Eroaako Maria Pettersson? Ei saanut Journalistiliiton valtuuston luottamusta

Suomen historian jännät naiset 8:08
Maria Pettersson kertoi tietokirjastaan Suomen historian jännät naiset Huomenta Suomessa vuonna 2022

Journalistiliiton valtuusto kertoo käyneensä laajan keskustelun liiton luottamuskriisistä.

Journalistiliiton valtuusto piti tänään syyskokouksen, jossa käytiin läpi liiton kriisiä. Liitto kertoo julkaisemassaan tiedotteessa, että valtuutetuilla oli hyvin erilaisia näkemyksiä sen suhteen, kuinka liiton luottamus palautettaisiin.

Kokouksessa valtuusto äänesti torstaina Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin luottamusta vastaan äänin 33–32. Lisäksi yksi äänesti tyhjää. Asiasta kertoi kokouksen jälkeen alkuillasta STT:lle valtuuston puheenjohtaja Antti Laakso.

– Eli valtuuston päätös on se, että Maria Petterssonilla ei ole valtuuston luottamusta.

Keskustelu kesti yli viisi tuntia

Valtuusto on Journalistiliiton ylin päättävä elin. Se ei päätä työsuhteista, mutta voi esimerkiksi äänestää puheenjohtajan ja hallituksen luottamuksesta. Laakson mukaan valtuuston äänestystulos ei siis ole juridinen päätös, eikä hän osannut vielä arvioida sitä, mitä äänestyksestä seuraa.

– Mutta tämä on valtuuston kannanotto pitkän, yli viisi tuntia kestäneen keskustelun ja asian punninnan päätteeksi.

Kukaan valtuustossa ei kuitenkaan Laakson mukaan esittänyt liiton hallitukselle epäluottamusta.

Tahriintunut maine huolestuttaa

Puheenvuoroissa korostui erityisesti huoli liiton tahriintuneesta maineesta. Huoli oli myös mahdollisesta jäsenkadosta.

– Kun liitto on sekä ammatillinen edunvalvojana, että alan etiikan puolustaja, kyse on valtavasta mainehaitasta journalismin tekijöille. Siksi asia menee ihon alle, yksi valtuutetuista totesi kokoukessa.

Toisaalta kokouksessa kyseenalaistettiin, tekeekö liitto päätöksiä ihmisten työsuhteista "sosiaalisen median lynkkaustoiveiden" perusteella.

– Ei tee, meidän pitää ajatella rationaalisesti, nähdä katumus, anteeksianto ja nähdä toive muutoksesta, vastasi yksi valtuutetuista.

Journalisti-lehden päätoimittajalla Maria Petterssonilla ei ollut mahdollisuutta kommentoida tilannetta torstai-iltana.

Koskee Suomen historian jännät naiset -kirjaa

Keskustelussa on ollut kyse tavasta, jolla Pettersson lainasi lähteinä käyttämiään tutkijoita tietokirjassa Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022). Journalistiliitto ja puheenjohtaja Hanne Aho ovat saaneet jäseniltä kritiikkiä toiminnastaan tapauksessa.

Useissa puheenvuoroissa tuotiin esille myös se, että liitto edustaa myös kustannustoimittajia. 

– Kukaan (valtuustossa) ei puolusta sitä tapaa, jolla Maria Pettersson on tämän kirjan tehnyt. Ei kukaan. Sen valtuusto halusi hyvin selkeästi tuoda esille, Laakso sanoi.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoo liiton julkaisemassa tiedotteessa, kuinka erityisiä toimia vaaditaan jäsenten luottamuksen takaisin saamiseksi. Aho myös totesi epäonnistuneensa asian hoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat