Lapsen yöllinen painajainen kävi toteen: Unna-, Ulla- ja Äläkäs-lampaat joutuivat suden suihin – järkyttävät kuvat paljastavat tuhot

0:15

Ruokolahden Virmutjoella herättiin tiistaina surulliseen näkyyn. Kolme Väänäsen perheen lammasta löydettiin laitumelta pahasti raadeltuina.

– Tokaluokkalainen tyttöni herätti minut kahden aikoihin yöllä ja kertoi, että oli nähnyt kauheaa painajaista. Sudet olivat kuulemma olleet meidän takapihalla. Sanoin, että ei mitään hätää, mene vain takaisin nukkumaan, lampaiden omistaja Tiina Väänänen kertoo.

Aamulla perheelle selvisi, että tytön painajaisesta olikin tullut totta.

Kaikki eivät saapuneet takaisin navettaan

Väänänen oli ollut lähdössä työmatkalle, kun autoon istuessa silmään pisti hajonnut hevosaitaus.

– Näin heti, että lampaat siitä olivat menneet läpi, hän toteaa. 

Alkoi vahinkojen selvittely: missä lampaat olivat ja miten aitaus saataisiin nopeasti takaisin pystyyn, että työmatkallekin ehtisi vielä.

Väänänen huuteli perheen lemmikkilampaita palaamaan takaisin navettaan. Parinkymmenen pään lauma saapui paikalle, mutta jokin jäi vielä vaivaamaan.

– Ajattelin, että nyt ei kyllä kaikki ehkä olleetkaan tässä, hän toteaa nyt jälkikäteen.

Lapset löysivät raadot

Kiire työmatkalle kuitenkin esti koko tiluksen läpikotaisen tarkastuksen, joten Väänänen laittoi lapset asialle. Puolivälissä matkaa lapsilta tuli puhelu: pellolla oli kuolleita lampaita.

– Petotutkijat kävivät paikalla toteamassa, että susihan se oli ollut, hän kertoo.

Vaikka maaseudulla asuva Väänänen on tottunut petoeläimiin, on tämä ensimmäinen kerta, kun susi eksyy aivan kotinurkille.

Muutama vuosi sitten tiluksia oli käynyt katsastamassa karhu, mutta Väänäsen mukaan se oli tajunnut lähteä omille reiteillensä.

– Kyllä se vähän pelkoakin aiheuttaa, että sudet ovat menneet aivan meidän kotiovemme vierestä. Päiväsaikaankin mietityttää, että mitä kaikkea voi tapahtua.

Huolena pihatossa elävät islanninhevoset

Väänänen ei tunnu pelkäävän petoeläimiä, eikä halua niihin yleensä suhtautua vihamielisesti. Naapureitansa ei voi aina valita.

– Olen aina sanonut lapsille, että naapureiden kanssa tulee olla hyvissä väleissä. Mutta silloin, jos aletaan tappelemaan samasta leivästä, tullaan ehkä vähän liian lähelle.

Väänäsen toiveena on, että sudet olisivat saaneet kerrasta mahan täyteen ja pysyisivät hetken pois tilalta.

Lampaat on tapauksen jälkeen pidetty tiukasti sisäruokinnassa, mutta nyt perheen lapsia huolettavat pihatossa elävät islanninhevoset.

– Eilen tytöt päivystivät siellä illalla, ettei vaan tule sudet takaisin, hän kertoo.

Sama susi nähty aikaisemmin

Tilalla vieraillut susi on luultavasti sama, jonka Väänäsen sisko ikuisti valokuviin sunnuntaina aivan perheen talon lähellä. Kuvattu susi ei ollut hätkähtänyt ihmiskohtaamisesta, vaan jatkanut lähinnä puuhiaan rauhallisesti.

– Tuo susi on käynyt ehkä vähän liian tuttavalliseksi. Tässä kohtaa olen sitä mieltä, ettei se enää ole hyvä naapuri meille, Väänänen toteaa.

Perheen kolme raadeltua lammasta olivat kaikille rakkaita. Jokaisella Väänäsen perheen lemmikkilampaalla on nimi, ja suurin osa katraasta on tilalla kasvatettuja. 

Maanantain ja tiistain vastaisena yönä suden kitaan menivät Unna, Ulla ja Äläkäs. Erityisesti perheen lapsille lammaskolmikon menetys on ollut kova paikka.

– Tilamme eläimet tekevät terapiatyötä. Nämä on niitä hetkiä, kun käsitellään aika syviäkin tunteita siitä, mitä luopuminen on ja miten asioille ei välttämättä aina voi itse tehdä mitään, Väänänen toteaa.

– Asiat pitää vain hyväksyä, hän lopettaa.

Jutun otsikosta korjattu kirjoitusvirhe.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja