JSN:n ex-puheenjohtaja: Presidentin ärähdys poikkeuksellista

Presidentti Sauli Niinistön vastareaktio Iltalehden artikkelia kohtaan osoittaa, kuinka vahvasti presidentti halusi lopettaa spekulaation asiasta, sanoo Julkisen sanan neuvoston (JSN) edellinen puheenjohtaja Risto Uimonen.

Eilen ilmestyneessä lehtijutussa väitettiin presidentin olevan eri mieltä eduskunnan kanssa Baltian sotilaallisesta tukemisesta.

Presidentin vastareaktio kertoo myös siitä, kuinka haitallisena presidentti pitää Iltalehden juttua, Uimonen sanoo.

– Oletan, että syy presidentin vahvaan ulostuloon on siinä, että hän kokee voimakkaasti, että tässä on lähtenyt liikkeelle vääriä tietoja ja hän haluaa ne oikaista, Uimonen sanoo.

Se, että presidentti kommentoi sivuillaan yksittäistä lehtijuttua, on kuitenkin poikkeuksellista, Uimonen huomauttaa.

– En osaa vierastaa presidentin reaktiota huolimatta siitä, että hänen sanomisillaan on valtava painoarvo, Uimonen kertoo.

– Median edustajana pidän hyvänä, että tuoreeltaan otetaan kantaa, ollaan avoimia ja reilusti sanotaan asioita kun siltä tuntuu.

Uimosen mukaan myös Iltalehden juttu oli poikkeuksellinen monella tapaa.

– Väite linjaristiriidasta on erittäin kova väite. Juttua oli mainostettu etukäteen ja se oli aukeaman kokoinen. Siihen suhteutettuna presidentin reaktio ei ole ylimitoitettu. Se oli lyhyt ja napakka ja vaikutti harkitulta, Uimonen arvioi.

"Lehtijutun johtopäätökset menevät liian pitkälle"

Toimittaja Olli Ainola kirjoitti eilen ilmestyneessä Iltalehdessä, että presidentti ja eduskunta eivät ole yhtä mieltä siitä, onko Suomi muiden EU-maiden ja Naton rinnalla tukemassa Baltiaa sotilaallisesti.

Ainola kirjoitti, että eduskunta yrittää sulkea sotilaallisen avun käytännössä kokonaan, mutta hallituksen ja presidentin linjaus näyttäisi olevan avunannolle myötämielinen. Ainolan mukaan kiistan päähenkilöt ovat presidentti Niinistö sekä entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Presidentti Niinistö kirjoitti lauantaina verkkosivuillaan Ainolan kirjoituksen olevan käsittämätön.

Niinistö kertoi toimineensa hyvässä yhteistyössä Tuomiojan kanssa hänen ulkoministeriaikanaan.

– Erimielisinä emme koskaan ole eronneet eikä sellaista ole nytkään ilmassa, Niinistö kirjoitti.

Tuomioja kertoi eilen sivuillaan, että on toiminut ulkoministeriaikanaan yhteisymmärryksessä Niinistön kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksissä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi blogissaan, ettei ulkoasiainvaliokunnan ja presidentin välillä ole ristiriitaa.

– Ilmeisesti Ainolan lehtijutun johtopäätökset menevät liian pitkälle. Tästä syntyy hänelle paine vastata ja perustella kantansa, Uimonen sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja