Mainos

Joukkomurhasyytteestä vapautettu irakilaismies harhaili pitkin Vantaata ilman rahaa ja puhelinta – "Tuohon suuntaan hän lähti"

1:33

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona kaikki syytteet niin sanotussa irakilaiskaksosten jutussa. 24-vuotiaita kaksosia syytettiin osallistumisesta Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Miehiä syytettiin muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.

Keskiviikkona kello 15 Pirkanmaan käräjäoikeus antoi päätöksensä, ja hylkäsi kaikki syytteet. Samalla oikeus määräsi miehet heti vapautettaviksi vankilasta.

Miesten vapauttaminen sai kuitenkin erikoisia piirteitä, koska heillä ei ole Suomessa mitään tukiverkostoa, tuttuja saati kielitaitoa.

Mies ehti vapautua

Toista irakilaismiestä oikeudessa avustanut asianajaja Kaarle Gummerus oli keskiviikkona oikeudessa Espoossa, mistä hän vapautui neljältä.

Gummerus päätti heti tuomion kuultuaan, että hän menee päämiestään vastaan Vantaalle.

– Vantaan vankila on lähes keskellä metsää ja päämieheni on rahaton, puheliton kaveri ilman kielitaitoa.

Asianajaja uskoi ehtivänsä miestä vastaan heti oikeusistunnon jälkeen. Toisin kuitenkin kävi.

– Ajattelin, että siinä menee tunti, puolitoista tuomion jälkeen, ennen kuin hän vapautuu. Ilmoitin toimistolle, että he olisivat yhteydessä Vantaan vankilaan ja kertoisivat, että olen tulossa. Ajomatkalla sain soiton, että mies onkin jo vapautettu, Gummerus kertoo.

Asianajaja ajeli miestä etsien

Gummerus ajoi silti Vantaan vankilaan etsimään miestä.

– Siinä oli koominen tilanne vankilan portilla, kun vartijat sanoivat, että tuohon suuntaan hän lähti.

Irakilaismies poistui vankilasta pelkissä t-paidassa, joggareissa ja kengissä. Hänellä ei ollut edes takkia.

– Kun ihminen määrätään vapautettavaksi, vankilalla ei ole oikeutta pitää häntä enää kiinni, vaikka se olisi joskus järkevää. Poliisillakaan ei ole oikeutta ottaa henkilöä kiinni, jos siihen ei ole perustetta. Tällainen kielitaidoton ihminen jää täysin tyhjän päälle, Gummerus sanoo.

Asianajaja ajeli jonkin aikaa Vantaalla vankilan lähistöllä ympäriinsä irakilaismiestä etsien.

– Olin sitten viranomaisiin yhteydessä ja poliisit ystävällisesti selvittivät minulle miehen olinpaikkaa.

Irakilainen löytyi ostoskeskuksesta

Poliisien avulla irakilaismies löytyi.

Nuori mies oli kävellyt Vantaalla paikalliseen ostoskeskukseen, josta hän sai pyydettyä apua.

– Päämieheni ei puhu suomea ja hän osaa englantia vain muutaman sanan. Minäkään en pysty kommunikoimaan hänen kanssaan mitenkään, Gummerus kertoo.

Ostoskeskuksesta soitettiin poliisille, ja partio tuli avuksi.

– Poliisit ilmoittivat minulle, että mies on heidän hallussaan. Tapasimme partion kanssa ja siellä mies istui auton perällä.

Gummerus on vain harvoin nähnyt yhtä iloista ihmistä.

– Siellä hän istui autossa harvinaisen onnellisen näköisenä. Hän oli tosi helpottunut, että viimein löytyi ihminen, joka tuntee hänet. Hänelle ei ollut varmaan täysin selvää sekään, että syytteet oli hylätty.

Hyvä vastaanotto

Gummerus poimi miehen kyytiinsä ja soitti tulkille. Tulkin avustuksella miehelle saatiin kerrottua mistä on kyse.

Asianajaja vei irakilaismiehen vastaanottokeskukseen, jossa häntä jo osattiin odottaa.

– Siellä hänet otettiin hyvin vastaan. Paikalla oli tulkki ja kaikki hoidettiin asianmukaisesti. Varmasti hän tunsi, että saa tulla sinne hyvillä mielin.

Perillä Gummerus antoi miehen soittaa Whatsappin kautta perheelleen ja sukulaisilleen ulkomaille.

– Halusin, että hän saa olla yhteydessä kotiinsa. Videoyhteyden kautta he keskustelivat, siinä oli ainakin siskoja, äiti ja sukulaisia. Perhe kuuli silloin, että mies on vapautunut syytteistä.

– En minä mitään siitä ymmärtänyt, mutta riemunkiljahduksia kuului ja hetki oli aika iloinen ja liikuttava, Gummerus kuvailee.

Yhdessä veljen kanssa

Asianajaja uskoo, että hänen päämiehensä on nyt samassa vastaanottokeskuksessa kaksoisveljensä kanssa, joka myös vapautui vankilasta keskiviikkona.

– Oletukseni mukaan he saavat olla yhdessä tästä eteenpäin.

Irakilaiskaksoset saivat tavata toisiaan edellisen kerran oikeuskäsittelyn yhteydessä, kun molempia oli kuultu.

– Ne olivat hyvin riemukkaita hetkiä, kun he pääsivät olemaan keskenään tekemisissä. Näki, että se piristi poikia hyvin paljon.

24-vuotiaat kaksoset ehtivät olla tutkintavankeudessa noin puolitoista vuotta, joulukuusta 2015 saakka.

– Käytännössä päämieheni on ollut aika eristyksissä puolitoista vuotta. Välillä hänellä on ollut aika raskastakin, kun ei ole pystynyt kenenkään kanssa kommunikoimaan.

Tyytyväinen vapautumisesta

Irakilaismies ehti olla keskiviikkona kateissa pari tuntia, ennen kuin Gummerus löysi hänet.

– Tämä on vähän hölmö tilanne. Viranomaiset ovat toimineet oikein, eikä se ole vankilan vika, että hänet päästettiin yksin vieraassa maassa ummikkona ulos. 

– Tässä on vain se ero, että suomalainen saa vapauduttuaan soitettua jonnekin, mutta nyt ei ollut ketään kenelle soittaa. Ehkä voisi olla kohtuullista, että viranomaiset järjestäisivät tällaisissa tapauksissa edes sen ensimmäisen tapaamisen, Gummerus sanoo.

Harhailusta huolimatta irakilaismies vaikutti Gummeruksen mukaan iloiselta.

– Joku voisi puolentoista vuoden vankeuden jälkeen olla katkera, raivostunut tai synkkämielinen, mutta päämiehestäni välittyi vilpitön ilo ja helpotus.

Gummeruksen käsityksen mukaan miehen status Suomessa on jälleen turvapaikanhakija.

– En näe realistisena mahdollisuutena sitä, että kaksoset palaisivat Irakiin. Ainakin toistaiseksi he ovat menettäneet kotimaansa.

– Niistä rikoksista, mistä heitä syytettiin, on mahdollista antaa kuolemantuomio Irakissa. En tiedä, ovatko he kovin halukkaita lähtemään kokeilemaan kotiinpaluuta, asianajaja sanoo.

Irakilaismiehen erikoisesta vapautumisesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.