Tällaisia henkilöitä kongressitaloon tunkeutui – pahimmillaan rangaistuksena voi olla jopa 20 vuotta vankeutta

Tällaisia henkilöitä kongressiin tunkeutui: Salaliittoteoreetikkoja ja äärioikeistoaktiiveja – yksi anelee nyt anteeksiantoa amerikkalaisilta 3:08
Tällaisia henkilöitä kongressiin tunkeutui: Salaliittoteoreetikkoja ja äärioikeistoaktiiveja – yksi anelee nyt anteeksiantoa amerikkalaisilta

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Washingtonin levottomuuksien seurauksena, ja osaa kongressitaloon tunkeutujista odottavat kovat rangaistukset.

Viranomaiset ovat nostamassa syytteitä Washingtonin mellakoihin osallistuneita vastaan, kertoo CNN. Viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 15 henkilöä vastaan on nostettu rikossyyteet. Yhdellä heistä oli syyttäjän mukaan mukana 11 Molotovin cocktailia eli polttopulloa ja puoliautomaattinen kivääri.

Yhdysvaltain pääkaupunki Washington vajosi keskiviikkona kaaokseen, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat alkuillasta Suomen aikaa sisälle kongressitaloon. 

Poliisipäällikkö erosi

Väkivaltaisuudet leimahtivat pian Trumpin pitämän puheen jälkeen. Mellakoissa on menehtynyt tähänastisten tietojen mukaan yhteensä viisi ihmistä. 

Capitolin poliisipäällikkö Steven Sund erosi keskiviikon tapahtumien seurauksena. 

– Kyseessä oli erittäin vaarallinen tilanne. Yritämme aktiivisesti puuttua näihin tapauksiin mahdollisimman pian, Sund kommentoi CNN:n mukaan.

Sund sanoi, että suurin osa syytteistä liittyy luvattomaan tunkeutumiseen kongressitaloon ja sen alueelle, mutta osa syytteistä on myös nostettu varkauksista.

Mielenosoittajia kongressitalon edustalla Washingtonissa keskiviikkona.

Potkuja ja häpeää

Kuvat kongressitalon valtaajista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on myös pyytänyt ihmisiä ilmiantamaan ja tunnistamaan mellakoitsijoita sosiaalisen median kuvista.

Reutersin mukaan ihmisiä tunnistetaan ja irtisanotaan työpaikoistaan. Esimerkiksi marylandilainen yritys irtisanoi työntekijänsä, joka heilutti lippua ja heilui työnantajansa kulkukortti kaulassa kongressirakennuksessa. Yksi irtisanotuista oli chicagolainen kiinteistönvälittäjä Libby Andrews, joka sai potkut, vaikka ei omien sanojensa mukaan ollut edes pyrkinyt kongressitaloon.

– Olen pieni 56-vuotias nainen. En aiheuttanut mitään harmia. Olin siellä tukeakseni presidenttiäni, Andrews sanoi Reutersin mukaan.

Osa on irtisanoutunut myös vapaaehtoisesti kohun jälkeen.

Yksi irtisanoutuneista on entinen Pennsylvanian osavaltion edustaja Rick Saccone, joka oli jakanut Facebook-sivullaan kuvan itsestään kongressitalon edustalta. Saint Vincent College, jossa Saccone toimi apulaisprofessorina, aloitti välittömästi tutkinnan aiheesta. Saccone päätti jättää eroanomuksen vapaaehtoisesti.

– Päätin erota, koska se oli koulun parhaaksi. Olin työskennellyt siellä 21 vuotta, enkä halunnut, että tämä kauhea mediakohu vaikuttaa koulun maineeseen, Saccone kommentoi CNN:lle.

Vankilatuomioita 

Keskiviikon mellakoihin osallistuneet saattavat saada pahimmillaan vuosia vankeutta. The Washington Postin mukaan mellakoitsijoita syytetään erinäisistä rikoksista. Syytteet vaihtelevat laittomasta kongressitalon valtauksesta ampuma-aseiden ja Molotov-cocktailien hallussapitoon. 

Vakavimmista rikoksista, joita ovat esimerkiksi aseistettu hyökkäys poliisia vastaan, etenkin jos poliisi loukkaantuu, voi napsahtaa 5-20 vuotta vankeutta. 

George Floydin kuolemaa viime vuonna seuranneiden valtakunnallisten mielenosoitusten jälkeen presidentti Trump allekirjoitti toimeenpanomääräyksen, jossa vaadittiin jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistusta vandalismista tai "historiallisten monumenttien, patsaiden ja muistomerkkien" tuhoamisesta. Mutta koska keskiviikkoisen kongressitalon piirityksen tarkoitus näytti olevan vaalien ääntenlaskennan häiriköinti, vankeustuomio voi nousta 20 vuoteen.

Katso videolta artikkelin alusta, millaisia henkilöitä kongressiin tunkeutui – taustalla salaliittoteorioita, äärioikeistolaisia ja aseaktiiveja. 

Lue myös:

    Uusimmat