Joonas Saartamo nähdään tv-sarjassa mielenterveysongelmaisena Mikkona – väkivaltakohtausta harjoiteltiin useita päiviä: "Olin tilassa, että eihän häntä vain satu oikeasti"

Tämän mielenterveysongelmaisen ja väkivaltaisen Mikon rooli opetti Joonas Saartamolle 1:58
Katso videolta, mitä Joonas Saartamo oppi mielenterveysongelmaisen ja väkivaltaisen hahmonsa Mikon roolista.

Joonas Saartamo sukeltaa Kaikki anteeksi -sarjassa mielenterveysongelmaisen ja väkivaltaisen ihmisen pään sisään. Silti hänen ymmärryksensä roolihenkilöä kohtaan kasvaa aina, vaikka tämä olisi millainen hirviö. 

Näyttelijä Joonas Saartamo  hyppää Elisa Viihteen Kaikki anteeksi -sarjassa mielenterveysongelmaisen ja väkivaltaisen Mikon saappaisiin. Mikon puolisoa Vilmaa näyttelee Iida-Maria Heinonen

Mikon rooli oli Saartamolle hyvin kokonaisvaltainen: epämiellyttävää ja vaikeaa, mutta hieno haaste.  

– Mikko on niin sakeassa vedessä itsensä kanssa. Toki haluaisin aina nähdä, että kaikilla on mahdollisuus selvittää mielenterveystilanteet ja päästä eteenpäin. Oli kuitenkin sellainen olo, ettei Mikolla niitä voimavaroja oikein ollut, eikä lopulta oikein haluakaan muuttua. Siinä mielessä vaikea, mutta samaan aikaan näyttelijäntyön kulmasta aivan upea haaste, Saartamo kertoi MTV Uutisille sarjan mediatilaisuudessa 1. marraskuuta. 

Kaikki anteeksi pohjautuu Laura Mannisen samannimiseen romaaniin, joka kuvaa peittelemättömästi väkivaltaisen suhteen kaaren alusta loppuun. Sarja julkaistaan 13. marraskuuta.

Kun Saartamo luki käsikirjoituksen ensimmäistä kertaa, hän ymmärsi, miten valtavasta asiasta on kyse. 

– Ollaan menossa kuvaamaan aikamoisia kohtauksia. Yritin heittäytyä ja lihallistaa roolin ja olla niin paljaana niiden hetkien kanssa kuin mahdollista. Kukin saa olla hänestä, mitä mieltä haluaa. Hän ei ole sinänsä mikään mukava kaveri, vaan on vaikeuksiensa vanki. 

Alta voit katsoa Kaikki anteeksi -sarjan trailerin.

Osana ohjelman taustatyötä Saartamo kävi keskusteluja muun muassa psykologien ja terapeuttien kanssa sekä tutki lähisuhdeväkivaltaa ilmiönä. Tämän ansiosta hän pääsi helposti Mikon pään sisään. 

– Uskon, että kaikissa ihmisissä on hyvä ja paha jossain tuolla sisimmässä. Miten sitä kukin päästää ulos missäkin vaiheessa, on kunkin oma asia. Jos näyttelijänä kykenen pääsemään äärimmäisten tunnetilojen äärelle ja saan ne ulos niin, että ne tuntuvat katsojalla ja he saavat siitä kiinni, niin koen, että minun pitää vain pystyä heittäytymään sataprosenttisesti hahmoon kuin hahmoon ja rakastaa sitä. Lopputulos paljastaa, onko se onnistunut. 

"Se on kämäistä, räkäistä ja paskaista"

Sarjan isoa väkivaltakohtausta harjoiteltiin 3–4 päivää. Kohtauksesta ei missään nimessä haluttu tehdä kliinistä ja hienoa taistelukoreografiaa. 

– Vaan, että se on kämäistä, räkäistä ja paskaista. Sellaista vääntöä, mitä voisi kuvitella sen tuollaisessa tilanteessa olevan. Treenasimme ja mietimme vaihtoehtoja. Minulle vaikeimpia hetkiä olivat ne, kun piti vielä sen henkisen lisäksi olla fyysisesti tuottamassa väkivaltaa ja pahaa oloa. Ja sitten, kun siinä oli vielä Iida-Maria (Heinonen), joka näyttelee niin hyvin, niin olin jatkuvasti siinä tilassa, että eihän häntä vain satu oikeasti. 

Kuvaukset olivat muutenkin intensiiviset, ja tunnetilat vaihtuivat nopeasti. 

– Tällaisessa tarvitaan todella hyvä yhteys, rauha ja läsnäolo muiden ihmisten kanssa. Ja välillä on saatava minuutin tai viiden tauko, vettä ja koottua ajatukset. Välillä oli ihan pihalla, koska läheskään aina kuvauksissa ei kuvata kronologisesti. Piti miettiä, mitä päivää edes kuvataan ja mikä valhe fiktiivisellä hahmolla on meneillään, Saartamo kertoi. 

Oli kyseessä sitten millainen ihmishirviö tahansa, niin Saartamon ymmärrys kasvaa aina roolien myötä. Hän näkee näyttelijäntyössään sekä hyvän että pahan meissä kaikissa. 

– Kukaan ei ole syntyessään paha, vaan äidit, isät, olosuhteet ja tilanteet vaikuttavat. Sen kautta pitäisi viimeiseen asti pyrkiä ymmärtämään henkilöitä ja tilanteita. Toki täytyy sekin hyväksyä, että joskus tulee tilanne vastaan, kun muutos ei tapahdu ja toinen ei ole valmis sitä vastaanottamaan. Hän ei halua, ei ole voimia tai resursseja tai mitä ikinä. Emme voi jokaista pelastaa. Täytyy hyväksyä, että joidenkin kohdalla pystyn vaikuttamaan ja toisten kohdalla en, Saartamo kertoi. 

Saartamon on voinut nähdä muun muassa sarjoissa Munkkivuori (2022) ja Aallonmurtaja  (2017–2021). Saartamo on näytellyt myös elokuvissa Menolippu Mombasaan (2002) ja Tyttö sinä olet tähti (2005).

Katso videolta, mitä Joonas Saartamo oppi mielenterveysongelmaisen ja väkivaltaisen hahmonsa Mikon roolista. 

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki anteeksi saa ensi-iltansa Ruudussa 13. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat