Lasten apuchatissä havaittu uusi ilmiö: Kiusaajat pelkäävät nyt turvallisuutensa puolesta

Koulukiusaaminen yleistyy - miten sitä kitketään? 10:04
Katso myös: "Olemme vaarassa lipsua sellaisella alueelle, jossa ajattelemme, että kun jotakuta kiusataan, hän saa sen kostaa", sanoo Elina Pekkarinen.

SOS-Lapsikylän keskusteluavun työntekijät ovat havainneet Vantaan kouluampumisen myötä esiin nousseen uuden ilmiön. Nyt myös kiusaajat ovat kertoneet pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta.

Kiusaamisesta keskustellaan SOS-Lapsikylän mukaan nyt kiivaasti lasten Apuu-chatissa.

– Kiusaaminen on tavallisestikin yksi yleisimmistä keskusteluaiheista, mutta nyt aihe on noussut erityisen puhuttavaksi, SOS-Lapsikylän tiedotteessa kerrotaan.

SOS-Lapsikylä avaa uuden ilmiantoväylän

SOS-Lapsikylä avaa chatissa tänään torstaina vielä uuden ilmoitusväylän, jonka avulla lapsi voi ilmiantaa koulun ja luokka-asteen tai luokan, jolla kiusataan.

Se tulee Apuu-chatin lisäksi käyttöön Sekasin-chatissa.

SOS-Lapsikylä on ilmoituksen jälkeen yhteydessä ilmiannettuihin kouluihin.

Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen kertoo, että työkalu auttaa paikantamaan kiusaamisen ja tekemään sen näkyväksi lasten kanssa työskenteleville aikuisille, jotta kiusaamiseen voitaisi puuttua nopeammin.

– Lapsilla on korkea kynnys kertoa kiusaamisesta omalla nimellä, koska he pelkäävät kiusaajien kostoa tai ovat uupuneita sen edessä, etteivät aikuiset ole ennenkään ottaneet asiaa vakavasti, Kosonen toteaa.

– Keskusteluissa puhutaan lasten kanssa paljon kiusaamisesta, mutta harvoin saamme niistä riittävästi tietoa viedäksemme asiaa eteenpäin. Uudella työkalulla haluamme tehdä asiasta kertomisen mahdollisimman helpoksi, jotta kiusaamiseen olisi mahdollista puuttua mahdollisimman pian.

Myös kiusaamisen näkemisestä halutaan puhua

Apuu-chatissa käydyt keskustelut piirtävät SOS-Lapsikylän asiantuntijoiden mukaan raadollisen kuvan lasten kiusaamiskokemuksista.

Jätetään ulkopuolelle ja hylätään kaveriporukasta, levitetään valheita, nimitellään ulkonäköön tai muihin ominaisuuksiin liittyen, satutetaan ja käytetään väkivaltaa. 

Moni lapsi kertoo kiusaamisen olevan toistuvaa ja jatkuvaa.

Lapset jakavat Apuu-chatissa kokemuksiaan kiusatuksi tulemisesta, pelostaan tulla kiusatuksi sekä siitä, kun on nähnyt toista lasta kiusattavan.

Kiusaamisen uhria usein pelottaa mennä kouluun, ja poissaolot ovat yleisiä, kun kiusaamisen toistuminen pelottaa.

Uusi ilmiö: Myös kiusaajat pelkäävät

Reetta Kosonen kertoo, että Vantaan kouluampumisen myötä on noussut esiin myös uusi ilmiö, kun itse joskus toisia kiusanneet ovat kertoneet pelkäävänsä uhriensa kostoa pitkienkin aikojen takaa.

Kososen mukaan pitkä aika voi lapsen maailmassa olla pari vuotta tai vain pari kuukautta.

– Voi olla, että ihan siellä eka- tai tokaluokalla on kiusannut jotakuta ja nyt ollaan ehkä yläkoulun puolella tai loppusuoralla alankoulun luokkia, ja se tuleekin uudelleen mieleen, Kosonen kertoo MTV Uutisille.

– Pelko on voinut nousta esiin hyvin vahvasti.

Kososen mukaan kiusaajan kanssa selvitetään chatissä eri vaihtoehtoja, miten asia voitaisiin selvittää.

– Ihan yhdessä puhumalla asiaa selvitetään. Pohditaan, millaiset välit kiusaajalla on sen ihmisen kanssa, jota on kiusattu ja onko hän edelleen olemassa samassa arjessa.

– Lisäksi voidaan miettiä sitä, ovatko koulun aikuiset sellaisia, jotka voisivat auttaa kiusaajaa päästä pahoittelemaan, että on toiminut väärin toista kohtaan.

Kosonen muistuttaa, että lapset vasta opettelevat sosiaalisia taitoja.

– On aikuistenkin tehtävä auttaa heitä siinä, miten voi toimia.

Kiusaaminen otettava vakavasti

SOS-Lapsikylästä tähdennetään, että kaikki kiusaaminen täytyy ottaa vakavasti.

– Äärimmillään kiusaamisessa on kyse väkivallasta, joka aiheuttaa ahdistusta ja turvattomuutta loppuelämäksi, ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall sanoo.

– Nyt on tutkimusnäyttöön perustuvien tekojen aika. Selvittelyn ja työryhmien sijaan tarvitaan käytännön toimia, joilla kiusaamiseen todella pystytään puuttumaan.

Täältä saa apua

  • Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi.
  • Sekasin-chat auttaa ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi.
  • Lasten vanhemmille tarkoitettu chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi.

Nimetön ja luottamuksellinen keskusteluapu auttaa ymmärtämään tapahtunutta ja käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä. 

Lue myös:

    Uusimmat