Jos käyttää väkivaltakonettaan saadakseen haluamansa, onko kyse persoonallisuuden häiriöstä? Psykiatrisen vankisairaalan Lauerma: ”Melko todennäköisesti kyllä”

Jos käyttää väkivaltakonettaan saadakseen haluamansa, onko kyse persoonallisuuden häiriöstä? Psykiatrisen vankisairaalan Lauerma: ”Melko todennäköisesti kyllä” 0:39
Jos käyttää väkivaltakonettaan saadakseen haluamansa, onko kyse persoonallisuuden häiriöstä? Psykiatrisen vankisairaalan Lauerma: ”Melko todennäköisesti kyllä”.

Sanaa narsisti heitellään "siivottomalla tavalla leimakirveenä", toteaa psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijalääkäri ja Turun yliopiston työelämäprofessori Hannu Lauerma Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

Leimakirves on heilunut myös Ukrainan sodan aikana, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin käytöstä ja henkistä sekä fyysistä vointia on arvioitu.

Lauerma pitää leimakirveen heiluttelua ymmärrettävänä.

– Ihmiset haluavat tuskastuttaville ja vaikeille asioille selityksiä, Lauerma sanoo.

Sen sijaan lääkärit eivät voi Lauerman mukaan tehdä samoin. 

– Emme voi antaa lausuntoja tai kommentteja ulkoisen olemuksen tai toisen käden tiedon varassa, Lauerma toteaa.

– Harvoin on mahdollista tehdä kuvasta tai filminpätkästä luotettavia diagnooseja. Lisäksi näillä henkilöillä on rooli. He toimivat tietyllä tavalla rooleissa kuin näyttelijät. Ei ole lainkaan helppoa luotettavasti arvioida, mitä heidän mielessään, sisimmässään liikkuu, Lauerma jatkaa.

Sen Lauerma myöntää, että omaa ammattitaitoaan ei voi kytkeä pois päältä, kun vaikkapa johtajien esiintymisiä katsoo.

– Kyllä ne asiat mielessä pyörivät, hän sanoo.

Tyystin toinen asia sitten on, mitä julkisuudessa sanoo. Lääkärien luotettavuus, uskottavuus ja arvostus kärsisivät, jos asiantuntijat jakaisivat näkemyksiään milloin mistäkin videopätkästä.

– (Yksittäisissä videoissa) me ikään kuin näemmä vuoren yhdestä suunnasta. Herkästi kuvittelemme, minkälainen se vuori on, mutta emme tosiasiassa tiedä. Se vuori pitäisi kiertää ympäri, ottaa ilmavalokuva ja maaperänäytteet, Lauerma sanoo.

Otetaan teoreettinen esimerkki, jolle käytännön vastineen löytäminen sen enempää historiasta kuin nykypäivästäkään ei ole kovin vaikeaa: Jos käyttää väkivaltakonettaan toisiin ihmisiin saavuttaakseen mitä haluaa, niin onko kyse silloin jostain persoonallisuuden häiriöstä?

– Melko todennäköisesti kyllä, ellei kyse ole sellaisesta ideologiasta, jossa ihminen uskoo olevansa hyvällä asialla ja pystyy asiansa itselleen selittämään, Lauerma toteaa.

Erikoishaastattelussa Hannu Lauerma 14:07
Katso psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijalääkärin Hannu Lauerman koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat