Jopa kolmannes alakoululaisista on kokenut kiusaamista – näin lähes 800 K-marketia päätti puuttua ongelmaan

Kolmannes alakoululaisista kokee kiusaamista - kauppiaat perustivat kiusaamisvapaan vyöhykkeen 8:32
Katso video: Kolmannes alakoululaisista kokee kiusaamista - kauppiaat perustivat kiusaamisvapaan vyöhykkeen

Koulujen alkaessa lasten ja nuorten kiusaaminen on noussut jälleen julkiseen keskusteluun. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan kiusaamista kokee jopa noin kolmannes alakoululaisista ja viidennes yläkoululaisista.

Suomen K-marketit ovat päättäneet toimia kiusaamista vastaan, kertoo MTV:n Uutisaamussa vieraillut K-marketin kauppias Mika Partanen.

– Kiusaaminen on vakava ongelma ja aiheuttaa huolta meissä kaikissa. Vajaat 800 K-marketia päätti toimia kiusaamista vastaan ja kaikki K-marketit julistettiin kiusaamisvapaiksi vyöhykkeiksi, Partanen kertoo.

Idea K-Marketeista kiusaamisvapaina vyöhykkeinä lähti viime syksynä K-Market Tervapadan Ville Kestilän aloitteesta. Kestilän kaupan sisällä ja sen ympäristössä oli tapahtunut kiusaamista.

Eräs lapsi oli tullut kaupan sisään täristen ja peloissaan. Kestilä henkilökuntineen oli ottanut lapsen hoiviinsa ja varmistanut turvallisen poistumisen kaupasta.

Partanen kertoo kiusaamisvapaan vyöhykkeen tarkoittavan sitä, että lapsi tai nuori saa tulla K-markettiin juuri sellaisena kuin on.

– K-marketista löytyy aina vastuullinen aikuinen, joka kuuntelee ja auttaa tarvittaessa, jos kiusaamista ilmenee, Partanen sanoo.

Ennaltaehkäisy selkeillä säännöillä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikön Jenni Heleniuksen mukaan kiusaamista voi ennaltaehkäistä selkeillä säännöillä. Ennaltaehkäisyä voivat tehdä myös aikuiset, jotka puuttuvat kiusaamiseen, jos näkevät sitä. Kiusaamista ei pitäisi ohittaa.

– Vanhemmilla on myös vastuu lapsen vuorovaikutustaidoista. Vanhempi voi pyytää lasta pohtimaan toisen näkökulmasta, miltä oma käyttäytyminen mahtoi tuntua, Helenius sanoo Uutisaamussa.

Partasen mukaan K-marketeissa ei ole nimettyjä henkilöitä, mutta kauppiaat ja henkilökunta ovat saaneet hyviä vinkkejä kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen ennen kaikkea Mannerheimin Lastensuojeluliitolta.

– Moni K-market kauppa sijaitsee kylien ja korttelien keskuksessa ja koulut ovat lähellä. Kaupoissa käydäänkin usein koulun jälkeen. Siksi K-marketin idea kiusaamisvapaavyöhykkeistä on loistava ja me pystymme varmasti puuttumaan kiusaamiseen, Partanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat