Entinen Jokerit-hyökkääjä Jarkko Ruutu otti kantaa seuran kinkkiseen tilanteeseen – "Ei millään tavalla optimaalinen"

9:54
Jarkko Ruutu oli Viiden jälkeen -ohjelman vieraana.

Jokerit on pyörinyt viime päivinä myrskyn silmässä, koska joukkue aikoo matkustaa Minskissä pelattavaan KHL-kauden avausotteluun Valko-Venäjän poliittisesti epävakaasta tilanteesta huolimatta.

Valko-Venäjällä on esiintynyt runsaasti levottomuuksia elokuisten presidentinvaalien jälkeen, kun Aljaksandr Lukashenka valittiin uudelleen presidentiksi. Vaaleja pidetään kuitenkin vilpillisinä, minkä vuoksi kansalaiset ovat osoittaneet mieltään.

Tilanne on osoittautunut haastavaksi myös Jokereille monellakin tapaa. Jokerit anoi KHL:ltä ottelusiirtoa, mutta sitä ei herunut. Useat tahot ovat ilmaisseet vastustavansa Jokereiden pelaamista Minskissä.

Keskiviikkona Jokereiden kannattajayhdistys Eteläpääty ry ilmoitti boikotoivansa seuran kotiotteluita toistaiseksi torstaina pelattavan Minsk-ottelun vuoksi.

Jokereita kausina 2011-14 edustanut Jarkko Ruutu myöntää, että tilanne on monella tapaa seuralle haastava.

– Ei tuo todellakaan ole millään tavalla optimaalinen, Ruutu toteaa MTV Urheilulle.

Pelaajat haastavassa asemassa

Tiistaina myös Suomen jääkiekkoilijat ry:n hallitus antoi asiasta oman kantansa. SJRY:n mukaan Valko-Venäjällä ei pitäisi järjestää mitään kansainvälistä urheilua, ellei tilanne muutu nopeasti tasapainoisempaan suuntaan.

Pystyykö yksittäinen pelaaja kuitenkin halutessaan kieltäytyä pelaamasta, jos ei koe asiaa omille arvoillensa sopivaksi? Esimerkiksi HJK-hyökkääjä Riku Riski kieltäytyi vuonna 2019 Huuhkajien Qatarissa pidetystä otteluleiristä eettisten syiden takia.

Ruudun mukaan tilanne on kuitenkin erilainen, koska Jokereiden pelaajat ovat sopimuksen alaisia.

– Pelaajat ovat sopimuksen alaisuudessa. Se on siinä vaiheessa aika vaikea tehdä (päätöksiä). Kyllä sen pitää olla koko joukkue, joka tekee sen päätöksen. Yksittäinen pelaaja ei pysty kantamaan sitä vastuuta ja rikkomaan sopimusta, Ruutu sanoo.

Valko-Venäjän on määrä isännöidä ensi keväänä myös jääkiekon MM-kisoja yhdessä Latvian kanssa. Maan tämänhetkinen tilanne langettaa suuren varjon myös kevättä ajatellen.

– Tässä tilanteessa kisoja ei voisi järjestää. Tilanne ja kaaos ovat liian sekavia. Ei mitään positiivista siinä, Ruutu summaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Se, mitä keväällä tapahtuu, siihen on vielä pitkä aika. Asiat kerkeävät muuttumaan vielä moneen kertaan, Ruutu kuitenkin jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja