Jokerit Valko-Venäjälle selkkauksista huolimatta – käytössä poikkeusjärjestelyt: "Pelaamme KHL:ssä, joten meillä ei ole vaihtoehtoja"

7:21
Valko-Venäjän ja Puolan rajalla olevasta kaoottisesta tilanteesta puhuttiin Viiden jälkeen -ohjelmassa 16. marraskuuta.

Jokerit palaa sunnuntaina Minskiin kahden vuoden tauon jälkeen. Joukkueen viime syksyn pelimatka Valko-Venäjälle peruuntui viime hetkellä. Tällä kertaa matkaa hankaloittavat lentorajoitukset, joiden vuoksi Finnair ei kuljeta helsinkiläisjoukkuetta otteluun.

Jokerit lähti tiistaina kolmen ottelun vieraskiertueelle, joka päättyy Minskiin sunnuntaina. Keskiviikkona Jokerit pelaa Tsherepovetsissa ja perjantaina Moskovassa. Näihin otteluihin joukkue lentää tutusti Finnairin siivillä.

Moskovasta Minskiin matka taittuu kuitenkin venäläisyhtiö Aeroflotin koneella. Syynä ovat EU:n Valko-Venäjälle asettamat lentorajoitukset, joiden vuoksi eurooppalaiset lentoyhtiöt välttävät Valko-Venäjän ilmatilaa.

Jokereille lentoyhtiön vaihto aiheuttaa pienen muutoksen normaaliin matkaohjelmaan. Sen suurempia haasteita järjestely ei viestintäpäällikkö Iiro Keurulaisen mukaan ole aiheuttanut.

– Normaalisti lennämme heti pelin jälkeen seuraavalle paikkakunnalle. Nyt olemme perjantain pelin jälkeen Moskovassa yötä ja lauantaina lennämme Minskiin. Sunnuntaina lennämme pelin jälkeen Moskovaan ja siitä (Finnairilla) kotiin, Keurulainen kertoo MTV Urheilulle.

Selkkaukset seuraavat toistaan

Viime vuoden syyskuussa Jokereiden kauden piti alkaa Minskissä, mutta joukkueen matka otteluun peruuntui viime hetkellä. Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljoksandr Lukashenka valittiin elokuun vilpillisissä vaaleissa jatkokaudelle, mikä aiheutti suuria protesteja maassa. Lukashenkan hallinto pyrki tukahduttamaan protesteja väkivaltaisesti.

Jokereiden matkaa sekasortoiseen maahan arvosteltiin rajusti etukäteen. Lopulta matkan perumisen syyksi nimettiin turvallisuussyyt. KHL tuomitsi Jokerit häviämään pelaamatta jääneen ottelun teknisellä tappiolla. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Valko-Venäjällä protestit ovat vaimenneet, mutta uudet selkkaukset ovat seuranneet toistaan.

Keväällä Valko-Venäjä pakotti Liettuaan matkalla olleen Ryanairin lentokoneen laskeutumaan Minskiin, missä viranomaiset ottivat kiinni lennolla olleen toimittajan Raman Pratasevitsin.

Lentokoneselkkauksen jälkeen EU suositti, etteivät alueen lentoyhtiöt lentäisi Valko-Venäjän ilmatilassa. Finnair noudatti kehotusta ja tiedotti ratkaisustaan toukokuussa. Samalla myös valkovenäläisiltä lentoyhtiöltä estettiin pääsy EU:n ilmatilaan.

Viimeksi marraskuussa Lukashenka aiheutti hämmennystä toimittamalla tuhansia siirtolaisia Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle pyrkimään Puolaan ja EU-alueelle.

Valko-Venäjän viime aikojen tapahtumista huolimatta Jokerit matkustaa pelaamaan Minskiin, koska KHL on niin päättänyt.

– Totta kai olemme seuranneet, mitä tapahtuu. KHL:n kanssa on käyty keskusteluita, että pelataanko siellä, ja mitä tapahtuu. Meille on kerrottu, että peli pelataan. Pelaamme KHL:ssä, joten meillä ei ole vaihtoehtoja, Keurulainen sanoo.

Jokerien osaomistaja ja GM Jari Kurri kommentoi Valko-Venäjälle matkustamista STT:lle. Kurri sanoi, tilanteen syyskuussa 2020 oleen toinen, kun Jokerien sarja-avaus ja meno Minskiin peruuntui tyystin.

– Siihen verrattuna nyt on rauhoittunut. Kaikkiaan toivomme, että Valko-Venäjän asiat järjestyisivät nyt ripeästi.

Kurrin mukaan Jokerien seurajohto tutkailee tarkasti, mitä tuleman pitää.

– Ei ole mitään sellaista, mikä estäisi meitä tällä hetkellä menemästä Minskiin. Jos tarvitsee tehdä jotain muutoksia, totta kai toimitaan sen mukaan.

Jokerit kohtaa Dinamo Minskin tulevana sunnuntaina. Dinamo puolestaan vierailee Helsigissä 22. joulukuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja