Mainos

Joka viides nuori kärsii tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes joka viides suomalaisnuori kärsii tuki- ja liikuntaelimistön kivuista.

Yleisin vammasta johtumaton oire on niskakipu. Vammasta aiheutunutta kipua esiintyy yleisimmin alaraajoissa, kuten polvissa tai nilkoissa.

Tampereen yliopiston väitöstutkimukseen osallistuneilla nuorilla tuki- ja liikuntaelimistön vaivat olivat toistuvia ja pitkäkestoisia.

Aktiivisesti liikkuvilla eniten vaivoja vammoista

Usein esiintyviä ja pysyviä kipuja oli eniten niskassa, alaselässä ja -raajoissa. Noin puolet niistä, jotka raportoivat tutkimuksen alkuvaiheessa kivuista, ilmoittivat kärsivänsä samoista ongelmista vuoden ja neljän vuoden päästä.

Tutkimuksen mukaan 5-7 kertaa viikossa liikkuvilla nuorilla esiintyi eniten vammasta johtuvia vaivoja. Runsaan liikunnan lisäksi kipujen ilmaantumista ennusti päiväväsymys.

Sen sijaan nuorilla, joiden kivut eivät olleet vamman aiheuttamia, esiintyi usein päänsärkyä, päiväväsymystä ja masentuneisuutta.

Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen kroonistumista puolestaan ennustivat päänsärky, kivun esiintyminen useassa paikassa ja nivelten yliliikkuvuus.

Tytöillä enemmän laaja-alaisia kipuja

Laaja-alaista kipua ilmeni vain vajaalla kymmenellä prosentilla tutkimukseen osallistuneista. Laaja-alainen kipu tarkoittaa kipua vartalon oikealla ja vasemmalla puolella sekä tukirangassa.

Riskitekijöitä laaja-alaisen kivun ilmaantumiseen olivat naissukupuoli, masentuneisuus, paikallinen niskakipu sekä ala- ja yläselän kivut.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että sekä psyykkiset että ruumiilliset tekijät voivat ennustaa laaja-alaisen kivun kehittymistä jo varhaisella nuoruusiällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.