Presidentti Niinistö kommentoi Macronin puheita, joiden mukaan Venäjää ei saa nöyryyttää – toisti saamansa tärkeän viestin ensimmäisestä maailmansodasta

Ranskan presidentin mukaan Vladimir Putinia"ei saa nöyryyttää"– Näin Niinistö kommentoi Macronin lausuntoa 1:25
Ranskan presidentin mukaan Vladimir Putinia "ei saa nöyryyttää" – Näin Niinistö kommentoi Macronin lausuntoa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi äskettäin, että "emme saa nöyryyttää Venäjää". Kommentista on ymmärrettävästi noussut aikamoinen meteli ja esimerkiksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on suhtautunut siihen kriittisesti.

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin Ahvenanmaan vierailun yhteydessä mielipidettä Macronin lausuntoon.

– Macronia ymmärrän ja hän on pitkään itse asiassa pyrkinyt tai nähnyt huolta Euroopan turvallisuustilanteesta, siis ennen Ukrainan tapahtumia, Niinistö totesi.

– Nyt Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz pyrkivät jollakin tavalla luomaan mahdollisuuksia rauhaan, käsittäen varmasti sen, kuten me kaikki muutkin, että se on äärettömän vaikeaa, Niinistö jatkaa.

Niinistö toisti jälleen kantansa, että on "aika lailla mahdoton ajatella", että Ukraina suostuisi alueluovutuksiin. Samoin on Niinistön mukaan vaikea nähdä, että Venäjä poistuisi valloittamiltaan alueilta.

– Jos tällainen tilanne jatkuu, niin erittäin vaikea puhua rauhastakaan, Niinistö sanoi.

– Kuitenkin, ja tämä aivan yleisesti, minulle eräs viisas muistutti ensimmäisen maailmansodan ajasta, että rauhaa ei kyetty tekemään yhden vuoden sotimisen jälkeen, jolloin oli menetetty miljoona ihmistä. Sitten rauha tehtiin 16 miljoonan hengen menetyksen jälkeen. Nämä ovat hyvin, hyvin vakavia asioita, Niinistö sanoi.

Ensimmäisessä maailmansodassa sotilaita arvioidaan kuolleen 9–11 miljoonaa, kun taas siviiliuhreja oli 6–13 miljoonaa. Näin ollen ensimmäisessä maailmansodassa kuoli yhteensä noin 15–24 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat