Jos otat "muutaman oluen", montako se on? Vastaus saattaa yllättää

Pane silmäsi testiin: Montako eri sävyä näet? 2:01
Oletko jo törmännyt "värisävytesteihin"? Somea kiertävien kuvien ajatuksena on hahmottaa, montako värisävyä kuvassa on. Päätimme viedä idean vielä pidemmälle: videolla voit testata, erotatko kaikki sävyt!

Montako on muutama? Aiheesta voi olla montaa mieltä!

Montako on muutama? Entä kumpi on enemmän, muutama vai pari? Tästä aiheesta saatte varmasti riidan aikaiseksi sukujuhlissa! Monen mielessä muutama kääntyy tarkoittamaan tasan kolmea, vaikka oikeasti näin ei ole.

Montako on "pari"?

Nykysuomen sanakirjan vuoden 1956 painoksen mukaan "pari" on ilmaus kahdesta.

Pari on kaksi toistensa yhteydessä olevaa tai jotenkin yhteen kuuluvaa asiaa; kolme paria veitsiä ja haarukoita on siis sanakirjan mukaan kolme veistä ja kolme haarukkaa. 

Montako on "muutama"?

Saman sanakirjan mukaan "muutama" kuitenkin merkitsee lukumäärältään epämääräistä määrää asioita, samaan tapaan kuin "joitakin". Se ei siis merkitse esimerkiksi kolmea.

Kielitoimiston ohjepankin mukaan muutama on epämääräinen määrä, mutta "yleensä" se on enemmän kuin kaksi.

Muutamasta ja parista on keskusteltu useita kertoja netissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Monissa nettikeskusteluissa viitataan aiheesta kiisteltäessä jopa Suomen lakiin: keskusteluissa kiertävän väitteen suomalainen oikeuselin olisi puunkaatoa käsittelevässä oikeusjutussa linjannut, että "muutama puu" on  3–99 kappaletta. Kyseiseen oikeuden päätökseen nettikeskustelijoilla ei kuitenkaan ole näyttää lähdettä. MTV ei yrityksistä huolimatta onnistunut löytämään vahvistusta määreelle.

Muutamasta ja parista on keskusteltu useita kertoja netissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tavallaan oikeus otti kantaa! Tämän vuoden 2020 ennakkopäätöksen mukaan "viipymättä" olisi tarkoittanut perjantain ja tiistain välistä aikaa – siis "muutamaa" päivää.

Alkaako "muutama" neljästä kappaleesta?

 Muutaman määritelmää puitiin jo Kotimaisten kielten keskuksen blogissa vuonna 2011.

– Erityisen ongelmalliseksi osoittautuu luku kolme. Vaikka muutama voisikin olla kolme, ei kolme koskaan ole muutama. Pullon henki ei sano: saat muutaman toivomuksen. Me emme tapaa muutaman sepän patsaalla, Olavi Uusivirta pohtii tekstissä.

Tekstissä analysoidaankin, että "muutama" alkaisi neljästä kappaleesta. Se tosin ei tuo paljoa helpotusta.

– Hermostuttavinta muutaman käyttö on silloin kun sitä käytetään selvästi vittuilutarkoituksessa: ”Lisää muutama oksa timjamia”. Siis montako oksaa?

Tärkeää "muutaman" käytössä vaikuttaisikin siis olevan käyttöyhteys. 

Katso myös: Tämä räjäyttää tajuntasi! Tiedätkö, mikä on &-merkin oikea nimi?

Tämä räjäyttää tajuntasi: Mikä on&-merkin oikea nimi? 0:25

Lue myös:

    Uusimmat