Onko korona levinnyt Pohjois-Koreaan? Lähteiden mukaan kuolleita on jopa viisi ja ruumiita tuhotaan tilanteen salaamiseksi

Jopa 10 prosenttia maailman väestöstä karanteenissa Koronaviruksen vuoksi – näissä paikoissa ihmiset ovat eristyksissä 6:43
Jopa 10 prosenttia maailman väestöstä karanteenissa Koronaviruksen vuoksi – näissä paikoissa ihmiset ovat eristyksissä.

Medialähteiden mukaan koronavirus olisi levinnyt myös Pohjois-Koreaan, ja jopa viisi ihmistä olisi kuollut tartuntaan. Eristetty maa kuitenkin kieltää jyrkästi kaikki tartunnat.

Koronavirus leviää valtavaa vauhtia ympäri maailmaa ja pahin tilanne on Kiinassa, josta tauti on lähtenyt liikkeelle.

Kiinan naapurimaissakin on todettu useita virustartuntoja, mutta Pohjois-Koreassa ei ole heidän oman kertomansa mukaan todettu yhtään tartuntatapausta.

Kaikki eivät kuitenkaan usko Pohjois-Korean lausuntojen olevan tosia. Eteläkorealainen Daily NK -lehti kertoo, että heidän tietojensa mukaan jopa viisi Pohjois-Korean kansalaista olisi kuollut koronavirukseen Sinuijun kaupungissa, joka sijaitsee lähellä Kiinan rajaa. Lehden lähteiden mukaan Sinuijin terveysviranomaiset ovat saaneet käskyn, jonka mukaan ruumiit on tuhottava välittömästi eikä kuolemista saa hiiskua sanaakaan julkisuuteen.

Chosun Ilbo -lehti puolestaan kertoo kahdesta koronavirustartuntaepäilystä samaisessa kaupungissa. Sen mukaan ihmisiä olisi myös laitettu karanteeniin mahdollisen virustartunnan vuoksi myös muualla maassa.

Pohjois-Korean mahdollisista koronavirustartunnoista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kovia toimenpiteitä, jotka eivät silti välttämättä riitä

Useiden lähteiden mukaan olisi hyvin epätodennäköistä, jos koronavirus ei olisi päässyt leviämään Pohjois-Koreaan. Sen naapurimaassa Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo lähes 1900 ihmistä ja tartuntoja maassa on todettu virallisesti melkein 72 500. Myös Pohjois-Korean muissa naapurimaissa on todettu useita tartuntatapauksia: Etelä-Koreassa 31 ja Venäjällä 2.

Pohjois-Korea on yksi maailman eristäytyneimmistä maista ja se on ryhtynyt koviin toimiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Maa on esimerkiksi tiukentanut rajavalvontaa entisestään, pysäyttänyt kaiken lento- ja junaliikenteen Kiinaan, evännyt kiinalaisturistien pääsyn maahan, laittanut kaikki maahan tulevat ulkomaalaiset terveysviranomaisten tarkkailuun sekä asettanut kuumeisia ihmisiä karanteeniin.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin hyvin epäileväisiä sen suhteen, että maa onnistuisi tunnistamaan tai hoitamaan mahdollista koronavirusepidemiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat