Suomi on maailman neljänneksi paras maa ja päihittää Ruotsin, kertoo tuore raportti – Suomi ykkösenä 13:ssa kategoriassa

Vertailu: Suomi on maailman 4. paras maa asua – sote veti sijoitusta alas 1:19
MTV Uutiset Live uutisoi asiasta tuoreeltaan.

Suomen voimavaroiksi muodostuivat lukutaito ja ilmaisunvapaus. Sitä vastoin koulutuksessa, terveydenhuollossa ja henkirikostilastoissa on parannettavaa. Suomi on sijoittunut neljänneksi sosiaalisen kehityksen indeksissä (Social Progress Index, SPI), joka on vuosittainen kansainvälinen vertailu.

Julkkisdynastiaan kuuluva Kourtney Kardashian kävi salalomalla Lapissa – katso videolta ote Suomen-vierailusta!

Suomi mainittu! Julkkisdynastiaan kuuluva Kourtney Kardashian kävi salalomalla Lapissa – tässä ote Suomen-vierailusta 1:12

Tutkimuksen teetti voittoa tavoittelematon Social Progress Imperative -yhteisö yhteistyössä Massachussetsin teknillisen yliopiston, yrityspalveluyhtiö Deloitten ja liiketaloustieteen professori Michael Porterin kanssa. Porter on myös menetelmän kehittäjä.

Vertailun ykkösenä komeilee Norja. Ruotsi jäi niukasti taakse sijalle viisi. Sijat kaksi ja kolme menivät Tanskalle ja Sveitsille.

Maiden hyvinvointia mitattiin kolmella yläkategorialla, jotka jaettiin perustarpeisiin, hyvinvoinnin perusteisiin ja mahdollisuuksiin.

Kukin kategoria jakautui neljään alakategoriaan, jotka vielä osaltaan jakautuivat omiin aihealueisiinsa. Kaiken kaikkiaan maiden onnistuneisuutta mitattiin viidelläkymmenellä eri mittarilla.

Näihin kuuluivat koulutus, ympäristö, suvaitsevaisuus, turvallisuus ja hyvinvointi.

Suomen voimavarat lukutaito ja ilmaisunvapaus, silti pudotusta pari pykälää viime vuosista

Suomi sijoittui maailman ykköseksi yhteensä kolmessatoista kategoriassa.

Näihin kuuluivat muun muassa lukutaito, kattava sähköverkko, puhtaan juomaveden saanti ja poliittinen ilmaisunvapaus.

Tutkimuksen mukaan sadalla prosentilla suomalaisista on pääsy sähköön, hana- ja juomaveteen sekä puhtaisiin polttoaineisiin.

Sitä vastoin koulutuksessa ja terveydenhuollossa Suomella on petrattavaa. Perustietojen saatavuutta käsittelevässä kategoriassa Suomi on vasta sijalla 35. Terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvässä kategoriassa Suomi on vasta sijalla 20.

Henkirikoksia käsittelevä kategoria on Suomelle kaikkein karuin.

Tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuu 1,42 murhaa sataa tuhatta asukasta kohti. Vaikka luku tuntuisi pieneltä, antaa se silti Suomelle vasta sijan 43 kyseisessä kategoriassa.

Suomi on myöskin luisunut kokonaislistalla pikkuhiljaa alemmas. Vuonna 2014 se oli SPI:n toinen ja vuonna 2017 kolmas.

Asiantuntija: "Kärkikymmenikön erot ovat pieniä"

Tutkimukseen osallistuneen Deloitten kestävän liiketoiminnan palvelujen vetäjä Sami Toivoniemi sanoo, ettei pudotuksesta tarvitse olla huolissaan.

– Sinä aikana kun näitä tutkimuksia on tehty, on kärkikymmenikkö pysynyt aika samana. Muutokset ovat olleet marginaalisia.

Ensimmäinen SPI-tutkimus tehtiin vuonna 2013. Silloin mukana oli 50 maata. Tämän vuoden tutkimukseen osallistui 149 maata, mikä on Toivoniemen mukaan 98 % maailman väestöstä.

– Kaikki Pohjoismaat ovat SPI:n kuuden kärjessä. Vain Sveitsi on tullut viime vuosina väliin. Siitä voi päätellä, että meillä on asiat keskimäärin hyvin.

Miesten syrjäytyminen ja vanhustenhuolto huolettaa

Toivoniemi selittää henkirikostilastojen taustoja miesten syrjäytymisellä, johon liittyvät usein runsas alkoholin käyttö, työttömyys ja alhainen koulutustaso.

– Ne ovat selkeimpiä taustavaikuttajia.

Terveydenhuollon ongelmista esimerkiksi nousee vanhustenhuolto. Talvella noussut kohu yksityisten vanhuspalveluiden tuottajista näkyy myös SPI-tuloksissa.

Toisaalta terveydenhuollon laadun mittaaminen on ylipäätään yksi hankkeen vaikeimpia alueita, Toivoniemi kertoo.

– Laatua arvioidaan hoidon vaikuttavuuden, tehokkuuden, turvallisuuden ja asiakaskokemuksen perusteella. Nämä ovat toki aiheita, jotka ovat olleet pinnalla myös Suomessa.

Muutoin puhtaalla maalla korkeat päästöt

Suomen ympäristölinja saa muuten moitteettomat tulokset, mutta hiilidioksidipäästöissä se on vasta sijalla 30.

Toivoniemellä on tähän yksinkertainen selitys: Suomen maantieteellinen sijainti.

– Vuodenajat ovat täällä keskenään hyvin erilaisia. Se vaatii paljon resursseja, minkä seurauksena yksilökohtaiset päästöt ovat melko korkeita.

Suomi pyrkii tällä hetkellä hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä.

– Tällä saralla on vielä tekemistä, Toivoniemi sanoo.

Suomi on suvaitsevainen maa, jossa ilma ja juomavesi on puhdasta

Heikkouksista huolimatta Suomi on kymmenen parhaan joukossa kahdeksassa kahdestatoista isommasta alakategoriasta.

Tulosten perusteella Suomi on maa, jossa on paljon kännykkäliittymiä, laaja pääsy tietopalveluihin, puhtaat ilma ja vesi ja erinomainen mielipiteenvapaus. Myös naisten tasa-arvo on vertailumaihin nähden mallillaan, eikä lapsiavioliittoja tapahdu.

– Nämä ovat Suomen selkeitä voimavaroja, joista on syytä pitää kiinni jatkossakin, Deloitten Sami Toivoniemi kommentoi.

Suomi menestyy hyvin kansainvälisissä vertailuissa. Maaliskuussa paljastui, että suomlaiset ovat maailman onnellisin kansa. Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat