Jonnet kasvoivat aikuisiksi – tätä nimeä uuden sukupolven teinipojista käytetään nyt

Asiat, joita nykyajan lapset eivät ymmärrä – muistatko nämä? 1:10
Katso myös: Näitä asioita nykyajan lapset eivät ymmärrä!

Yläasteikäiset teinipojat tunnetaan nykyään veeteinä, sillä jonnet ovat kasvaneet aikuisiksi. Tiktokkaavalla suomen kielen opiskelijalla on selitys sille, miksi uuden sukupolven jonnet ovat nimenomaan veetejä, eivätkä vaikkapa aapoja.

Stereotyyppisistä yläasteikäisistä tai laajemmin teini-ikäisistä pojista puhuttiin varsinkin 2010-luvun alkupuolen internetissä ottaen "jonneina". Erityisesti jonnet ei muista -meemistä on kuullut varmasti jokainen, jolle internet on vähänkään tuttu paikka.

Jonnelle ei ole olemassa yhtä, kaikkien hyväksyvää määritelmää. Urbaanin sanakirjan suosituimman jonne-määritelmän on kirjoittanut nimimerkki Moro jo vuonna 2010.

Hänen mukaansa jonne-termiä käytetään eniten kuvaamaan "tietynlaisia nuoria tai lapsia, vain ja ainoastaan negatiivisessa mielessä". Sanan käyttäjästä riippuen jonneja voivat olla kaikki 1990-luvulla syntyneet nuoret tai lapsellisesti käyttäytyvät henkilöt. Toisaalta jonne edustaa Moron mukaan ihan vain stereotyyppistä yläasteikäistä poikaa, joka esimerkiksi juo energiajuomia. 

Jonne-meemi oli niin suosittu, että jonnen määritelmä lisättiin Urbaanin sanakirjan lisäksi myös Kielitoimiston sanakirjaan vuonna 2018. Sanakirjassa jonne-sanaa käytetään "(sanojan mielestä) lapsellisesti tai nolosti käyttäytyvästä teini-ikäisestä, varsinkin pojasta".

Nyt jonnet ovat kuitenkin jo kasvaneet teineistä aikuisiksi. Jonnejen seuraajiksi ovat nousseet "veetit".

"Jonne ei ole enää teini-ikäisten nimi"

Veeteihin voi törmätä varsinkin TikTok-videoiden kommenttikentissä, jossa termillä viitataan yleisimmin teineihin, jotka laukovat tyhmiä tai mahdollisesti syrjiviä kommentteja. Ikävät kommentit voidaan ohittaa toteamalla, että "veetit ovat taas vauhdissa".

Sieltä veetien nousun huomasi myös suomen kielen opiskelija ja TikTokin päivystävä fennisti  Kiira, joka on jo pitkään tehnyt TikTokkiin lyhyitä videoita suomen kielestä.

Kiira alkoi kiinnostui siitä, kuinka varsinkin TikTokissa puhutaan nykyään veeteistä eikä jonneista.

– Olen nyt 27, eli olen itse ollut internetissä silloin, kun puhuttiin jonneista. Aloin miettimään, että se on sinänsä aivan luonnollista, koska jonne ei ole enää teini-ikäisten nimi.

Sille, miksi juuri jonne-nimen käyttäminen yleistyi leikkimielisenä – joskus myös pilkallisenakin – terminä, on monia syitä. Yksi nimityksen alkuperistä liittyy Jonneweb-kuvalautaan. 

Suomen kielen opiskelijana Kiiraa kiinnosti kuitenkin se, mitä muuta nimen taustalla voisi olla.

Miksi juuri veetit?

Tähän päivään mennessä reilusti yli 167 000 näyttökertaa saaneella TikTok-videollaan Kiira esittää teorian, joka voi selittää, miksi juuri veetit korvasivat jonnet, ja mikä nimitys kenties yleistyy seuraavan ikäpolven keskuudessa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jonne-nimi oli suosittu Kiiran omassa ikäluokassa, joten hän halusi selvittää, kuinka suosittu Veeti-nimi on.

Väestörekisteri listaa vuosittain suosituimpia etunimiä. Listoja katsomalla kävi ilmi, että Veeti oli todellakin suosittu nimi niiden ikäluokkien keskuudessa, jotka nyt ovat noin 12–14-vuotiaita.

– Eli ehkä veeti on nyt sen takia tällainen nimitys, että todella monet teinit tosiaan ovat Veetejä.

Kiira halusi myös ajatusleikkinä selvittää, mikä nimitys voisi tulla seuraavaksi, kun Veetit alkavat aikuistua.

– Katsoin 2010-luvulta, mitkä ovat suosittuja poikien nimiä. Otin kriteeriksi, että nimen on oltava kaksitavuinen, koska Jonne ja Veeti ovat molemmat kaksitavuisia. Lisäksi nimellä piti olla selkeä suosiohuippu, eli se ei saa olla sellainen, joka on tasaisen suosittu joka vuosi, vaan sen oltava selkeästi sellainen muotinimi.

Näiden kriteerien perusteella Kiira päätyi siihen lopputulokseen, että tulevaisuudessa voidaan jonnejen tai veetien sijaan puhuakin einoista.

Teoria keräsi huiman vastaanoton

Tähän päivään mennessä Kiiran TikTok-video on kerännyt reippaasti yli 167 000 katselukertaa, ja herättänyt myös paljon keskustelua.

Jotkut Kiiran videoon kommentoineista olivat sitä mieltä, että einossa ei ole samanlaista klangia kuin veetissä tai jonnessa. Se voi Kiiran mukaan selittyä sillä, että Eino tunnetaan nyt pikkulasten, ei teinien nimenä.

– Kun kymmenen vuoden päästä on Eino-nimisiä teinejä, niin se on samanlainen teininimi kuin Veeti on nyt.

Suurin osa piti Kiiran videota hauskana, mutta osa oli myös loukkaantunut siitä, että Eino-nimi "vedettiin lokaan".

– Se ei tosiaan ollut tarkoitukseni ja olin siitä pahoillani. Kun itse ei enää ole teini-ikäinen, niin on seurannut asiaa ja ajatellut vain, että onpas hauskaa. Mutta se on totta, että joku Veeti tai Jonne on voinut joutua kokemaan nimestään kiusaamista.

Nähtäväksi jää, nouseeko Veeti-meemi niin suosituksi, että sekin tullaan jonain päivänä lisäämään Kielitoimiston sanakirjaan asti.

Entä muistatko vielä: Näillä nettisivuilla vietit aikaa 2000-luvun alussa:

Muistatko vielä? Näillä nettisivuilla vietit aikaa 2000-luvun alussa! 3:16
Vanhat nettisivut ovat kenties kadonneet mielestäsi, mutta internetistä ei tunnetusti katoa mikään. Internet Archiven ylläpitämällä Wayback Machinella voi selata vanhoja, arkistoituja nettisivuja. Tältä vanhat nettipalvelut näyttivät!


Lue myös:

    Uusimmat