Joulunaika on uhka sydämelle – suurin mahdollisuus saada sydäninfarkti on jouluaattona

2:23
Varaudu ajoissa – opettele elvyttämään!

Jouluaatto saattaa olla sydäninfarktien riskiaikaa!

Jouluaatto näyttäisi olevan sydäninfarktien riskiaikaa sydänvaivaisille ja iäkkäille. Ruotsalaistutkimuksen mukaan myös juhannus ja maanantaiaamut saattavat rasittaa sydäntä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa mukana 2,6 miljoonaa henkeä

Ruotsalaisten tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa joulun ja sydäninfarktien yhteys on havaittu, mutta se perustuu suureen ja luotettavaan rekisteriaineistoon. Rekisterien avulla tutkijat pystyivät tarkastelemaan myös muiden juhlapyhien ja ajankohtien mahdollisia vaikutuksia.

Tutkijat selvittivät 2,6 miljoonan vuosina 1998–2013 todetun sydäninfarktin alkamisajankohdat, ja havaitsivat sairastumisten painottuvan jouluun, vuodenvaihteeseen ja juhannukseen, mutta myös aamuihin ja varsinkin maanantaiaamuihin.

Jouluaattoilta oli suuri riski

Suurin sairastumisriski oli kuitenkin jouluaattona iltakymmeneltä. Tuolloin sairastumisriski oli noin 40 prosenttia suurempi kuin joulua edeltävinä tai sitä seuraavina viikkoina.

Ilmiön taustalla on todennäköisesti juhlapäiviin liittyvä tunnekuohu ja stressi, jotka voivat etenkin jo valmiiksi sairailla ja iäkkäillä laukaista sydäninfarktin.

Riskit koskevat etenkin vanhempia ihmisiä

Tässä tutkimuksessa riskit koskivat etenkin yli 75-vuotiaita sekä sepelvaltimotautia tai diabetesta sairastavia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisen BMJ-lehden joulunumerossa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja