Mainos

JSN:lle poikkeuksellisen suuri kantelumäärä HS:n virolaiskyselystä

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on saanut lukuisia kanteluita Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutusta, jolla aloitettiin äänestys lempi- tai pilkkanimestä virolaisille. HS julkaisi jutun myös verkossa.  

Kanteluita tuli tuoreeltaan vajaat 15, kertoo JSN:n pääsihteeri Ilkka Vänttinen.  

HS päätti keskeyttää äänestyksen sen jälkeen, kun muun muassa Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves oli paheksunut pilkkanimihanketta. Kukaan JSN:lle kannelleista ei ole vetänyt pois valitustaan, vaikka HS keskeytti juttuhankkeensa.

Toistakymmentä kantelua samasta jutusta on Vänttisen mukaan poikkeuksellisen suuri määrä.  

– Jos juttu on aiheuttanut kohua, saatamme saada siitä viitisen kantelua. Yleisintä on se, että jutusta tehty kantelu jää ainoaksi.  

JSN:n pääsihteerin mukaan viime vuosien eniten kanteluja poikinut juttu on ollut Kaarina Hazardin kolumni Toni Halmeen kuolemasta. Siitä kanteli noin sata suomalaista.

Vänttinen kertoo, että lempinimi virolaisille -kyselystä on nyt kanneltu useimmiten Journalistin ohjeiden kohdan 26 perusteella. Se koskee ihmisarvon kunnioittamista. 

– Muutamassa valituksessa vedotaan Suomen lakiin. Nämä valitukset jäävät käsittelemättä, sillä neuvostolle ei kuulu lakien tulkinta.  

Vänttinen muistuttaa, että HS:n Viro-jutusta ei kannata tehdä enempää kanteluita.  

– Jo yksikin kantelu takaa sen, että JSN ottaa asian käsittelyn harkittavaksi.  

JSN pitää kerran viikossa puheenjohtajapalaverin. Niissä puheenjohtaja päättää, onko kantelu syytä ottaa neuvoston käsittelyyn.  

HS:n lempinimi virolaisille -jutusta tehdyistä kanteluista kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.