Kemiöläinen Rafaela todisti kauhunäytelmää: Vapaana ollut koira raateli pientä, söpöä karitsaa – ei uskalla enää pitää lampaita laitumella: "Suututtaa ja itkettää"

Koira raateli lampaita Ruissalossa 0:25
Videolla Rafaela Pohjansalon kuvia hyökkäyksen kohteeksi joutuneista lampaista

Rafaela Pohjansalo pyörittää Kemiössä luomutilaa nimeltään Iloinen Lammas. Viime syksynä vapaana olevat aggressiiviset koirat tappoivat kolme lammasta laitumella. Ongelma nousi uudelleen pinnalle tänä keväänä.

Tila itsessään sijaitsee Kemiössä, mutta lampaita viedään ihmisten iloksi Turun Ruissaloon.

Viime vuoden syyskuussa kaksi husky- tai malamuutti-rotuista koiraa oli hyökännyt laitumelle Ruissalossa. Kolme lammasta raadeltiin pahoin. Yksi lampaista kuoli lähes heti, koska sen kurkku oli revitty auki.

Toinen lammas sai pahoja haavoja, eikä se hoidoista huolimatta selvinnyt. Kolmas selvisi vähemmillä vammoilla, mutta se meni hyökkäyksen takia niin sekaisin päästään, että se jouduttiin lopettamaan.

– Onhan tämä tosi paljon harmittanut ja itkettänyt,Pohjansalo kommentoi.

Koiria oli kaksi, joista toinen hävisi viime syksyisen hyökkäyksen jälkeen. Toinen kuitenkin jäi.

– Minusta on todella outoa, miten toinen on jätetty ja vain toinen on otettu pois.

Koira ei välittänyt ihmisistä

Tänä keväänä huono onni jatkui, sillä jäljelle jäänyt koira hyökkäsi laitumella olleen karitsan kimppuun. Tällä kertaa selvittiin kuitenkin pienemmillä vahingoilla, koska Pohjansalo oli itse paikalla laitumella veljensä ja puolisonsa kanssa.

Kaikki kävi todella nopeasti, eikä koira tuntunut välittävän ihmisten läsnäolosta.

– Huomasimme heti, että hei, kenen koira tuolla on. Samassa jo pieni ystävällinen karitsamme lähestyi koiraa ja oli menossa tervehtimään. Koira tuli saman tien ja otti sitä päästä kiinni ja puri.

Ihmiset seisoivat vain noin viiden metrin päässä tapahtumapaikasta. Koira juoksi karkuun heti miesten lähestyessä sitä.

Karitsa jäi henkiin, mutta se sai syvän haavan otsaansa.

Eläinlääkärinlausunnossa todettiin seuraavaa:

– Karitsalla oli vasemman silmän yläpuolella vamma, jossa näkyi otsaluussa halkaisijaltaan. n. 5-7 mm kokoinen kulmahampaanjäljen muotoinen reikä otsaonteloon.

– Karitsalla tulee todennäköisesti otsaontelon tulehdus. Karitsalle aloitettiin penisilliinikuuri ja tulehduskipulääkitys.

"Sehän on vain vapaa koira"

Pohjansalo on saanut paljon vinkkejä ja havaintoja koirista muilta ihmisiltä. Poliisikin on tietoinen asiasta. Viime syksyn tapauksen jälkeen tehtiin ensimmäinen rikosilmoitus.

Tämän vuoden toukokuisessa tapauksessa poliisille soitettiin heti. Heidän oli tarkoitus tulla paikalle, mutta poliisista kuitenkin soitettiin myöhemmin ja sanottiin, etteivät he pääse tulemaan.

Pohjansaloa ohjeistettiin tekemään sähköinen rikosilmoitus.

– Suututtaa, että tämä asia on ollut tiedossa jo yli vuoden, mutta mitään ei tehdä.

Ruissalo on yleinen ulkoilualue ja siksi on hälyttävää, että aggressiivinen koira saa juoksennella alueella vapaana.

– Olen kuullut, että tämä koira on vapaana seuraillut ihmisiäkin ja joitain pikkutyttöjä alueella. Ihmiset pelkäävät sitä.

Pohjansalo pelkää, että koira voi hyökätä lapsen tai muiden koirien kimppuun.

– Kaverini on kouluttautunut koirien asiantuntija. Hänen mukaansa koira, joka on päässyt veren makuun, on paljon vaarallisempi kuin susi. Sudet sentään pelkäävät ihmistä.

Ruissalo on luonnonsuojelualue ja koirat pitäisi pitää muutenkin kiinni.

– Asiaa vähätellään, että sehän on vain vapaa koira. Ei se ole pelkkä vapaa koira, kun se on tuollainen.

Lampaat ovat nyt muualla

Lampaat on nyt viety pois Ruissalosta. Pohjansalon mukaan ne ovat poissa niin kauan, kunnes koira saadaan pois alueelta.

– En pidä minun lampaitani koiran ruokana.

Pohjansalolla on laidunnussopimus ELY-keskuksen kanssa. Säännöissä on kohta, jonka mukaan ylitsepääsemättömän esteen sattuessa eläimet saa viedä pois. Tässä tapauksessa lupa myönnettiin.

– Viemme lampaita ympäri Suomea ihmisten iloksi. Ennen tätä se on ollut meille semmoinen kiva juttu.

Omistajilla on itsellään koiria, joten lampaat ovat tottuneet niihin. Aiemmin ne eivät ole pelänneet koiria.

– Haluaisin lampaat takaisin laitumelle ihmisten iloksi. Pahoittelen, että ne on jouduttu viemään pois, Pohjansalo harmittelee. 

Lue myös:

    Uusimmat