Voiko koronavirus aiheuttaa pysyviä vammoja? Näin ylilääkäri vastaa

21:58
Näin THL kertoi Suomen ensimmäisestä koronavirustapauksesta.

Koronavirus ei tällä hetkellä näytä aiheuttavan pysyviä vammoja. Pitkän ajan tietoja ei kuitenkaan ole vielä saatavilla, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Tähän mennessä Suomessa on todettu lähes 60 tartuntaa. THL:n tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Suomessa on todettu 19 uutta koronatapausta. Helsingissä ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 11 tapausta. 

THL:n mukaan suurin osa Suomen tapauksista on ollut lieviä. Suomen ensimmäinen tartunta todettiin tammikuussa kiinalaisella, Lappiin matkanneella turistilla. Suurin osa Suomen tartunnoista on saatu matkoilta Pohjois-Italiasta.

Lievästi sairastuneet parantuivat oireettomiksi

Puumalainen sanoo, ettei tällä hetkellä ole viitteitä siitä, että koronavirus aiheuttaisi mitään erikoisia pysyviä vammoja.

– Mikä tahansa vakava infektio voi aiheuttaa jälkiseuraamuksia, mutta tässä vaiheessa ei ole tietoa, että tähän tautiin liittyisi mitään erityisiä jälkitauti- tai komplikaatioriskiä, Puumalainen sanoo.

Hän huomauttaa, että ensimmäiset vakavasti sairastuneet potilaat ovat maailmallakin vasta kotiutuneet, eikä heistä ole pitkäaikaisia seurantatietoja.

– Lievästi sairastuneet ovat parantuneet oireettomiksi samalla tavalla kuin tavallisesta hengitystieinfektiosta, Puumalainen sanoo.

Juttua muokattu 11.3.2020 klo 15.20: Päivitetty sairastuneiden määrä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja