Jos kännykästäsi löytyy tämä sovellus, voit pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen

Lompakkoon laitettava elinluovutuskortti tai älypuhelimeen ladattava Elinluovutus-sovellus nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä, ja joka vuosi osa heistä menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa.

Tänään vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut, elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta.

– Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata. Elinluovutuskortti muistuttaa puhumaan elinluovutuksesta omaistensa kanssa hyvissä ajoin. Jos asian esille ottaminen kuitenkin tuntuu vaikealta, kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa elinluovutusta, vain neljännes on allekirjoittanut kortin ja vain kolmasosa uskoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?

– Suomessa 450 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Omaiset eivät voi kieltää

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Alle 18-vuotiaiden kohdalla huoltajat kuitenkin päättävät viime kädessä elinluovutuksesta.

– Myös nuori voi tehdä elinluovutuskortin, mutta asiasta kannattaa keskustella vanhempien kanssa, Inomaa kertoo.

Jos paperikortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sovelluksesta oma tahto on helppo kertoa läheisille. Sen avulla voi kannustaa myös kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle.

– Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutuksessa ei ole ikärajaa, nykyään myös ikääntyneet voivat saada elinsiirron.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Marjo pelastui viime hetkellä maksansiirrolla

Maksansiirron saanut Marjo Lehtonen ja professori, elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri Helena Isoniemi vierailivat Studio55.fi-lähetyksessä tammikuussa 2016.

Uusi alku elinluovutuksesta 25:54

Lue myös:

    Uusimmat