Mainos

Joulupukin kirjeliikenne on vilkkaimmillaan

Joulupukille osoitetuista kirjeistä välittyy lasten yltäkylläinen elämä. Lahjojen lisäksi lapset kuitenkin toivovat joulupukilta yhteistä aikaa perheelle.

Joulupukin kirjeliikenne on juuri nyt vilkkaimmillaan.

Tähän mennessä Napapiirille on saapunut noin 300 000 kirjettä. Määrä vastaa edellisvuoden tasoa. Viime vuonna joulupukille lähetettiin yli 700 000 kirjettä.

Suurin osa lasten kirjeistä tulee ulkomailta. Lahjojen lisäksi lapset toivovat joulupukilta perheen yhteistä aikaa.

Myös joulupukin itsensä lähettämät maksulliset kirjeet kasvattavat suosiotaan vuosittain.

Joulupukki kirjoittaa vaikka kiinaksi

Joulupukin postikonttorissa Napapiirillä on kansainvälinen tunnelma. Puheensorina soljuu kahdellatoista eri kielellä. Postikonttorin päätonttu Taina Ollila kehuu alaisiaan.

Hän kertoo, että tonttuja on aina Etelä-Koreasta asti. Erään tonttu-tytön Ollila rekrytoi kaupunkilomallaan Sloveniasta. Yksistään hän puhuu kahdeksaa eri kieltä.

Muutoin postikonttorissa häärivät joulupukin alaiset ovat hurtin huumorin omaavia ja hyvin sitkeitä.

- Minun aikanani täällä ei ole ollut yhtään poika-tonttua. He eivät yksinkertaisesti pysy tässä vauhdissa mukana, konttorin päätonttu nauraa lämpimästi.

Joulupukki kirjoittaa ilmaiset vastauskirjeensä yhdeksällä eri kielellä. Erikoisimmat kielet ovat japani, puola ja korea. Ensi vuoden tammikuussa konttorissa päätetään, aletaanko kirjeitä kirjoittaa myös kiinaksi.

Ollila ei muista, että kovin usein eteen olisi tullut tilannetta, että etteikö lasten kirjeitä osattaisi kääntää. Usein paikalla on aina joku, joka ymmärtää harvinaisempaakin kieltä. Tosin lähes kaikkialla lapset osaavat niin paljon englantia, että kirjeet tulevat pääasiassa englanniksi kirjoitettuna.

Joulupukki saa suurimman osan kirjeistään ulkomailta. Postikonttorin tonttutilastojen mukaan vuosien varrella kirjeitä on lähetetty kaikkiaan 196 eri maasta. Erityisen ahkerasti kirjoittavat Aasian maiden lapset. Suomalaislasten kirjeiden osuus on alle 10 prosenttia.

Joulupukin kansainvälinen menestys on lisännyt myös maksullisten kirjeiden tilausmääriä. Vuonna 2000 perustetun Santa Claus Greeting Centerin toimitusjohtaja Risto Huhtala kertoo, että seitsemän vuoden aikana sen kautta on lähetetty yli miljoona joulupukin kirjettä.

Seitsemässä vuodessa joulupukin tervehdys on luettu 18 eri kielellä.

Joulupukin kirjeistä välittyy lasten yltäkylläinen elämä

Joulupukille kirjoitetut kirjeet kertovat, millaisessa arvomaailmassa lapset elävät. Lasten kirjeistä ilmenee selvästi, tulevatko ne idästä vai lännestä. Länsimaiden lapset lähettävät joulupukille pitkiä ja perusteellisia lahjalistoja. Lahjatoiveiden rinnalla monet muut asiat jäävät toiseksi.

- Meille on tullut jopa Excel-taulukoituja lahjalistoja, joissa on yksilöity hyvin tarkasti, mistä katalogista mikin lahjatoive on peräisin. Olen nähnyt jopa sellaisia kirjeitä, joiden lahjatoiveiden yhteissumma on useita kymmeniä tuhansia euroja, kertoo Joulupukin postikonttorin päätonttu Taina Ollila Napapiiriltä.

- Joskus sitä miettii, onko lasten suhteellisuudentaju kadonnut sen suhteen, mitä pyydetään ja toivotaan. Toisaalta sehän kertoo vain siitä, mihin vanhemmat ovat lapsensa kasvattaneet, hän pohtii.

Kirjeiden sävy muuttuu heti, kun mennään Suomesta idemmäksi. Ollila kertoo, että kirjeen alussa kirjoittajat kertovat omista ja perheensä kuulumisista. Sen jälkeen lapset toivovat joulupukille pitkää ikää ja hyvää terveyttä. Vasta sitten on lahjatoiveiden vuoro.

Ero kirjeiden välillä on saanut myös päätontun miettimään tavaraan keskittyneen länsimaisen elämän mielekkyyttä.

- Minusta me voisimme ottaa hieman mallia itämaiden elämäntavasta ja miettiä, miten lapsia kasvatetaan ja ennen kaikkea mihin heidät totutetaan, Ollila tuumailee.

Suomalaislasten kirjeet ovat taas vedenjakajana lännen ja idän välissä. Ollilan mielestä suomalaislapset kirjoittavat osin hyvin empaattisia kirjeitä, mutta myös perusteelliset lahjalistat onnistuvat, ja niitäkin tulee suurissa määrin.

-Riipaisevinta suomalaislasten kirjeissä on se, kuinka paljon niissä pyydetään yhteistä aikaa koko perheelle. Kunpa perheet edes jouluna hiljentyisivät olemaan yhdessä ja tekemään aivan arkisia asioita. Menetettyä aikaa ei tarvitsisi korvata tavaralla, päätonttu toivoo.

Joulupukin mediajulkisuus tuo kirjeitä

Joulupukin kirjeliikenne vilkastuu joka vuosi. Vuosittain vaihtuvat myös maat, josta lasten kirjoittamia kirjeitä tulee. Siihen taas vaikuttaa joulupukin oma mediajulkisuus.

- Kun joulupukki on esiintynyt jonkin maan lastenohjelmassa, silloin siitä maasta alkaa tulla myös paljon lasten kirjeitä, Santa Claus Greeting Centerin toimitusjohtajaRisto Huhtala kertoo.

Myös matkailusuhteilla on iso merkitys Napapiirin kirjeliikenteeseen. Jos jostain maasta vieraillaan Suomessa erityisen paljon, se näkyy heti tulevien kirjeiden määrässä. Ollilan mukaan matkailun vaikutus näkyy tällä hetkellä muun muassa Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta tulevien kirjeiden määrissä.

Kun lapset ovat kirjoittaneet pukille, tokihan kirjeisiin myös vastataan. Viime vuoden huhtikuussa joulupukki lähetti 47 000 ilmaista vastauskirjettä.

Aivan kaikki lapset eivät joulupukin vastausta saa, ja syykin on yksinkertainen. Vain harva lapsi kirjoittaa kirjeeseen tarkat osoitetiedot. Ilman niitä joulupukinkaan on vaikea selvittää, kenelle se kirje pitäisi postittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.