Isis-joukkomurhaan syyttömäksi todetut kaksoset vaativat massiivisia korvauksia – esiintyivät kameralle oikeudessa, MTV paikalla

1:33
Irakilaisveljesten hurjat terrorismisyytteet kaatuivat hovioikeudessa vuonna 2020. Katso uutisjuttu aiheesta yltä.

Terrorismirikoksiin syyttömiksi todetut irakilaisveljekset vaativat Suomen valtiolta poikkeuksellisen kovia kärsimyskorvauksia. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Aiemmin miesten epäiltiin olleen mukana Camp Speicherin Isis-joukkomurhassa Irakissa vuonna 2014. Hovioikeus hylkäsi terrorismisyytteet vuonna 2020. Kun miehiä epäiltiin kovista rikoksista, heitä pidettiin tutkintavankeudessa lähes puolitoista vuotta.

Nyt miehet vaativat Suomen valtiolta yli 400 000 euron korvauksia kummallekin. Vaatimuksena on 800 euroa vankeudessa vietettyä päivää kohti. Aiemmin yhtä paljon on maksettu Suomessa ainoastaan Anneli Auerille.

Suomen valtio vastustaa vaatimusta. Asiaa puidaan tänään Helsingin käräjäoikeudessa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä ja raportoi sen etenemisestä tässä jutussa.

Kello 12.26: Valtion asiamies piti myös loppupuheenvuoronsa. Siinä ei tarjoiltu yllätyksiä.

TIivistetysti voi sanoa, että valtio vastustaa miesten vaatimuksia, sillä turhasta vapaudenmenetyksestä maksettavia korvauksia ei lain mukaan makseta esimerkiksi negatiivisesta julkisuudesta tai esimerkiksi siitä, että miehet eivät kielitaitonsa takia ole kyenneet vankilassa keskustelemaan muiden vankien kanssa. 

Oikeudenkäynti on päättymässä. Seuranta päättyy.

Kello 12.12: Veljekset perustelevat siis suuria vahingonkorvausvaatimuksiaan muun muassa sillä, että heidän asiaansa on puitu kansainvälisestikin ja se on saanut laajaa huomiota. Miehet eivät käsityksensä mukaan voi jatkaa normaalia elämää, koska ovat joutuneet rikoksista raskaimmista epäillyiksi. Toinen veljistä kertoi aiemmassa kuulemisessaan, että Suomen irakilaisyhteisö on suhtautunut häneen vihamielisesti rikossyytteiden raukeamisenkin jälkeen. 

Veljesten mukaan tämä rikosasia on leimannut heidät ainakin omassa yhteisössään loppuelämäksi. 

Miehet perustelevat suuria korvausvaatimuksiaan sillä, ettei heillä ole ollut vankeusaikana kielitaitoa tai mahdollisuuksia kertoa omia näkemyksiään asiasta julkisuuteen.

Kello 12.07: Nyt takaisin salissa.

Oikeudenkäynti on edennyt nopeasti, ja nyt ovat vuorossa osapuolten loppupuheenvuorot. Asianajaja Gummerus aloittaa irakilaisveljesten puolesta. Gummerus siis summaa nyt, mistä asiassa on irakilaisveljesten mukaan kyse, eli vankeusajasta maksettavista korvauksista sekä siitä, että miehille tulisi maksaa tavanomaista suuremmat korvaukset heidän kokemansa kärsimyksen johdosta.

Kello 11.46: Jälleen yleisö passitettiin ulos salista, sillä oikeus kuulee nyt miehen terveydentilaan liittyviä yksityiskohtia.

Kello 11.43: Miehen mukaan ensimmäiset kuukaudet tutkintavankeudesta hän vietti täysin eristyksissä. Vasta puolen vuoden jälkeen mies sai olla jossain tilanteissa tekemisissä muiden vankien kanssa esimerkiksi ulkoilussa. Miehellä ei kuitenkaan ollut yhteistä kieltä muiden vankien kanssa. 

Kello 11.39: Myös toinen veli kertoo tapauksen taustoista samansuuntaisesti. Hänkin oli kertomansa mukaan ollut ennen Suomeen tuloa yliopisto-opiskelija ja lähteneensä Irakista kiristyneen poliittisen tilanteen takia. Miehen mukaan taustalla olivat shiia- ja sunnimuslimien kiristyneet välit. 

Mies saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015, mutta tuli poliisin pidättämäksi loppuvuodesta. Mies kertoo, että passitus tutkintavankeuteen oli totaalinen järkytys. 

Kello 11.30: Miehen mukaan irakilaisyhteisö on suhtautunut häneen syytteistä vapautumisen jälkeen nuivasti. Miehen mukaan hän on joutunut riitoihin ja jopa tappeluihin muiden irakilaisten kanssa. 

Ensimmäisen veljen kuuleminen päättyy, ja toisen alkaa.

Kello 11.21: Mies perustelee korvausvaatimustaan muun muassa sillä, ettei hän saanut vankilassa ollessaan olla yhteydessä muihin henkilöihin. Mies kokee, että häntä pidettiin rikollisena ja että hänet eristettiin.

Kello 11.15: Ensimmäinen veljeksistä kertoo tulleensa Suomeen vuonna 2015 hakemaan turvaa. Mies kertoi toivovansa, että voisi jatkaa elämäänsä ja opiskella Suomessa. Sen sijaan hänet otettiin kiinni vakavista rikoksista epäiltynä. Miehen mukaan oli kuin isku päin kasvoja, että hänen syytettiin surmanneen viattomia ihmisiä.

Mies kertoo, ettei ole koskaan edes käsitellyt asetta, ja että koko hänen perheensä on korkeakoulutettu. Mies hämmästelee hänen kohtaamiaan syytöksiä. 

Kello 11.10: Istunnon julkinen osuus jatkuu nyt. Ääneen pääsevät nyt irakilaiskaksoset. Miehet puhuvat tulkin välityksellä.

Kello 10.35: Media pantiin ulos salista, sillä salissa käsitellään nyt kaksosten terveystilaa koskevia asioita. Ne puidaan suljettujen ovien takana.

Kello 10.13: Veljekset esittävät Irakin sisäministeriön asiakirjaa, joka on päivätty tämän vuoden alkuun. Sen mukaan miehistä on annettu pidätysmääräys 13.12.2015 ja he ovat edelleen terrorismiin liittyvistä rikoksista epäiltyinä. 

Miehiä pyydettiin aikanaan luovutettavaksi Irakiin, mutta Suomi kieltäytyi tästä. 

Miesten mukaan rikosepäilyt ovat virinneet Irakissa sen takia, että miehet otettiin Suomessa kiinni vuonna 2015.

Miesten mukaan tästä on koitunut heille harmia esimerkiksi siten, että Interpol on välittänyt heistä etsintäkuulutuksen, minkä takia miehet otettiin taannoin kiinni Virossa, kun miehet olivat siellä käymässä.

Kello 10.07: Kaksoset ovat tuoneet oikeuteen kirjallisiksi todisteiksi muun muassa veljesten tapausta koskevaa uutisointia. Kirjallisia todisteita käydään nyt läpi. 

Miehet vetoavat kovaa korvausvaatimuksissaan muun muassa siihen, että heidän tapaustaan on käsitelty niin sanotuissa vaihtoehtomedioissa. Miesten mukaan he ovat kärsineet tästä, koska myös heidän nimensä ja kuvansa on julkaistu tässä yhteydessä.

Miesten mukaan heistä on puhuttu syyllistävään sävyyn.

Valtion edustaja kommentoi, että rikosepäily ja Isis-kytkentä eivät liity millään tavalla nyt käsiteltävään asiaan, eli vapaudenmenetyksistä maksettuihin korvauksiin.

Kaksoset nostavat esiin myös Ylen "kansainväliseen levitykseen" tarkoitetun englanninkielisen uutisen, jossa terrorismirikosjutun tutkinnanjohtaja kommentoi rikosepäilyjä. Miesten mukaan tämä kuvaa tapauksen saamaa laajempaa julkisuutta.

Asiasta on miesten mukaan puhuttu myös arabiankielisessä mediassa, mistä todisteeksi on tuotu arabiankielinen Facebook-päivitys, jossa aihetta puidaan.

Kello 9.57: Kaksosten avustaja Kaarle Gummerus käy nyt läpi sen, miksi veljekset vaativat Suomen valtiolla suuria korvauksia. Aiemmin tuomari kertasi, mistä tapauksessa on kyse. 

Kello 9.41: Oikeudenkäynti alkoi. Ennen istuntoa irakilaisveljekset saapuivat oikeuteen ja esiintyivät medialle lyhyesti.

Miehet kertoivat, että tämänpäiväinen oikeudenkäynti on sivujuonne heidän kohtaamassaan epäoikeudenmukaisessa kohtelussa, ja että he ovat kärsineet Suomessa saamansa kohtelun takia erityisen paljon. Miehet eivät peitelleet kasvojaan vaan esiintyivät kameroille avoimesti. 

Oikeudenkäynnin aluksi puhutaan oikeudenkäynnin julkisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja