Jouni rengasti harvalukuisen muuttohaukan poikasena Vaalassa – 10 vuotta myöhemmin lintu päätyi salametsästäjien käsiin Marokossa

Kajaanilainen lintuharrastaja ja luontokuvaaja Jouni Ruuskanen kävelee vaalalaisella suolla. Eletään heinäkuun puoliväliä vuonna 2008. Tuhansia lintuja rengastanut Ruuskanen on matkalla muuttohaukan pesälle.

Muuttohaukka on Ruuskaselle tuttu lintu, sillä vuosikymmenten aikana hän on rengastanut toistasataa poikasta. Emot käyttäytyvät levottomasti Ruuskasen lähestyessä pesää. Ne varoittelevat, lentelevät kulkijan ympärillä, tekevät jopa muutamia syöksyjäkin.

Rutinoitunein ottein Ruuskanen rengastaa pesässä olevat kaksi poikasta, toivottaa niille hyvää matkaa ja jatkaa matkaansa.

Rengastushetken Ruuskanen muistaa edelleen hyvin.

– Pesässä oli kolme poikasta, mutta yksi niistä lensi jo niin hyvin, etten saanut sitä kiinni. Kaksi poikasta sitten lopulta rengastin.

Haukka löytyi Marokosta

Hikoillessaan rengastuspuuhissa vaalalaisella suolla Ruuskanen tuskin osasi arvata, että tulisi törmäämään toiseen rengastamistaan muuttohaukoista lähes kymmenen vuotta myöhemmin.

Joulukuun alussa Ruuskanen sai kirjeen Luonnontieteellisen keskusmuseon Rengastustoimistolta. Kirjeessä kerrottiin, että marokkolaiset salametsästäjät olivat marraskuussa onnistuneet pyydystämään Ruuskasen rengastaman muuttohaukan.

Renkaiden avulla lintu pystyttiin tunnistamaan juuri Ruuskasen rengastamaksi.

Muuttohaukka (Falco peregrinus)

Muuttohaukka on suuri jalohaukka, joka oli vähällä hävitä Suomen pesimälinnustosta. Pienimmillään kanta oli 1970-luvulla, jolloin arvioitiin pesivän maassamme muutamia kymmeniä pareja. Suojelutoimien ansiosta kanta kääntyi kasvuun, ja nykyään maassamme pesii arviolta 250-290 paria.

Muuttohaukka on maailman nopein eläin, sillä se voi saavuttaa pystysuorassa syöksyssä jopa 300 kilometrin tuntinopeuden. Yleensä syöksyn aiheuttama isku riittää tappamaan tai ainakin tainnuttamaan haukan saaliseläimen.  

Todennäköisesti salametsästäjät olisivat käyttäneet itse lintua haukkametsästyksessä tai myyneet sen eteenpäin.

– Muuttohaukasta olisi saatu myytäessä varmasti kova hinta, Ruuskanen miettii.

Haukasta ei maksettu rahaa

Haukan tarina päättyi kuitenkin onnellisesti, salametsästäjät kävivät neuvotteluja marokkolaisen petolintujen suojelujärjestön kanssa ja lintu vapautettiin jo samana päivänä.

Sähköpostitse tavoitettu järjestön johtaja Karim Rousselon kirjoittaa saaneensa tiedon pyydystetystä, rengastetusta muuttohaukasta toisilta haukkametsästäjiltä.

– Samana päivänä sain tilaisuuden tavata heidät, ja sain heidät taivuteltua vapauttamaan linnun, koska se oli rengastettu ja edelleen potentiaalinen pesijä. Linnun vapauttamisesta ei maksettu rahaa, eikä sitä edes pyydetty. Salametsästäjät olivat hyvin ymmärtäväisiä ja yhteistyöhaluisia, Rousselon kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat