Li Andersson: Kenenkään ei pitäisi vaihtaa koulua kiusaamisen takia – oppilaiden hyvinvointiin satsataan lähivuosina kymmeniä miljoonia euroja

6:44
Opetusministeri Li Andersson: "Kiusaamisen kitkeminen on kaikkien vastuu"

Opetusministeri Li Andersson kertoo, että oppilaiden hyvinvointiin panostetaan tällä vaalikaudella lähes 30 miljoonaa euroa. Rahat käytetään psykologi- ja kuraattorikuluihin.

Opetusministeri Li Andersson sanoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että kaikkien aikuisten pitäisi kantaa vastuu kiusaamisen kitkemisestä – erityisesti vanhempien ja koulun henkilökunnan, mutta myös muiden aikuisten.

– Meillä kaikilla on vastuu siitä, miten käyttäydymme ja millä tavalla puhumme toisillemme. Meillä on myös vastuu siitä, mitä kirjoitamme sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret liikkuvat ja ottavat mallia aikuisilta, Andersson sanoi.

Perustuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Silti 20 oppilaan luokasta löytyy Suomessa yksi tai kaksi kiusattua. Andersson sanoo, että vaikka kouluissa ammattilaiset tekevät parhaansa, ei kiusaamisia pystytä aina estämään.

– Kaikkeen kiusaamiseen ei ole onnistuttu puuttumaan riittävän hyvin. Jokaisella lapsella on oikeus luottaa sihen, että voi olla turvassa koulussa.

Asiantuntijat vastasivat Viiden jälkeen -ohjelmassa katsojien kysymyksiin kiusaamisesta:

18:49

Kuraattoreihin ja psykologeihin satsataan lähivuosina

Li Andersson sanoi myös, ettei oppilaiden pitäisi joutua muuttamaan koulua kiusaamisen takia.

– Missään nimessä ei ole sellaista sääntöä, että uhrin olisi pakko vaihtaa koulua. Kenenkään ei pitäisi vaihtaa koulua kiusaamisen takia. Kun kiusaamista tai väkivaltaa ilmenee, on lähtökohta se, että asia selvitetään, ja kouluissa pyritään pitkäaikaisiin ratkaisuihin, joilla turvataan koulurauha.

Anderssonin mukaan psykologi- ja kuraattoriresursseja lisätään tällä vaalikaudella lähes 30 miljoonalla. Tämä vaalikausi kestää vuoteen 2023, jolloin on seuraavat eduskuntavaalit.

– Tämän vaalikauden aikana on koulupsykologeja ja kuraattoreja varten tulossa lisää 29 miljoonaa euroa. Tämä suunnataan sekä peruskouluun että toisen asteen kouluihin. Samassa yhteydessä säädetään lakiin, kuinka monta oppilasta yhdellä ammattilaisella saa korkeintaan olla vastuullaan.

Katso opetusministeri Li Anderssonin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja