Jopa 18 prosenttia asunnottomista on alle 25-vuotiaita – kasvavat kiinni yhä kovempaan katukulttuuriin

Asunnoton Tero joutui puukotetuksi nukkuessaan – näin hän kertoo maanpäällisestä helvetistään 5:57
Katso myös: Asunnoton Tero joutui puukotetuksi nukkuessaan – näin hän kertoo maanpäällisestä helvetistään

Nuorten asunnottomien tilanne heikentyy nopeasti, jos siihen ei puututa. Diakonissalaitoksen asiantuntijoiden mukaan on lisättävä ennaltaehkäisevää työtä, entistä tiiviimpää yhteistyötä ja etsivää nuorisotyötä.

Kadulla asuvien nuorten ryhmäytyminen johtaa ongelman paisumiseen. Vaarana on, että monet nuoret asunnottomat kasvavat kiinni yhä kovempaan katukulttuuriin hyvin nuoresta pitäen.

– Viimeisen puolen vuoden aikana alle 30-vuotiaiden määrä on selvästi lisääntynyt (Auroratalon) asiakkaissa, kertoo palveluyksikön johtaja Markus Karvinen tiedotteessa.

Diakonissalaitoksen ylläpitämä Auroratalo tarjoaa asumispalveluja Asunto ensin -periaatteella helsinkiläisille asunnottomille. Asunto ensin -yksikössä nuorille tarjotaan erityistukea, jotta he sitoutuisivat uuteen elämäntapaan.

Kadulla asuvien nuorten ryhmäytyminen johtaa ongelman paisumiseen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilastojen mukaan viime vuonna Suomessa oli yksineläviä asunnottomia reilut 3900, joista yli 700 eli 18 prosenttia oli alle 25-vuotiaita.

– Kohtaamme kaupunkien kaduilla yhä enemmän vaikeassa tilanteessa olevia nuoria. Kaikki nuoret eivät välttämättä näy tilastoissa, kun postit ohjautuvat esimerkiksi vanhemmille, vaikka nuori itse ei ole siellä oleillut kuukausiin, sanoo projektipäällikkö Robert Koski Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeesta.

Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen ja Lahden kaduilla.

Koski on huolissaan siitä, että kadulla asuvat nuoret ryhmäytyvät helposti, mikä johtaa ongelman paisumiseen.

– Osalla nuorista on jo voimankäyttövälineet mukana koko ajan, ja kun siihen lisätään alaikäisten käymää kovaa huumekauppaa ja usein taustalla vaikuttava kansainvälinen rikollisuus, on selvää, että valtakulttuurikin tulee näkemään tämän kehityksen seuraukset, Koski sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat