Mainos

Joulukuusikauppa on miljoonabisnes – joulupuumyynnin arvo noin 32 miljoonaa euroa

3:00

Joulupuukauppa ei ole mitään nappikauppaa, sillä lyhyestä sesongista huolimatta kuusia myydään paljon.

Suomen joulupuiden ja leikkohavujen kasvattajia edustavan Joulupuuseuran kotimaisen joulupuumyynnin vuotoinen bruttoarvo on noin 32 miljoonaa euroa. Kasvatettujen kuusien osuus on huomattavasti suurempi verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin. Muutoksen taustalla ovat kaupungistuminen ja puunkorjuun koneellistuminen.

Taloustutkimuksen vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan kotitalouksista 54 prosenttia hankkii joulupuun, minkä lisäksi myös julkisiin tiloihin pystytetään joulukuusia. Yhteensä Suomessa ostetaan vuosittain noin puolitoista miljoonaa joulupuuta.

Joulupuista hieman yli miljoona ostetaan suomalaisten joulupuukasvattajien tiloilta, noin 300 000 haetaan omasta tai suvun metsästä ja noin 150 000 tuodaan ulkomailta. Ulkomailta tuodut puut ovat pääasiassa peräisin Tanskasta.

Joulupuita kasvattaa noin 500

Suomalaisten joulupuiden kasvattajien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Joulupuuseuran arvion mukaan heitä on noin 500. Osa joukosta kasvattaa puita joko pää- tai sivuelinkeinonaan, osa harrastusmielessä. Seuran mukaan valtaosa viljelmistä on perheviljelmiä.

Pääosa puista kasvatetaan Etelä-Suomessa, missä ovat myös suurimmat markkinat puille. Pohjoisimmat viljelmät löytyvät tiettävästi Oulu–Kuusamo-akselilta.

Arviolta 80 prosenttia kasvatetuista joulupuista on suomalaista metsäkuusta, minkä lisäksi tuotetaan pieniä määriä serbiankuusta, mustakuusta, pihtoja ja okakuusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.