Mainos

Asiantuntijat arvioivat Sipilä-gatea: "Toimittajien on syytä kantaa huolta"

11:50

Asiantuntijat arvioivat aamun Huomenta Suomessa niin sanottua Sipilä-gatea, joka eilen laajeni Yleisradion sisäiseen kiistelyyn. Tietokirjailija, Julkisen sanan neuvoston entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan toimittaja Risto Uimonen sekä Toimittajat ilman rajoja -järjestön hallituksen jäsen Jarmo Koponen arvioivat, että kohu on vahingollinen sekä pääministerille että Ylelle.

Aiemmin pitkään päätoimittajana työskennellyt Uimonen huomauttaa, että sinänsä ei ole lainkaan ihmeellistä, että poliitikko tai pääministeri pyrkii vaikuttamaan Yleen tai mihin tahansa mediaan. Niin on ollut aiemmin ja on myös tulevaisuudessa.

– Poliitikot yrittävät vaikuttaa jatkuvasti, hän sanoo.

– Tässä kuitenkin pääministeri pommitti Yleisradiota viesteillä, ja sellaista ei ole aiemmin tapahtunut. En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta, Uimonen sanoo.

Hän sanoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toiminut harkitsemattomasti ja polttanut päreensä. Hän huomauttaa, ettei pääministerin kannattaisi antautua kahnauksiin median kanssa.

Jarmo Koposen mielestä Sipilä-gaten ydin on toimittajien huoli omasta ammatistaan ja siitä, mitä tapahtuu, jos eliitti pystyy ohjailemaan mediaa.

Uimonen on yhtä mieltä siitä, että toimittajien on syytä kantaa huolta siitä, saavatko he käyttää sananvapautta. Hän muistuttaa, että Yle on Suomen mediakentässä valtiollisena laitoksena poikkeus ja Yle-verolla voi olla oma vaikutuksensa.

– Miten poliitikot talousruuviin suhtautuvat?

Uimonen muistuttaa, että tavallisiin toimituskäytäntöihin kuuluu pohtia, jauhetaanko jotakin asiaa liikaa vai kannattaisiko hanoja sulkea.

– Sinänsä se oli normaali päätös, hän sanoo Ylen johdon päätöksestä olla tekemättä enempää juttuja liittyen Terrafame-kohuun.

– Yle piti neljä päivää asiaa esillä, Uimonen muistuttaa.

Uimonen sanoo kuitenkin, että asian tekee hankalaksi se, että pääministeri lähetti toimittajalle useita viestejä. Riippumatta niiden sisällöstä, asia näyttää Uimosen mielestä siltä, että Yleä painostetaan.

Sekä Uimosen että Koposen mielestä selvää kuitenkin on, että sekä Yle että pääministeri Sipilä kärsivät syntyneestä kohusta. Kumpikaan ei usko, että tulossa on kuitenkaan mitään radikaalia.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.