MTV Joensuussa: Kiinteistömestarin uskomaton uroteko järkytyksen keskellä – pelasti alttaritaulun ja kirkkohopeat täydeltä tuholta

Hurja näky palopaikalla: Joensuun vanha kirkko tuhoutui täysin 1:03

Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon ympäristössä on kymmeniä järkyttyneitä ihmisiä. Tunnelma pienessä kylässä on apea ja monet katsovat tutun, rakkaan kirkon savuavia raunioita hiljaa, tyhjin ilmein. 

Keskellä kylää sijainnut kirkko on tuhoutunut täysin. Vain kellotapuli töröttää savuavien raunioiden keskellä. Palomiehet sammuttavat muutamaa jäljellä olevaa roihua, paljon ei vanhasta kirkosta ole enää jäljellä.

Palokunta sai hälytyksen paikalle hieman ennen aamuviittä, seitsemän maissa täysi tuho on jo varmaa.

Paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Keimo Lehtiniemi kertoo, että surun keskeltä kantautuu kuitenkin tietoja todellisista uroteoista.

Läheisellä seurakuntatalolla on tallessa vanhan kirkon alttaritaulu, joka saatiin pelastettua liekkien tuholta.

– Paikalle ensimmäisenä tullut seurakuntaan kuuluva henkilö oli saanut tämän pelastettua. Se oli todellinen uroteko. Hän oli napannut alttaritaulun mukaansa ja kantanut sitä kolmisensataa metriä seurakuntatalolle, Lehtiniemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

STT:n tietojen mukaan uroteon takana oli seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskanen, jonka onnistui nopeasti hälytyksen saatuaan pelastamaan kirkosta muun muassa alttaritaulun ja 1700-luvulta peräisin olevat ehtoollismaljat.

Lisäksi kirkosta saatiin talteen kirkkohopeat sekä muutamia kirkkotekstiilejä. Pappien vaatteet paloivat kaikki. 

– Tämä on vanha kirkko, jossa oli tehty jo alustavia suunnitelmia 250-vuotisjuhlien järjestämiseksi. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eilen olisi ollut katastrofi

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa, mutta unohtuneeseen kynttilään ei paikan päällä uskota.

– Viimeksi täällä oli seurakuntalaisten mukaan tapahtuma viikko sitten, eilen ei ollut mitään, Lehtiniemi kertoo.

Hänen mukaansa ilmassa olisi ollut todelliset katastrofin ainekset, jos palo olisi syttynyt eilen Mauri 18 -myrskyn puhaltaessa.

– Eilen täällä tuuli todella kovaa. Tämä kirkko sijaitsee keskellä kylää ja nyt jouduttiin evakuoimaan lähitaloja, sillä kipinät lensivät kauas taloihin. On vaikea edes kuvitella, mikä tilanne olisi ollut eilisen myrskyn aikaan. 

Päivän jumalanpalvelus on peruttu ja sen tilalla järjestetään rukoushetki seurakuntatalolla. 

23.9. klo 9.34: Jutun yksityiskohtia päivitetty. 

Lue myös:

    Uusimmat