Mainos

Jordania: Palestiinalaishallituksen pysyttävä sitoumuksissa

Lähi-idän kvartetti vaatii palestiinalaisten hallitukselta Israelin tunnustamista sekä noudattamaan aiempia sitoumuksia.

Arabimaat ovat Jordanian kuninkaan Abdullahin mukaan laajalti yhtä mieltä siitä, että rakenteilla olevan uuden palestiinalaishallituksen on noudatettava Lähi-idän ns. kvartetin vaatimuksia.

Abdullah esitti kommenttinsa tänään Israelin television haastattelussa.

Kvartetin jäsenet, Yhdysvallat, Venäjä, YK ja Euroopan unioni, ovat vaatineet palestiinalaisten hallitusta tunnustamaan Israelin, tuomitsemaan väkivallan ja noudattamaan palestiinalaishallituksen aiempia sitoumuksia.

Haastattelija sanoi Abdullahille Israelin olevan huolissaan siitä, että suunnitteilla oleva palestiinalaishallitus ei ole hyväksynyt kvartetin vaatimuksia.

- Ette ole ainoat, vastasi Abdullah. Kansainvälisesti ottaen on laaja-alainen mielipide, eikä vain lännessä vaan myös arabimaissa ja jossain määrin myös muslimimaailmassa, joka katsoo, että on tiettyjä näkemyksiä, jotka uuden hallituksen on hyväksyttävä, jotta (rauhan)prosessi jatkuisi.

Hamasin ja Fatahin hallitussopimuksessa puhutaan vain Israelin ja palestiinalaisten aiempien sopimusten "kunnioittamisesta" ilman tarkempia sitoumuksia.

Kvartetin jäsenten kesken vallitsee nykyisin erilaisia kantoja suhteutumisesta yhteishallitukseen. Hamasin johtaja Khaled Meshaal sanoi eilen, että useat Euroopan valtiot ovat luvanneet raha-apua uudelle hallitukselle, mutta Meshaal ei maininnut nimeltä mitään maata. Yhdysvallat vaatii tiukasti, että avunantoa ei aloiteta uudelleen ennen kuin hallitus tunnustaa Israelin.

Hamas ja Fatah sopivat Saudi-Arabian välittämissä neuvotteluissa yhteishallituksesta, kun ryhmittymien välillä oli useita viikkoja kestäneissä yhteenotoissa kuollut 90 ihmistä.

Yhteenotot kärjistyivät jälleen tänään, ja ainakin neljä palestiinalaista kuoli ryhmittymien kannattajien yhteenotoissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.