Jori Lehterä todisti läheltä, kun luistin viilsi hänen ketjukaverinsa ranteen auki – "Odotin merkkiä, että onhan hän hengissä"

Tulosruutu: Pelottavat loukkaantumiset ovat kiihdyttäneet viiltosuojiin liittyvää keskustelua

Yksi erittäin epäonnekas tilanne vei Tapparan tähtihyökkääjän Waltteri Merelän hengenvaaraan. Hetken aikaa oli epäselvää, että onko hän ylipäätänsä elossa. Merelän ketjukaveri Jori Lehterä todisti tapahtumaketjua läheltä. Tilanne pysäytti, pahemman kerran.

Tapauksen juuret juontavat viime lauantain Suomen ja Tshekin välisen maaottelun loppuhetkille. Kaiken taustalla oli laitavääntö, jossa Merelä ja Tshekin Ondrej Beranek kaatuivat jäähän. Merelä huomasi heti, ettei kaikki ole kunnossa.

Hän piteli rannettaan, poistuen nopeasti pukukopin puolelle.

– Se oli tosi pysäyttävä hetki, Jori Lehterä muistelee MTV Urheilulle.

Lehterä oli aivan lähellä, kun epäonninen haaveri tapahtui. Hän ei heti havainnut, mitä hänen ketjukaverilleen oli käynyt.

Tilanteen vakavuus alkoi selvitä, kun Lehterä katseli vaihtoaitoiden läheisyyteen. Jäällä näkyi paljon verta.

– Menin heti huoltajien lähelle ja odotin vain, että milloin sieltä tulee jonkinlainen merkki. Ihan siitä, että onhan hän hengissä, Lehterä sanoo piinaavista sekunneista ja minuuteista.

– Vaikka tiesimme, että hän saa nopeasti hoitoa, niin nuo ovat sellaisia hetkiä, joihin koko ura voi päättyä, samaisessa turnauksessa mukana ollut Marko Anttila muistuttaa.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen otti painavasti kantaa rannevammoihin ja -suojiin C Moren liigalähetyksessä torstaina. Juttu jatkuu videon alla. 

Jukka Jaloselta painavaa puhetta: Olisi hyvä, jos rannesuojat olisivat pakolliset 2:50
Jukka Jaloselta painavaa puhetta rannesuojista. 

Samaan aikaan Merelän seurajoukkuevalmentaja Jussi Tapola seurasi tilanteen kehittymistä kotisohvalta käsin.

Huoli oli valtava.

– Kyllähän se kolahtaa kovaa, kun näkee jotain tuollaista. Oli sitten kuka tahansa pelaaja kyseessä. Tuossa pystyi ymmärtämään heti sen, että nyt on vakava tilanne kyseessä. Toivoi vain, että hän selviäisi mahdollisimman vähällä, ettei mitään vakavampaa käy, Tapola kertaa tapahtunutta jälkikäteen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pisti miettimään

Piakkoin Leijonien pukukopista kantautui huojentava tieto. Merelä käveli omin jaloin ulos Turun Gatorade Centeristä kohti jatkotutkimuksia.

– Olin heti yhteydessä Waltteriin. Onneksi hän laittoi viestin, että kaikki on kunnossa. Hän oli menossa sairaalaan päin, mutta hän kertoi, ettei mitään vakavaa ole päällä. Sormet toimivat, eikä hermoja ollut mennyt poikki, Tapola taustoittaa.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puhui jo pelin jälkeen rannesuojien merkityksestä. Merelän tilanne oli toinen samankaltainen haaveri lyhyen ajan sisään. Vain muutamaa päivää aiemmin Edmonton Oilersin Evander Kanen ranne aukesi viillon jäljiltä.

Jalosen mukaan Leijonien valmennusjohto puhui heti rannesuojista mukana olleen ryhmän kanssa.

– Kyllähän tuollainen tapaus laittoi ajattelemaan, Leijonien Turun turnauksen tähtisentteri Lehterä myöntää.

– Aika moni otti rannesuojat käyttöön jo seuraavan päivän Ruotsi-pelissä. Kannatan niiden pitämistä, ehdottomasti, Leijonien kevään 2019 MM-kultaleijona Marko Anttila sanoo.

Anttila on käyttänyt ranne-, tai tarkemmin viiltosuojia jo vuosien ajan.

– Venäjällä kun pelasi, niin tiesi, että jos jotain sattuisi, niin ei olisi mitään hajua, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Nopeasti niihin tottui, Anttila toteaa.

Myös Jori Lehterä on lähtenyt Anttilan kanssa samaiselle linjalle.

– Otin kesällä Zoombang-merkkiset suojat käyttöön. Kannattaa käydä hakemassa, myyntimies Lehterä kehottaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pakollisiksi?

Lehterän seurajoukkueessa Tapparassa rannesuojia on jaettu kaikille halukkaille. Kirvesrintojen päävalmentaja Jussi Tapola lyö kätensä ristiin sen puolesta, että nuoremmat pelaajat ottaisivat koppia tuoreista, varoittavista esimerkeistä.

– Kehotamme aina pelaajia pitämään kaikkia varusteita yllään. Kaulasuoja on pakollinen ja tämmöiset ranne- ja viiltosukat ovat äärimmäisen hyviä, suojaavia välineitä. Kaiken tämän jälkeen toivoo, että nuoret pelaajat totuttelisivat noihin jo C-, B- ja A-juniori-ikäisinä. Ja totta kai noita toivoo myös liigapelaajille, vaikka totutteluun menisikin jonkin verran aikaa, Tapola sanoo.

Kysymys kuuluu, pitäisikö viiltosuojat asettaa pakollisten varusteiden joukkoon?

– Uskon, että porukka kokeilee noita, ja kunhan niihin totutaan, niin ne otetaan myös käyttöön, Lehterä luottaa.

– Uskon, että nyt päällä oleva julkinen keskustelu riittää tämän aiheen suhteen. Suojia on tarjolla ja uskon, että jokainen, joka niiden kanssa pärjää, ottaa ne myös käyttöönsä, Tapola vakuuttelee.

Lue myös:

    Uusimmat