"Joulupukin mökistä" tuli matkailunähtävyys Levillä – idyllistä puuttuu vain lattia

Joulutarina-elokuvan pukinmökin rippeistä on tullut yllättävä suosikki kuvapalvelu Istagramissa. Kittilässä sijaitseva tyhjä hirsimökki kiinnostaa myös matkailijoita.

Joskus totuus on taruakin ihmeellisempi – toisinaan totuus taas pilaa hyvän tarinan. Kummasta sitten mahtaakaan olla kyse, kun Kittilän Levillä sijaitsevasta Joulutarina-elokuvan tyhjästä kulissimökistä on kehkeytynyt tosielämän matkailuidylli. Mökistä uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Juha Wuolijoen ohjaama Joulutarina-elokuva valmistui vajaat 10 vuotta sitten, marraskuussa 2007. Sen jälkeen ”Joulupukin lapsuuskodin” terassilla on otettu satoja valokuvia, joista moni on päätynyt myös kuvapalvelu Instagramiin.

Tarunhohtoinen mökki ja sen terassilta avautuva upea maisema ovat Lapin Kansan mukaan ihastuttaneet Instagramissa jopa miljoonia kansalaisia eri puolilla maailmaa. Kuvapalvelussa mökistä puhutaan kansainvälisesti Santa’s Cottagena, Joulupukin mökkinä. 

Kuvaaja: Marko Vasara, Hylsy Productions

”Ei me mitään kulissia tehdä, me rakennetaan kunnon mökki”

Mökkiprojektissa alusta alkaen mukana ollut Levin Ski Resortin toimitusjohtaja ja Levin matkailun hallituksen puheenjohtaja Jouni Palosaari kertoo, että mökki rakennettiin Leville aikanaan tarkoin valikoituun paikkaan.

– Tärkeintä oli löytää kaunis paikka, jossa ei ole valosaastetta. Mökin taustalla näkyvät Ylläs ja Aakeennus ja siellä on sitä koskematonta luontoa, jota meillä täällä vielä on, Palosaari kuvailee.

Paikalliset rakensivat mökin kestäväksi paikallisesta puusta.

– Elokuvan ohjaaja Juha Wuolijoki halusi tunturiin kulissimökin. Olimme juuri silloin rakentamassa tunturissa uusia rinteitä ja sanoin Juhalle, että ei me mitään kulissia tehdä, vaan rakennetaan kunnon mökki.

Talkooväki kaatoi toukokuussa tukit tunturista, sahasi ne hirsiksi ja kävi rakennuspuuhiin.

– Kesälomien jälkeen me rakensimme mökin, piilusimme sen ja käsittelimme sen rautaoksidilla, jonka ansiosta se harmaantui pian vanhan näköiseksi. Mökin viereen rakensimme vielä pienen navetan.

Mökin vieressä voi pian myös frisbeegolfata

Elokuvan valmistumisen jälkeen mökki jäi tunturiin.

– Se on jäänyt elämään ihan uskomattomalla tavalla ja saavuttanut valtaisan julkisuuden maan rajojen ulkopuolellakin. Sen ympärillä on tehty myös monia mainosfilmejä.

Mökin luo pääsee helpoiten gondolihissillä, mutta paikalle voi myös kävellä.

– Moni matkailija on kysynyt, mistä mökki löytyy, ja me olemme neuvoneet reitin. Teemme parhaillaan uusia frisbeegolf-ratoja, ja yksi heittopaikka on sen lähellä. Samalla kun ihmiset ulkoilevat ja pelaavat peliä, he näkevät myös Joulupukin mökin.

Jos haluaa säilyttää illuusion Joulupukin lapsuuskodista, on parempi olla kurkistamatta sen sisään – se on nimittäin tyhjää täynnä. Mökissä ei ole edes lattiaa.

– Mökkiä kuvattiin elokuvassa vain ulkoapäin; sisäkuvat tehtiin muualla. Sisältä kuvia en itse halua edes ottaa: ne ovat surullisia. Siellä ei ole mitään. Jopa mökin kivinen savupiippu nousee vasta katosta ylöspäin, sisällä sitä ei ole, Palosaari naurahtaa.

”Mökkiä ei pureta”

Levin yrittäjät ovat pohtineet mökin hyödyntämistä esimerkiksi kahvilana, mutta lopulta mökki on haluttu jättää rauhaan.

– Kahvilaa on mökkiin mietitty, ja sen vieressä oleva pieni talli voisi toimia tunturissa vaikka savusaunana. Se olisi matkailijoille varmasti hieno elämys. Yöpymisestä sillä paikalla voisi periä mitä tahansa. Olemme kuitenkin halunneet kunnioittaa elokuvan muistoa ja antaneet olla sen sellaisena kuin se on.

Mökin purkamista ei ole edes harkittu.

– Mökki on ja pysyy siellä, ja me pidämme sen hyvässä kunnossa, Palosaari vakuuttaa.

Joulutarinan ohjaaja mökin suosiosta: Unelma kävi toteen

Joulutarina-elokuvan ohjaaja ja tuottaja ja Snapper Films -elokuvatuotantoyhtiön toimitusjohtaja Juha Wuolijoki on tyytyväinen siihen, että elokuvan tarina jatkuu mökin tarinana. Mökin somesuosio on Wuolijoelle yllätys.

– On mahtavaa, että mökistä on tullut somehitti lähes 10 vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen. Toisaalta elokuva on yksi Suomen myydyimmistä live action -elokuvista koskaan. Se on myyty yli 120 maahan, Wuolijoki selvittää.

Wuolijoki uskoo, että osa mökkiä kohtaan tunnetusta kiinnostuksesta selittyy juuri elokuvaturismilla.

– Varmasti joukossa on turisteja, joka ovat lähteneet liikkeelle elokuvan innoittamina. Leffan alkuvaiheessa unelmoimme siitä, että pysymme kertomaan Joulupukille historian ja lapsuuden ja määrittelemään tapahtuneen Suomeen – ja jos se vielä poikisi tämänkaltaista kiinnostusta, sehän olisi ihan mieletöntä.

Wuolijoki tähdentää, että Joulupukin mökki Levillä on kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen elokuvakulissi.

– Aika usein leffojen kulissit rakennetaan pahvista tai jostain muusta kertakäyttömateriaalista. Tätä mökkiä varten on kaadettu metsää, ja se on rakennettu oikeasta puusta. Se on lähestulkoon oikea talo. Jos se olisi tehty jotain muuta materiaalista, se olisi lentänyt tiehensä ensimmäisten tuulten ja lumien myötä.

Elokuvamökin muuttaminen esimerkiksi kahvilaksi ei harmittaisi Wuolijokea.

– Minusta pääasia on se, että mökki on siellä ja kunta on ymmärtänyt sen merkityksen. Jouni Palosaari ja Levi ovat tehneet sen puolesta arvokasta työtä. Levi oli aikanaan kauaskatseinen mökin suhteen. He uskoivat siihen, että siitä voi tulla matkailuvaltti.

Tällä hetkellä Wuolijoki lukee uusia käsikirjoituksia ja etsii uutta ohjattavaa. Joulutarinalle ei ole luvassa jatkoa – ainakaan toistaiseksi.

– Sitä joku aina säännöllisin väliajoin kysyy. Ja olemme miettineetkin sitä, olisiko mielenkiintoista tehdä tarinalle jatkoa tai vaikka englanninkielistä isompaa remakea. Juuri nyt ei ole kuitenkaan tekeillä mitään asian suhteen, Wuolijoki naurahtaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja