Rooli lähisuhdeväkivaltaa käsittelevässä sarjassa oli Iida-Maria Heinosen uran rankin – kuvausten myötä meni ajantaju ja katosivat yöunet

Kaikki anteeksi -sarjan tähti Iida-Maria Heinonen kertoo, miten fyysistä väkivaltaa sisältävä kohtaus toteutettiin 1:20
Videolla Iida-Maria Heinonen kertoo, miten Kaikki anteeksi -sarjan fyysistä väkivaltaa sisältävä kohtaus toteutettiin.

Iida-Maria Heinonen näyttelee Kaikki anteeksi -sarjassa Vilmaa, joka aloittaa ja lopettaa parisuhteen väkivaltaisen ja mielenterveysongelmaisen Mikon kanssa. 

Iida-Maria Heinonen näyttelee Elisa Viihteen Kaikki anteeksi -sarjassa Vilmaa, joka joutuu lähisuhdeväkivallan uhriksi. Sarja julkaistaan 13. marraskuuta. 

Heinoselle kokemus oli rankempi kuin mikään muu roolityö koskaan aiemmin. Jo itsessään aihe ja ilmiö ovat laajoja, ja sarjaa varten tehtiin valtava taustatyö. 

– Sukelsin jo ennakkotyötä tehdessä syvälle tähän maailmaan. Lisäksi kahden kuukauden kuvaukset olivat intensiiviset ja rankat: pitkiä päiviä ja ennätyksellisen paljon ottoja, taukoja en juuri pitänyt. Koko työryhmä laittoi itsensä likoon henkisesti ja fyysisesti. Kuvausten loputtua sen vasta kunnolla ymmärsi, miten syvästi kaikki vaikutti itseen. Tällaisia projekteja ei varmasti tule montaa uralla vastaan, Heinonen kertoi MTV Uutisille sarjan mediatilaisuudessa 1. marraskuuta. 

Ajatus sarjaan mukaan lähtemisestä ehti muhia Heinosen mielessä parisen vuotta ennen kuvauksia. 

– Oli hyvä, että tätä ehti pohdiskella pidemmän aikaa. Kuvauksissa sattui ja tapahtui niin, että voisin puhua kokemuksistani tuntikaupalla. Siellä oli niin hyvä flow, että ajantaju katosi. 

– Kuvasimme yhtä joulupöytäkohtausta useista eri kuvasuunnista. Kohtauksen jälkeen nousin jaloittelemaan ja ajattelin, että tässä istuessa taisi mennä vähän pidempään, ainakin tunti. Sitten joku sanoi, että kuvasimme kohtausta juuri yli kolme tuntia. Se kertoo, miten keskittynyttä työrauhaa ohjaaja Antti Heikki Pesonen vaali, ja miten nautinnollista yhteistyö vastanäyttelijöiden kanssa oli.

Alta voit katsoa Kaikki anteeksi -sarjan trailerin.

Yksi kohtaus kuvattiin myös vuoristoradassa suljetulla Linnanmäellä. 

– Viidettä kierrosta putkeen vuoristorataa ajellessa mietin, että vitsit, miten älyttömiin ja hienoihin tilanteisiin tässä työssä pääseekään, mutta kohta kyllä lentää jo laatta. Kuvauksissa oli myös paljon iloa ja keveyttä.

”Näin korkean intensiteetin tekeminen myös antoi paljon energiaa”

Kaikki anteeksi pohjautuu Laura Mannisen samannimiseen romaaniin, joka kuvaa peittelemättömästi väkivaltaisen suhteen kaaren alusta loppuun. Heinosen väkivaltaista ja mielenterveysongelmaista puolisoa Mikkoa näyttelee Joonas Saartamo

Vilman roolityö saavutti myös Heinosen yöunet, tai tarkemmin sanottuna unettomuuden. 

Kävin niin ylikierroksilla kaikesta, mitä oli tehty, etten joinain öinä nukkunut juuri ollenkaan. Mutta toisaalta näin korkean intensiteetin tekeminen myös antoi paljon energiaa, ettei kuvauksissa edes väsyttänyt. Halusin työskennellä kaikkeni antaen. Totaalinen väsymys tuli vasta jälkikäteen, Heinonen kertoi.

Projekti lisäsi Heinosen ymmärrystä ja tietämystä väkivaltaisista ihmisistä ja heidän uhreistaan, mutta hän kiinnostui aiheesta myös yhteiskunnallisella tasolla.

– Miten lähisuhdeväkivalta onkin niin monimuotoinen ja aika huonosti tunnistettu ilmiö? Mutta sitä on tutkittu paljon ja tietoa, apua ja tukea on saatavilla. Oikeusministeriössä selvitetään parhaillaan, lisätäänkö rikoslakiin äärimmäisen henkisen väkivallan, eli pakottavan kontrollin, rikostunnusmerkistö, Heinonen kertoi.

Heinosen on voinut nähdä aiemmin muun muassa tv-sarjassa Pohjolan laki (2020 ja 2022) ja elokuvassa Seurapeli (2020). Juice-elokuvassa (2018) hänet nähdään Juice Leskisen Marja-vaimona. Molemmista elokuvista Heinonen oli Jussi-ehdokkaana.

Videolla Iida-Maria Heinonen kertoo, miten Kaikki anteeksi -sarjan fyysistä väkivaltaa sisältävä kohtaus toteutettiin. 

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki anteeksi saa ensi-iltansa Ruudussa 13. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat