Joni Mäki kohtaa haasteen, jollaista ei ole tullut vielä hiihtouralla vastaan – "Se on aika spesiaali"

5:14
Perttu Hyvärinen pääsee vihdoin irti MM-hiihdoissa: "Pöhinä on tosi hyvä."

Oberstdorfin MM-latujen koettelevin paikka, Burgstallin nousu, on laitettu merkille myös Suomen mieshiihtäjien keskuudessa. 

Pääkuvan videolla Perttu Hyvärinen kommentoi muun muassa sitä, miten Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola ovat päätyneet lainaamaan hänen suksiaan tärkeisiin kisoihin. 

Suomalaisnelikko Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki ja Markus Vuorela kipuavat noin 850 metrin mittaista mäkeä ylös keskiviikkona, kun MM-hiihdoissa on ohjelmassa 15 kilometrin vapaan kilpailu. 

Nousussa on heti alkuun sen jyrkin osuus, mutta loppuosan haasteita lisää ladulle tunkeutuva auringonpaiste, joka pehmentää alustaa. 

– Kun olen tehnyt tuohon nousuun tehotreenejä, niin en ole tukka putkella mennyt siihen vielä, Hyvärinen heitti Suomen joukkueen pressissä tiistaina. 

MM-parisprintissä hopeaa saavuttaneen Mäen mukaan aurinko hidastaa menoa varsinkin nousun päällä.

– Mäen lopussa pitää olla voimia, joten siihen alkunousuun ei voi heti liikaa hyökätä, Mäki kommentoi MTV Urheilulle. 

– Kuten Perttu sanoi, siinä voi ampua itseään jalkaan. Se täytyy ottaa aika tarkasti.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mäen osallistumista 15 kilometrin kisaan on pidetty riskinä Suomen viestimenestyksen kannalta. Mäki uskoo, että keskiviikon kisa vain lisää menestyssaumoja perjantaina. 

– Itse koen, että on hyvä päästä hiihtämään kisalatua ja tuota pitkää nousua, että osaan sitten viestissäkin lähteä siihen oikealla vauhdilla. Se on aika spesiaali. En ole varmaan ikinä hiihtänyt tuollaiseen nousuun kilpaa. Haetaan siis nyt ainakin oppia siitä, miten siinä pitää hiihtää.

– Parisprintin jälkeen on ollut pientä pyöritystä, joten palautumisen kanssa on ollut omat haasteensa. Nyt on ihan ok fiilis, "loppuun asti tulevaa" hiihtoa keskiviikkona hakeva Mäki summaa. 

Niskanen: Voi tulla isoja yllätyksiä

Yksi merkittävä seikka 15 kilometrillä voi olla lähtöpaikka. Esimerkiksi Krista Pärmäkoski epäili, että alkupään lähtijät hyötyivät naisten kympillä tiistaina

Miesten kisa starttaa samaan aikaan, paikallista aikaa kello 13.15. 

– Radalla on teknisiä pätkiä, joissa eroja voi tulla. Peltolaskuissa voi tehdä eroa puoleen tai toiseen, mutta muuten rata on selväpiirteistä, Niskanen kommentoi pressissä. 

– Keulapäässä lähteneillä voi olla huomattava etu puoli tuntia myöhemmin lähteneisiin, sillä aurinko alkaa paistaa radalle kisan aikana. Se on mielenkiintoista, ja voimme nähdä aika isojakin yllätyksiä.

Niskanen pohjasi arvionsa maanantain harjoitusvetoihin. 

– Tunnin aikana tapahtuu iso ero (radassa). Voi olla, etteivät vesikelin sukset mene vielä siinä (kisan) alussa, mutta sitten alkavatkin mennä. Kyllä siinä huomattava muutos tapahtuu. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Naisten kisalatua suolattiin tiistaina, mutta Suomen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan suolaa ei voi kylvää lumelle jatkuvalla syötöllä.  

– Sitä pitää säännöstellä, jotta rata kestää loppukisojen ajan. 

– Kuten Iivo sanoi, radassa voi lyhyessä ajassa tapahtua iso muutos. Hiihtämistä pitää miettiä myös taktisesti. Rata on leveä, ja reunoilla voi olla varjoisia paikkoja. Sieltä voi löytyy liukkaampia kohtia, kun toisessa reunassa rata voi olla auringossa jo lössähtänyt.

Kilpailu käynnistyy Suomen aikaa kello 14.15. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja