Ratsupoliisit taluttivat tummaihoista miestä köydessä ja käsiraudoissa Texasissa – poliisien nöyryyttävä käytös herätti raivon: "Häntä kohdeltiin kuin eläintä"

Galvestonin poliisilaitos Texasissa Yhdysvalloissa ilmoitti maanantaina muuttavansa ohjeistuksiaan sen jälkeen, kun kuvat ratsupoliisien erikoisesta tavasta kuljettaa miestä levisivät sosiaalisessa mediassa, uutisoi ABC News

Demokraattien kongressiehdokas Adrienne Bell lisäsi eilen Twitteriin kuvia, joissa näkyy kuinka kaksi valkoihoista ratsupoliisia kuljettaa tummaihoista miestä narussa Galvestonin kaupungissa Texasissa.

Kuvissa poliisit ratsastavat hevosilla, ja tummaihoinen mies kävelee hevosten välissä käsiraudoissa. Käsirautoihin on kiinnitetty köysi, jota toinen poliiseista pitelee.

Kuvat lähtivät leviämään nopeasti. Ihmiset kauhistelivat poliisien käytöstä, jota pidettiin erittäin nöyryyttävänä kiinniotettua miestä kohtaan.

"Tämä on vuosi 2019, eikä 1819"

Monet nostivat esiin kuvien yhtymäkohdat rasistiseen kuvastoon 1920-luvun Yhdysvalloista. Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä kuvat muistuttivat jälleen maan historiallisesta sorrosta tummaihoista väestöä kohtaan.

– Tämä on vuosi 2019, eikä 1819, sanoi afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan Houstonin NAACP-järjestön puheenjohtaja James Douglas

The Guardianin mukaan myös miehen käly on Galvestonin poliisin kritisoijien joukossa. Käly oli huomannut kuvat sosiaalisesta mediasta ja järkyttynyt näkemästään. 

Käly viittaa kirjoituksessaan myös miehen kodittomuuteen ja mielenterveysongelmiin, joiden takia perhe on yrittänyt saada häntä kotiin. 

– Häntä kohdeltiin kuin eläintä paraatissa näiden *****päiden toimesta, sisko kirjoitti tunteikkaassa Facebook-päivityksessään.

Poliisilaitos myönsi epäonnistuneensa

Galvestonin poliisi julkaisi tapauksesta tiedotteen ja julkisen anteeksipyynnön Facebook -sivuillaan. Poliisilaitos myöntää, että tilanteessa epäonnistuttiin.

Poliisin mukaan kuvissa kiinniotettuna oleva mies oli pidätetty epäiltynä luvattomasta tunkeutumisesta, ja häntä oltiin saattamassa ratsupoliisien työpisteelle. 

– Ensinnäkin minun täytyy pyytää [pidätetyltä mieheltä] anteeksi hänen tarpeetonta nöyryyttämistään, sanoi Galvestonin poliisipäällikkö Vernon Hale tiedotteessa.

– Vaikka tämä olikin harjoiteltu käytäntö, mielestäni poliisimme osoittivat huonoa arvostelukykyä ja olisivat voineet odottaa kuljetusyksikön saapumista, Hale jatkoi.

Hale sanoi, ettei poliiseilla ollut pidätyshetkellä "pahansuopia tarkoituksia".

Poliisi luopuu käytännöstä välittömästi

Poliisipäällikön mukaan käytännöstä on välittömästi luovuttu ja kaikki ratsupoliisit ohjeistetaan asianmukaisemmilla käytännöillä. Hale ei kommentoinut, tuleeko miestä köydessä pitäneille poliiseille seuraamuksia.

NAACP-järjestön Houstonin osaston puheenjohtaja Douglas on iloinen, että poliisipäällikkö on pyytänyt anteeksi ja ilmaissut, että teko osoitti huonoa arvostelukykyä.

Anteeksipyynnöstä huolimatta hänen mielestään tärkein asia jäi sanomatta. 

– Vaikka päällikön mukaan käytännöstä luovutaan, hän ei onnistunut alleviivaamaan sitä kunnioituksen puutetta, jota poliisit tilanteessa osoittivat, Douglas sanoi Houston Chronicle -paikallislehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat