Vuosia poliisia pakoilleen Jan Salmisen puoliso kertoo kiinniottohetkestä Espanjassa – avovaimo helpottui: "Nyt tämä piileskely on ohi"

MTV Uutisten tiedot: Euroopan etsityimmät -listalla ollut Jan Salminen jäi kiinni Espanjassa 5:00
MTV Uutisten tiedot: Euroopan etsityimmät -listalla ollut Jan Salminen jäi kiinni Espanjassa tiistai-iltana

Euroopan etsityimpien listalla ollut suomalainen Jan Salminen jäi tiistai-iltana kiinni poliisille Espanjassa. Miehen pakomatka ehti kestää yli neljä vuotta.

Salmisen avovaimo Pia Heikkilä oli paikalla todistamassa, kun hänen miehensä otettiin kiinni.

Avopari oli viettänyt tiistaipäivää tavalliseen tapaan kotona. Illansuussa ystävä kysyi pariskuntaa syömään kanssaan.

– Olemme olleet kotona koko viimeisen vuoden, joten päätimme lähteä ulos. Ystävä tuli hakemaan meidät ja ajoimme ensin satamaan. Kaveri sanoi, että hän tietää hyvän pizzerian Manilvassa ja päätimme ajaa sinne, Heikkilä kertoo MTV Uutisille.

Seurue meni ravintolaan, mutta ystävä pysäköi autonsa väärin kadun varteen. 

– Kun olimme syöneet ja palaamassa autolle iltakahdeksan aikaan, näimme jo kaukaa, että autoa ollaan juuri laittamassa hinaukseen ja myös poliisipartio oli paikalla. Sanoin miehille, että ei mennä sinne, lähdetään taksilla ja haetaan auto myöhemmin, Heikkilä kertoo.

Miehet eivät kuitenkaan uskoneet, vaan he halusivat lähteä heti selvittämään asian, jotta matka voisi jatkua kaverin autolla.

– Sanoin Janille, että kävellään me pois, että hän ei ainakaan menisi sinne. Minulla ei ollut hyvä fiilis siitä. Mutta Jan on niin itsevarma, että hän halusi mennä kaverinsa mukaan selvittämään asiaa.

Poliisit huomasivat väärennöksen

Aluksi kaikki sujui hyvin ja auto irrotettiin hinauksesta. Tämän jälkeen poliisi kuitenkin kysyi kuljettajan ajokorttia. Ystävällä ei ollut ajokorttia mukanaan, joten poliisi halusi tietää, kuka autoa ajaa.

Heikkilä alkoi etsiä laukustaan omaa ajokorttiaan, mutta Salminen ennätti jo antaa poliisille oman väärennetyn henkilöllisyystodistuksensa. Väärennetyn paperin mukaan Salminen oli liettualainen.

– Poliisit huomasivat, että ajokortti on väärennetty ja he ottivat Janin mukaansa. Sen jälkeen en ole nähnyt häntä, Heikkilä sanoo.

Salminen on nyt vangittuna Espanjan Malagassa. Suomessa keskusrikospoliisi on tietoinen Salmisen kiinnijäämisestä ja mies pyritään saamaan Suomeen.

1985 syntynyt Salminen on Europolin etsintäkuuluttamien henkilöiden Most Wanted -listalla, koska hän ei saapunut oikeuteen vastaamaan syytteisiin muun muassa törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Salmisella on juttuja vireillä sekä käräjä- että hovioikeudessa. 

Pitkään tutkintavankina

Salminen ehti pakoilla virkavaltaa yli neljä vuotta, keväästä 2019 saakka. Hän jäi Suomen viranomaisten etsintäkuulutuksen perusteella kiinni Espanjassa huhtikuussa 2019. 

Paikalliset viranomaiset päästivät Salmisen ja hänen silloisen avovaimonsa vapaaksi, ja määräsivät Salmisen matkustuskieltoon. Kotietsinnässä pariskunnan kotoa ei löydetty mitään eikä heitä epäilty rikoksista Espanjassa. Pariskunta lupasi kuitenkin lähteä Suomeen vapaaehtoisesti heti, kun Suomen viranomaiset määräisivät heidät tulemaan.

Heikkilän mukaan pyyntö tuli puolentoista kuukauden päästä, toukokuussa 2019.

– Meille oli varattu lennot eri päiville. Minä sairastuin enkä pystynyt lähtemään omalla lennollani, mutta sanoin keskusrikospoliisille, että tulen, kun paranen. 

Näin myös kävi ja Heikkilä palasi vapaaehtoisesti Suomeen selvittämään asioita poliisille. Naisen mukaan poliisi vakuutti hänelle ennakkoon, että häntä pidetään kiinni vain kolme päivää ja hän pääsisi pidätysaikojen puitteissa vapaaksi.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Minua pidettiin tutkintavankina kolme kuukautta, jona aikana minua kuulusteltiin kolme kertaa. Istuin vain sellissä ja odotin. En tiennyt mitään Janin rikoksista enkä ollut itse syyllistynyt rikoksiin. Koin, että minua pidettiin panttivankina, koska viranomaiset toivoivat, että sillä tavalla Jan antautuisi ja palaisi Suomeen, Heikkilä sanoo.

Salminen ei kuitenkaan palannut Suomeen vapaaehtoisesti, vaan jatkoi piileskelyään. Heikkilä vapautui elokuussa, jonka jälkeen hän palasi Espanjaan. Myöhemmin hänelle maksettiin korvauksia ajasta, joka häntä pidettiin syyttömänä tutkintavankina.

– Totta kai olin aluksi katkera Janille, kun hän ei tullut Suomeen ja tavallaan pelastanut minua sieltä tutkintavankeudesta.

Raskasta piilottelua

Heikkilä on elänyt Salmisen rinnalla vuosia, joten piileskely ehti tulla naiselle valitettavan tutuksi.

– Eläminen etsintäkuulutetun miehen kanssa on äärimmäisen raskasta. Minun piti olla koko ajan hänen henkisenä tukenaan ja olin ainoa ihminen, jolle Jan pystyi purkamaan huonoa oloaan. Minun piti vain ottaa se vastaan. En voinut mennä töihin, tutustua ihmisiin tai poistua tietyn alueen ulkopuolelle. Minunkin piti koko ajan varoa sitä missä liikuin ja kenen kanssa, Heikkilä kuvailee.

Avovaimo sanoo kertoneensa joka viikko miehelleen, että tämän kuuluisi palata Suomeen ja mennä suorittamaan rangaistuksensa rikoksistaan. 

– Minulle jäi pahat henkiset traumat siitä ajasta, jota minua pidettiin tutkintavankina. Jan näki myös tämän ja hän oli todella vihainen poliisille sen takia. Sen vuoksi hän ei myöskään suostunut antautumaan.

Tällä hetkellä Salminen on vangittuna Malagassa Espanjassa.

– Aion nyt pysyä Espanjassa niin kauan kuin hän on täällä. Jos Jan siirretään Suomeen, menen sinne perässä. Todennäköisesti saan pitää siellä yhteyttä häneen.

Avovaimon mukaan hän muistutti jatkuvasti Salmiselle, että tämä voi jäädä kiinni milloin vain.

– Sanoin Janille, että hän joutuu vielä vastaamaan rikoksistaan ja seuraukset on kannettava. En tietenkään osannut odottaa, että kiinniotto tapahtuu juuri nyt.

– Olen nyt tavallaan helpottunut, kuten myös Janin perhe, että hän jäi kiinni. Nyt tämä piileskely on ohi. Minun pitää vain miettiä koko elämäni uusiksi, koska olen nyt yksin täällä Espanjassa.

Lue myös:

    Uusimmat