Joulukuusi kotiin mahdollisimman vähin vaurioin: Tämä on ammattimiehen mukaan "paras ja suositeltavin" tapa

Vinkit kestävään joulukuuseen 2:21
KATSO MYÖS: Miten joulukuusi pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään? Katso joulukuusiyrittäjä Aleksi Toikan vinkit videolta!

Suositeltavin tapa kuusen kuljettamiseen on kuomullinen perävaunu tai pakettiauto. Verkotetun tai pussitetun kuusen saa näppärästi myös suksiboksiin. Mikäli asiallista keinoa kuusen kuljettamiseksi ei ole, kannattaa se hankkia kotiin kuljetettuna.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mikä on järkevin tapa kuljettaa joulukuusi kotiin?

Vastaus: Joulun alla näkee liikenteessä uskomattomia kuusenkuljetussuorituksia. Osa ihmisistä valitettavasti ajattelee, että samapa tuo, miten sen kuusen kotiin kuljettaa, kun matka on lyhyt. Näin asia ei kuitenkaan ole. 

Huolimaton kuljetus voi pilata joulukuusen. Kuusi voi myös liata auton sisätiloja tai vaurioittaa verhoiluja. Näistä vielä selviää rahalla. Olennaisinta kuitenkin on pitää mielessä, että väärin kuljetettuna kuusesta saattaa aiheutua vaaraa oman autoseurueen lisäksi muille tienkäyttäjille. 

Ehdottomasti paras ja suositeltavin tapa kuusen kuljettamiseen on kuomullinen perävaunu tai pakettiauton viileä tavaratila. Tällöin kuusi saadaan ostopaikasta tai metsästä kotiin puhtaana ja mahdollisimman vähin vaurioin. 

Kuljetus autossa sisällä

Jos jäinen kuusi pakataan lämpimään autoon, sen neulaset sulavat runkoa nopeammin. Jäätynyt runko ei kykene luovuttamaan neulasten tarvitsemaa kosteutta, jolloin neulaset kuivuvat ja tippuvat ennenaikaisesti. Jos tätä ongelmaa yrittää kiertää laskemalla auton matkustamolämpötilaa tuntuvasti, alkavat auton lasit huurtua, mikä puolestaan vaikeuttaa havainnointia autosta ulos. Matkustamossa kuljetettavan kuusen tulisikin olla valmiiksi sulanut, jolloin lämpötilan kanssa ei ole tarpeen kikkailla. 

Verkottamalla ja pussittamalla kuusen pystyy minimoimaan riskin, etteivät kuusen oksat tärvele auton verhoiluja eivätkä neulaset varise autoon sisälle. Esimerkiksi pihka irtoaa verhoiluista todella huonosti, jos ollenkaan. 

Kuljetus auton katolla

Jos kuusta kuljetetaan katolla, pitää autossa olla taakkateline, johon kuusi saadaan kiinnitettyä. Katolla kuljetettaessa kuusi saattaa myös vaurioittaa auton maalipintaa hankaamalla tai valuttamalla pihkaa.

Ajoviimalle, kuralle tai maantiesuolalle altistuessaan kuusi vaurioituu herkästi jo lyhyelläkin matkalla: esimerkiksi ajoviiman aiheuttama rasitus saattaa aiheuttaa neulasten ennenaikaisen putoamisen. 

Vaurioiden ehkäisemiseksi kuusi pitää katollakin suojata, esimerkiksi tiiviillä muovilla, pressulla tai pussilla. Verkotettu ja pussitettu kuusi kulkee näppärästi myös suksiboksissa, mikäli se vain kokonsa puolesta sinne mahtuu.

Paikallaan pysyminen varmistettava sitomalla

Kuljetustavasta riippumatta kuusen paikallaan pysyminen kuljetuksen aikana on muistettava varmistaa huolellisella sidonnalla – myös perävaunun kuomun alla ja pakettiauton tavaratilassa. "Poissa silmistä – poissa mielestä" -ajattelutapa ei siis tule kysymykseen. 

Sidontaan on syytä käyttää asiamukaisia sidontaliinoja eli erilaiset naruviritykset pitää unohtaa. Oikein sidottuna kuusi pysyy paikallaan myös mahdollisessa hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä.

Myös kotiin toimitus tai muovikuusi ovat harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja

Jos mahdollisuuksia turvalliseen kuljettamiseen ei itsellä ole, voi kuusen tilata kotiin toimitettuna. 

Yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto on myös muovikuusen hankkiminen. Muovikuusi kulkee osina varsin kompaktissa pahvilaatikossa, joka mahtuu monen auton tavaratilaan. Kun kuusi on kerran tuotu kaupasta kotiin, pärjää sillä useita jouluja ilman kuljetusmurheita. Edullisin muovikuusi ei välttämättä ole se paras valinta, mutta jo reilulla satasella saa varsin aidon näköisiä vaihtoehtoja, joista lähinnä vain tuoksu puuttuu.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat