Viikot Utö-saarella saivat Joonas Saartamon pohtimaan, olisiko hän onnellisempi eristettynä muusta maailmasta

Tällaista palautetta Joonas Saartamo on saanut roolistaan lähisuhdeväkivaltaa käsittelevässä Kaikki anteeksi -sarjassa 1:21
Katso videolta, minkälaista palautetta Joonas Saartamo on saanut roolistaan lähisuhdeväkivaltaa käsittelevässä Kaikki anteeksi -sarjassa. Hän näyttelee sarjassa väkivaltaista ja mielenterveysongelmaista Mikkoa.

Näyttelijä Joonas Saartamo nähdään Utö-mysteeritrillerissä paluumuuttaja Henrin roolissa. Hän vietti sarjan kuvauksissa Utön saarella yhtäjaksoisesti 2,5 viikkoa ja rakastui paikkaan täysin. 

Joonas Saartamo, 43, näyttelee Utö-sarjassa Henriä, joka on paluumuuttaja Utön saarelle. Henri on aina pohtinut paljon uskon asioita ja ollut aina tasapainoinen tyyppi, mutta nyt kriisit henkilökohtaisessa elämässä ovat alkaneet lähestyä häntä. 

– Ja sitten pamahtaa vielä saaren kriisi ja mysteeri, ja hahmo joutuu monien kysymysten äärelle. Hän joutuu pohtimaan ihan kaikkea: avioliitosta siihen asti, mihin uskoo elämässä, Saartamo kertoi MTV Uutisille sarjan mediatilaisuudessa.

Utö-sarja alkaa Ruutu-suoratoistopalvelussa 18. tammikuuta, ja kertoo saaren asukkaista, jotka joutuvat täysin eristyksiin muusta maailmasta oudon ilmiön takia.

Saari vei Saartamon sydämen täysin: sen pienuus ja kuin maailman laidalla oleminen sai hänet ajattelemaan asioita aiempaa syvemmin. 

– Kun olet eristettynä sinne, ja esimerkiksi kauppa on auki tiistaina ja torstaina muutamat tunnit, niin ulkomaailma ei pääse sinne samalla tavalla. Näet tähtitaivaan oikeasti kunnolla, kun ei ole valosaastetta. Sieluni lepää hyvin tuollaisessa paikassa. 

– Saari jäi vahvasti mieleen ja sai isot kysymykset pyörimään mielessä: voisiko paremmin, jos asuisi tuollaisella saarella noin eristettynä muusta maailmasta. Tänä päivänä some-, mainos- ja uutistulva täyttää elämämme. Saarella oli paljon huolettomampana, ja voin sitä kautta tosi hyvin, Saartamo pohti.

Saartamo vietti saarella kuvauksissa yhtäjaksoisesti noin 2,5 viikkoa. Hän kävi meressä uimassa ja bongaili käärmeitä, joita saarella riitti. 

– Näin ainakin 6–7 käärmettä. Niitä pystyi katsomaan ja tutkimaan etäisyyden päästä. Menin saarta ympäri, ja siellä oli mielettömät kalliot. Merta saattoi vain tuijotella tuntitolkulla. Siinä tuntui kuin lataisi itseensä hyvinvointia. Kävin saaren saunoissa, ja meillä oli työryhmän kanssa paljon lautapelisessioita, pelasimme muun muassa Risk-peliä, Saartamo kertoi vapaa-ajastaan saarella. 

Äkilliset säänvaihtelut vaikuttivat kuvauksiin

Saartamo pitää itseään onnekkaana, että pääsi mukaan sarjan tuotantoon, jossa oltiin niin monen näyttelijän kanssa noin pienessä, eristetyssä paikassa. Tämä antoi hänelle mahdollisuuden syventyä kunnolla sarjan maailmaan, hahmoihin ja syvempiin syihin siitä, miksi toimitaan, kuten toimitaan, ja keitä ollaan. 

– Ammatillisesti pystyi olemaan kaiken tekemisen ja hahmon äärellä vielä paremmin, kun voi elellä jossain määrin hänenlaistaan elämää. En nyt mennyt sentään majakkatorniin joka päivä, Saartamo naurahti. 

Saaren äkilliset säänvaihtelut vaikuttivat myös kuvauksiin: yhtäkkiä saattoi tulla todella kova sumu ja lämpötila saattoi vaihdella paljonkin päiväkohtaisesti. Näyttelijöille oli paikkoja, joihin he pääsivät lämmittelemään nopeasti tarpeen tullen. Yhden kohtauksen Saartamo koki erityisen haastavaksi. 

– Olen kaulaa myöten meressä, ja kun piti ottaa sitä monia kertoja, niin olihan se haastavaa, vaikka oli märkäpuku. Ne saattavat vuotaa ja saattaa kylmettyä, ja sitten pitää lämmitellä jonkun aikaa. Muuten kuvaaminen oli suhteellisen sujuvaa, koska alue on pieni, että kuvauspaikoille päästiin nopeasti, Saartamo kertoi.

Saartamo muistetaan vuoden 2002 elokuvasta Menolippu Mombasaan ja vuoden 2005 elokuvasta Tyttö sinä olet tähti. Hän on näytellyt myös vuonna 2023 julkaistuissa sarjoissa Kaikki anteeksi ja Renki.

Katso videolta, minkälaista palautetta Joonas Saartamo on saanut roolistaan lähisuhdeväkivaltaa käsittelevässä Kaikki anteeksi -sarjassa. Hän näyttelee sarjassa väkivaltaista ja mielenterveysongelmaista Mikkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat