainen"

THL:n Mika Salminen vastaa kansan polttaviin koronakysymyksiin: miten valmistujaisia tulisi viettää? 11:06
Miten valmistujaisia tulisi viettää ja uskaltaako kesällä lähteä matkalle? THL:n Mika Salminen vastasi polttaviin koronakysymyksiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kesätekemisten suunnittelu on ollut tänä vuonna hankalaa koronan takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen luottaa siihen, että tartunnat alkavat vähitellen laskea, mutta suosittelee kaikkia pysymään vielä tänä kesänä kotimaassa.

Kesälomakausi on alkanut ja rokotukset ovat jo hyvässä vauhdissa, mutta koronaepidemia ei ole vielä ohi. Maailmalla korona jyllää voimallisesti, ja Suomessakin tartuntamäärien lasku pysähtyi pari päivää sitten.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen uskoo, että tilanne voi kääntyä jo kesällä parempaan suuntaan.

– Se riippuu aika paljon siitä, miten pystytään varomaan tartuntatilanteita. Olen toiveikas sen suhteen. Ja kyllä myös kesäaika ja koko ajan kasvava rokotuskattavuus auttavat asiassa, Salminen toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

– Ihan voiton puolella ei kuitenkaan olla. Hienoa olisi, jos jaksettaisiin vielä noudattaa rajoituksia, niin takaiskuja ei niin helposti tule.

Valmistujaisiin porrastetusti

Kesän juhlista valmistujaisia ja koulujen päättäjäisiä vietetään jo parin viikon päästä.

Salminen kehottaa juhlien järjestäjiä ja juhlijoita varovaisuuteen.

– Alueilla, joilla tartuntoja on vielä runsaasti, kannattaa katsoa, ettei tuo isoa joukkoa samaan aikaan yhteen – jos järjestää juhlia. Ymmärrän hyvin, että tällaiset tapahtumat ovat perheille ja nuorille tärkeitä, ja kyllä niitä pitää jotenkin juhlia. 

Salminen kehottaa porrastamaan juhlat niin, että paikalla olisi vain pieni määrä ihmisiä kerrallaan.

Salminen suosittelee välttämään ulkomaille matkustamista

Rokotukset ovat Suomessa hyvässä vauhdissa. Kaikki aikuiset ovat asiantuntija-arvioiden mukaan saaneet ensimmäisen rokotuksen heinäkuun loppuun mennessä. 

Salminen muistuttaa, että yksi rokotus ei vielä suojaa sairastumiselta tai tartuttamiselta, ja näin ollen esimerkiksi matkustamista kannattaa edelleen välttää.

– Olemme ikävä kyllä oppineet sen, että vaikka ensimmäinen rokotus suojaa suuren osan sen saaneista vakavalta taudilta, se ei täysin suojaa tartunnan mahdollisuudelta. Se ei myöskään täysin suojaa rokotettua tartuttamasta tautia eteenpäin. Tarvitaan siis kaksi rokotetta, että suoja olisi parempi.  

– Kesällä kannattaa vielä olla varovainen matkustamisen kanssa. Myös hallituksen suositus on se, että muuta kuin välttämätöntä matkustamista pitäisi välttää.

Syksyllä kaikki halukkaat ovat saaneet molemmat piikit

Salminen arvioi, että aikuisväestö on saanut Suomessa myös toisen rokotteen elokuun loppuun tai syyskuun alkuun mennessä. 

Tuolloinkaan maailma ei ole Salmisen mukaan täysin "auki".

– Asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Jos kaikki ihmiset kaikkialla maailmassa olisivat täysin rokotettuja siinä vaiheessa, tilanne olisi kai ohi, mutta kun näin ei ole. 

Salminen tähdentää myös, että mikään rokote ei ole niin täydellinen, että mitään riskiä ei ole. Jopa lähialueita kannattaa hänen mukaansa varoa.

– Ruotsissa on yhä korkea ilmaantuvuus, ja se laskee aika hitaasti. Olisin varovainen. Myöskään Viroon matkustaminen ei ole sen suositeltavampaa. Siellä tullaan nyt tapausmäärissä alas, eli ehkä helpottaa. Toisaalta Latviassa ja Liettuassa tapausmäärät ovat taas kasvussa. Norjan kohdella ongelma voi olla se, että Norja ei salli matkustajien tulla maahan ilman rajoituksia

– Ymmärrän, että matkustusyrittäjät ja ihmisetkin toivoisivat selkeää viestiä. Mutta kun me emme tiedä, mikä tilanne on, sitä on vaikea antaa, Salminen sanoo. 

Salminen viettää kesäloman mökillä

Salmisen mukaan matkustelu Suomen sisällä ei ole ongelma.

– Tietysti pitää muistaa se, että jos on karanteenissa, minnekään ei lähdetä, ja jos on oireita, käydään testissä eikä lähdetä matkoille. 

– Terveenä Suomessa matkustaminen, mikäs siinä. 

Salminen aikoo itse pysyä Suomessa kesälomalla. 

– Vähän mökkielämää harrastan ja veneilyä. Viime kesänä kävin Ahvenanmaalla, tänä kesänä ehkä jossain muualla Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat