Joka viides ekaluokkalainen on ylipainoinen

Suomalaisten lasten painonkehitys jatkaa huolestuttavaa kehityskulkuaan. Tällä hetkellä jo lähes joka viides kouluuntulija on ylipainoinen. Suuri syy tähän on terveydenhoitaja Arja Puskan mukaan napostelukulttuurissa.

- Napostellaan jatkuvasti näitä sokerisia ja rasvaisia tuotteita. Toinen syy on erilaiset mehut, joissa on paljon sokeria ja happoja. Ne ovat huonoja paitsi painonkehitykselle myös suun terveydelle, muistuttaa terveydenhoitaja Arja Puska Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Myös kouluissa olevat makeisautomaatit pitäisi Puskan mukaan ehdottomasti poistaa.

- Koulu ei ole karkkikauppa, se on kasvatuslaitos.

Ensisijainen vastuu lasten painonkehityksestä on Puskan mukaan tietysti kodilla. Vanhempien valinnoilla on suuri merkitys.

- Se vaikuttaa, millaista ruokaa kotona tarjotaan ja millaista syödään. Myös sillä, mitä jääkaappiin ostetaan välipalaksi koulupäivinä on iso merkitys, sanoo Puska.

- Ei sinne jääkaappiin kannata limsapulloa ostaa, se sieltä taatusti ensimmäisenä häviää.

Terveellinen välipala on vanhemman vastuulla

Hyviä, terveellisiä välipaloja ovat terveydenhoitaja Arja Puskan mukaan esimerkiksi hedelmät, maustamaton jogurtti marjoilla ja vaikkapa kokojyväleipä, jossa päällä on margariinia, kurkkua, tomaattia ja kevytjuustoa. Se, että kotoa löytyy ravitsevia ja terveellisiä tuotteita on aina vanhemman vastuulla.

Samoilla linjoilla on myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara.

- Ei alakouluikäinen lapsi ota vielä vastuuta, että hän syö terveellisesti ja säännöllisesti, se on vanhempien tehtävä, sanoo Tatjana Pajamäki-Alasara.

Tatjana Pajamäki-Alasara kertoo, että Lasten ja nuorten puhelimiin tulee paljon soittoja myös koskien reseptejä.

- Puhelimeen soitetaan monesti hyvin arkisissa asioissa. Kysellään ja jutellaan niistä asioista, joista kenen tahansa aikuisen kanssa juteltaisiin. Joskus se asia voi olla vaikka sokerikakun resepti, joka olisi kiva tehdä kavereiden kanssa, mutta ei enää muisteta, miten se tehdään, naurahtaa Tatjana Pajamäki-Alasara.

Tatjana Pajamäki-Alasara muistuttaa, että itsenäisyys kasvaa vähitellen. Lapsen kanssa yhdessä tekien opetetaan pikkuhiljaa huolehtimaan itsestä ja myös omista ruokailuista.

- Kyllä itsenäiseksi, vastuulliseksi ja oma-aloitteiseksi kasvetaan aikuisten ohjauksella eikä siihen itsenäisyyteen väkisin heittämällä, päättää Pajamäki-Alasara.

Lue myös:

    Uusimmat