"Jos pystyy puhumaan, pystyy hengittämään" – mississippiläinen pormestari tviittaili poliisien huostassa kuolleesta tummaihoisesta miehestä ja sai niskoilleen raivon

1:34
Minneapolisissa on puhjennut rajuja mellakoita George Floydin kuoltua poliisin pidettyä polvea tämän niskan päällä useita minuutteja.

Mississippiläinen pormestari on saanut kiivasta kritiikkiä kommenteistaan koskien Minnesotan Minneapolisissa kuollutta tummaihoista miestä.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt video mustaihoisen miehen kuolemaa edeltävistä tapahtumista on herättänyt raivoa ja johtanut laajoihin mellakoihin Minnesotassa, Yhdysvalloissa.

Videolla mies makaa maassa ja valittaa useampaan kertaan, ettei saa henkeä. Poliisi kuitenkin pitää miestä maassa paikoillaan nojaamalla polvella tämän niskaan. Poliisin on kerrottu olleen asennossa useiden minuuttien ajan.

Pinteessä ollut George Floyd kuoli myöhemmin poliisin huostassa. Tapaus on antanut uusia kierroksia pitkään käydylle keskustelulle rasismista Yhdysvalloissa.  

Oman lusikkansa soppaan on työntänyt eteläisessä osavaltiossa Mississippissä sijaitsevan Petalin pormestari Hal Marx. Mies kirjoitti Twitteriin poliisia puolustelevia viestejä, jotka ovat saaneet osakseen kipakkaa kritiikkiä. Asiasta uutisoi ensin paikallinen WLBT3-kanava.

"Todennäköisemmin kyse oli yliannostuksesta"

Marx muun muassa kommentoi, ettei nähnyt sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla mitään "kohtuutonta".

– Jos pystyy sanomaan, ettei saa henkeä, hengittää. Todennäköisimmin se mies kuoli yliannostukseen tai sydänkohtaukseen, hän kirjoitti.

Marx jatkoi sanomalla, ettei sosiaaliseen mediaan ladatulla videolla näy "hangoittelua, joka vei hänet siihen tilanteeseen". Hänen mukaansa tapauksesta nousseessa kohussa on kyse poliisin mustamaalaamisesta.

– Kun emme tiedä koko tarinaa videota edeltävistä tapahtumista, on mahdotonta tietää, miksi poliisi pysyi siinä asennossa. Vielä kerran, poliisit eivät estäneet hänen hengitystään.

Tviitit on sittemmin poistettu. Niin on tehty myös koko Marxin Twitter-tilille.

Some-episodin jälkeen pormestarin tviittailusta on uutisoitu laajasti muuallakin Yhdysvalloissa, ja Petalin asukkaat ovat vaatineet miehen eroa. Marx on kieltäytynyt. Hän on kutsunut eroansa vaatineita kiusaajiksi ja kertonut, ettei aio taipua kriitikoidensa tahtoon.

Petalin kaupungin muu johto on sanoutunut irti Marxin kommenteista ja todennut niiden olevan miehen omia mielipiteitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja